ابوالفضل اصلانی امروز (سه شنبه_۱۹ مردادماه) در نشست با خبرنگاران، با اشاره به وضعیت فوق بحرانی استان اصفهان در موج پنجم کرونا، اظهار کرد: شرایط کنونی بسیار نامناسب و آمارهای نگران کننده ای درحال ثبت شدن است که در ۱۸ ماه گذشته با آن مواجه نبودیم.
وی با اشاره به اینکه روز گذشته برای اولین بار، آمار بیماران کووید بستری در بیمارستان های استان از ۳ هزار بیمار گذشت، گفت: از ۲ تا ۳ هزار تست کووید که روزانه از افراد مشکوک و علامت دار گرفته می شود، ۴۰۰ تا ۵۰۰ بیمار جدید در بیمارستان ها بستری می شوند، درحالی که تعداد بیماران ترخیصی کمتر است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در مورد کمبودهای دارویی، گفت: سال ۹۶ تعداد کمبود دارویی در استان به طور متوسط ۷۵ قلم بود، درحالی که امروز ۱۵ قلم داروی کمیاب داریم و به جز سرم ها، عمدتا داروهای وارداتی و از جمله داروهای ضد سرطان برند هستند که قیمت های بالایی دارند.
وی با اشاره به اینکه دو-سه هفته ای است کمبود سرم های تزریقی داریم، تصریح کرد: ۷ شرکت سرم ساز در کشور داریم که یکی از این شرکت ها که تولید بالایی هم داشت، اردیبهشت ماه از مدار تولید خارج شد، اما این شرکت قول داده اوایل این هفته به چرخه تولید برگردد که البته دو هفته طول می کشد تا تولیدات آن دوباره وارد بازار شود، بنابراین اوایل شهریورماه این کمبود برطرف خواهد شد.
اصلانی با بیان اینکه براساس دستور وزارت بهداشت، تأمین سرم مورد نیاز در بیمارستان ها در اولویت است، افزود: یکی دیگر از دلایل کمبود سرم در بازار، موج پنجم کرونا و افزایش تعداد بیمارانی است که نیاز به تزریق داروی رمدیسیویر دارند و این دارو باید با سرم تزریق شود. از ابتدای فروردین تا آخر خرداد ۱۰۵ هزار ویال رمدیسیویر در کشور مصرف کردیم، میزان تزریق رمدیسیویر در خردادماه ۶۰۰ هزار ویال و در تیرماه دو میلیون و ۲۵۰ هزار ویال بود، درحالی که برآورد شده مصرف این دارو در مردادماه ۸ برابر یعنی به حدود ۵ میلیون ویال برسد.
وی با تاکید براینکه اجازه نمی دهیم کمبود سرم در بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز سرپایی وجود داشته باشد، گفت: برای بیمارانی که در بیمارستان بستری نمی شوند پرونده موقت تشکیل می دهیم و این بیماران نیز دوز اول داروی رمدیسیویر را باید در بیمارستان زیر نظر پزشک تزریق کنند چون ممکن است عوارضی داشته باشد، دوزهای بعدی دارو را باید در مراکز سرپایی تزریق کنند که در این مراکز نیز کمبود سرم وجود ندارد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایسنا درباره رعایت گایدلاین های دارویی برای بیماران کووید، گفت: اگرچه در این زمینه وضعیت بهتری نسبت به استان های دیگر داریم اما به طور کلی از رعایت گایدلاین ها رضایت ندارم. با تمام تاکیداتی که می شود هنوز پزشکی ۱۲ قلم دارو با ۴ سرم تجویز می کند، به همین دلیل درخواست کردیم پروتکل بیماران سرپایی یک بار دیگر ابلاغ شود تا براساس آن عمل شود، چراکه اگر درست عمل می کردیم این وضعیت را نداشتیم. در شرایطی که بیمار می تواند غذا و نوشیدنی بخورد اندیکاسیونی برای تجویز سرم نداریم.
وی با تاکید بر اینکه نگرانی برای تامین سرم بیماران کووید وجود ندارد، گفت: سرم مورد نیاز بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز سرپایی و حتی مراکز جراجی محدود و بیمارانی که اندیکاسیون دارند تامین می شود تا دو هفته دیگر که این مشکل حل شود.
اصلانی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره قیمت داروهای کووید نیز توضیح داد: پارسال قیمت هر ویال رمدیسیویر ۸۰ میلیون بود و این دارو را برای اولین بار برای درمان مادر باردار مبتلا به کرونا در بیمارستان امین تهیه و تزریق کردیم. رمدیسیویر در پیک سوم کرونا کمک زیادی به ما کرد و آن زمان قیمت این دارو یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود. امروز هیچ مشکلی برای تامین این دارو نداریم و صنعت دارویی کشور رمدیسیویر مورد نیاز را تأمین می کند.
وی قیمت کنونی هر ویال داروی رمدیسیویر را ۷۰۰ هزار تومان اعلام کرد که تحت پوشش بیمه قرار دارد و افزود: رمدیسیویر در بیمارستان ها و داروخانه امام سجاد (ع) موجود است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان یکی دیگر از داروهایی که گفته می شود در درمان بیماران کووید موثر است را داروی اکتمرا عنوان کرد و افزود: این دارو خارجی است و در ایران نداریم اما نمونه داخلی آن با نام تمزیوا را داریم که هیچ تفاوتی با داروی خارجی ندارد. این دارو برای بیماران آی سی یو در آخرین مراحل تجویز می شود که پزشکان می گویند بر روی بیماران اثر خوبی داشته است. هر ویال این دارو ۲ میلیون و ۲۴۰ هزار تومان است، درحالی که قیمت هر ویال خارجی آن ۵۴۰ یورو است. هم اکنون داروی تمزیوا فعلا فقط در بیمارستان ها و داروخانه امام سجاد (ع) با دستورالعمل مشخص و سهمیه محدود وجود دارد.
وی داروی موثر دیگر را فاویپیراویر اعلام کرد و گفت: این دارو اگر به موقع و با پروتکلی که مشخص شده تجویز شود اثربخشی بسیار خوبی دارد و در داروخانه های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وجود دارد. از این دارو ۴۰ تا تجویز می شود که قیمت آن حدود ۱۲۰ هزار تومان می شود.
اصلانی با رد ادعای تامین داروی اکتمرا و رمیدسیویر خارجی، تصریح کرد: اگر کسی این دارو را فروخت تقلبی است، مگر اینکه از خارج از کشور وارد کرده باشد.
به گفته وی، نگذاشتیم در اصفهان بازار آزاد دارو شکل گیرد و بازرسان معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مثل پلیس آگاهی در بازار حضور دارند، خرید صوری انجام می دهند و سرنخ ها را پیدا می کنند. تاکنون اجازه نداده ایم بازار آزاد سازماندهی در اصفهان شکل گیرد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایسنا در مورد داروهای تایید نشده برای درمان کرونا که عمدتا داروهای طب سنتی است، گفت: این داروها نسبت به قبل کمتر شده است. یک بار در کمیته علمی دارویی به عنوان درمان قطعی کرونا آمده بود که در فرمول آن تریاک و الکل بود. فقط دارویی که سازمان غذا و دارو تایید کرده باشد قابل استفاده است، البته این موارد درمان کمکی هستند مثلا سرفه را کمتر می کند و مثل آویشن عمل می کند اما کسی نمی تواند ادعا کند دارویی درمان قطعی دارد، به جز داروهایی مانند فاویپیراویر و رمدیسیویر که در روزهای اول بیماری اثربخشی دارد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون بالغ بر ۹۰۰ داروخانه در ۲۲ شهرستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی فعالیت می کنند، افزود: تا سال ۶۸، یک کارخانه داروسازی هم در اصفهان نداشتیم اما از سال ۶۸ فعالیت اولین کارخانه داروسازی در اصفهان شروع شد و امروز ۲۵ مجوز داریم که ۱۸ مورد آن مشغول به کار هستند. بالغ بر ۱۰ درصد داروی تولید داخل در اصفهان تولید می شود که از نظر تعداد قلم دارو، بالغ بر هزار قلم دارو است و برخی اقلام جزو داروهای استراتژیک هستند، همچنین از نظر تولید داروی گیاهی نیز در کشور رتبه اول را داریم.
اصلانی با اشاره به اینکه ۶۰ شرکت پخش دارو در استان داریم که برخی سراسری هستند و در شهرهای مختلف شعبه دارند و برخی شرکت ها هم استانی هستند، گفت: از آخر سال ۹۸ که گرفتار همه گیری کرونا شدیم کل تولید ماسک در استان ۶۰ هزار قطعه بود که توسط ۳ شرکت تولید کننده اصلی تولید می شد. با جلسات و پیگیری های مختلف در حال حاضر میزان تولید ماسک در استان به ۱۲ میلیون قطعه ماسک با کیفیت بالا رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: سال ۹۸، ۷۰ شرکت تجهیزات پزشکی داشتیم، درحالی که امروز فقط ۷۰ شرکت تولید کننده ماسک داریم. یکی دیگر از دغدغه های ما با شروع همه گیری کرونا، محصولات ضدعفونی بود که ظرف یک ماه کمبودی که وجود داشت برطرف شد و هم اکنون به ۴ شرکت بزرگ که از قبل پروانه ساخت داشتند مجوز دادیم و ظرفیت تولید روزانه بالغ بر ۱۰۰ تن محصولات ضدعفونی دارند، درحالی که نیاز ما حدود ۵۰ تن در روز است و مابقی در استان های کمتر برخوردار توزیع می شود، در عین حال که سعی کردیم کمتر به شرکت های خارج از اصفهان اجازه توزیع بدهیم چون محصولات با کیفیتی در داخل استان داریم.
به گزارش ذاکرنیوز، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارزش داروی مورد نیاز کشور را ۴ و نیم میلیارد دلار در سال اعلام کرد و افزود: از نظر عددی، ۹۷ تا ۹۸ درصد نیاز دارویی کشور را در بازار داخلی تأمین می کنیم و ۲ تا ۳ درصد هنوز وارد می کنیم که میزان ارزبری آن ۱.۲ تا ۱.۳ میلیارد دلار است، درحالی که ۹۷ تا ۹۸ درصد دیگر که برای تامین مواد اولیه، ماشین آلات و دانش فنی حدود ۵۵۰ تا ۶۵۰ میلیون دلار صرف می شود. تفاوت زیادی وجود دارد و اگر در این ۴۰ سال تلاش نکرده بودیم سالی ۴۵ میلیارد دلار فقط برای تامین داروی مورد نیاز مردم ارز تأمین می کردیم.
اصلانی با اشاره به ظرفیت بالای داروسازی در داخل کشور، ادامه داد: در زمینه تجهیزات پزشکی نیز استان خودکفایی هستیم که نیاز استان های دیگر را هم تامین می کنیم، ارزش بازار ما ۲ و نیم میلیارد دلار است که ۶۰ درصد وابسته به واردات هستیم و ۴۰ درصد را خودمان تامین می کنیم. بیشتر واردات مربوط به دستگاه های پیشرفته ای است که امیدوارم هرچه زودتر بتوانیم تولیدکننده این دستگاه ها باشیم، همانطور که در تولید دستگاه ونتیلاتور وضعیت خوبی پیدا کردیم و حتی می توانیم صادر کننده ونتیلاتور باشیم.
وی با بیان اینکه در پیک های قبلی کرونا سالمندان بیشترین آسیب را می دیدند، گفت: این درحالی است که در پیک پنجم و در این ۲ تا ۳ هفته، فوتی بالای ۶۱ سال نداشتیم که نشان می دهد واکسیناسیون این گروه سنی در پیشگیری از مرگ و میر موثر بوده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید براینکه حتی بعد از واکسیناسیون هم در برابر بیماری به طور کامل ایمن نمی شویم و باید استفاده از ماسک، رعایت پروتکل های بهداشتی، فاصله گذاری اجتماعی و شست و شو و ضدعفونی کردن دست ها را جدی بگیریم، خاطرنشان کرد: برای پرسنل آب نمک تاکید کردم، یک لیوان ۲۵۰ سی سی، ۲ و نیم گرم نمک به اندازه یک قاشق چای خوری حل و قرقره کنید بعد از بینی به حلق تا مجرا شسته شود برای پیشگیری است و هیچ هزینه ای ندارد استفاده از آب نمک برای قرقره و شست و شوی بینی است، حتی آب معمول هم مجاری را می شوید از داروهای تایید نشده بسیار موثرتر است.
انتهای پیام