جنوب شرق آسیا در تنگنای وابستگی اقتصادی به چین و آمریکا

چتم هاوس گزارش داد که کشور‌ها در جنوب شرقی آسیا می‌گویند با توجه به رقابت اقتصادی فزاینده آنها نمی‌خواهند بین آمریکا و چین یکی را انتخاب کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مینا عظیمی - چتم هاوس گزارش داد که رهبران آسیای جنوب شرقی بار‌ها تاکید کرده‌اند که با توجه به رقابت اقتصادی فزاینده آنها نمی‌خواهند بین آمریکا و چین یکی را انتخاب کنند.

 این موسسه اعلام کرد که کشور‌هایی مانند مالزی و ویتنام از این رقابت فزاینده در سال‌های اخیر سود برده‌اند و تولیدکنندگانی را که به دنبال دور شدن از بازار چین و دسترسی به بازار آمریکا هستند، جذب کرده‌اند.

بن بلاند، تحلیلگر سیاسی انگلیسی، در گزارش موسسه سلطنتی امور بین‌الملل (چتم هاوس) گفت که پکن مدت‌هاست که هدف اصلی انتقاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در مورد تجارت بوده است. با این حال، تعرفه‌های متقابل اعمال شده توسط ترامپ در آوریل مستقیما بر جنوب شرق آسیا تأثیر گذاشته و برنامه‌های اقتصادی کوتاه‌مدت آن را مختل و پایه‌های مدل‌های توسعه بلندمدت آن را تضعیف کرده و آن را به سمت نزدیکی ناآرام با چین، بزرگترین شریک تجاری منطقه سوق داده است.

بلاند در ادامه گفت که دولت‌های آسیای جنوب شرقی پس از هدف قرار گرفتن با تعرفه‌های مشابه یا بالاتر از تعرفه‌های اعمال شده بر کالا‌های چینی، با تعرفه‌های ۴۹ درصدی بر کامبوج، ۴۶ درصدی بر ویتنام و ۳۲ درصدی بر اندونزی، شوکه شدند.

اگرچه پکن از تاثیر منفی تعرفه‌ها بر اقتصاد خود انتقاد کرده است، اما از اقدامات اشتباه آمریکا برای منافع سیاسی استفاده کرده و خود را مدافع سیستم تجارت جهانی و نظم مبتنی بر قوانین در مخالفت با یکجانبه گرایی و اجبار اقتصادی آمریکا اعلام کرده است.

انتظار می‌رود شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، این پیام را در سفر احتمالی این ماه به کامبوج، مالزی و ویتنام تقویت کند، زیرا او به دنبال تقویت یکپارچگی اقتصادی با منطقه و حمایت از چشم انداز خود از آسیایی برای آسیایی ها است که در آن چین تسلط دارد و آمریکا به حاشیه رانده شده است.

اگرچه کشور‌های منطقه مایل به پذیرش اقدامات اقتصادی چین هستند، اما نسبت به پیامد‌های راهبردی گسترده‌تر محتاط هستند. فروپاشی سیستم تجارت جهانی باز نگرانی‌های عمیقی را در مورد مدل‌های توسعه پایدار این کشور‌ها ایجاد می‌کند که بر ادغام تولید با چین و صادرات به بازار‌های پیشرفته مانند آمریکا و اروپا متکی هستند.

بلاند افزود که روند جنگ تجاری و فناوری در جنوب شرقی آسیا پیامد‌های جهانی قابل توجهی خواهد داشت. اگرچه انجمن کشور‌های جنوب شرقی آسیا (آسه آن) به اندازه اتحادیه اروپا یکپارچه نیست، اما با جمعیتی بالغ بر ۶۸۰ میلیون نفر پنجمین اقتصاد بزرگ جهان را تشکیل می‌دهد و به قطب اصلی زنجیره تامین جهانی برای تولید نیمه هادی ها، کفش‌های کتانی و گوشی‌های هوشمند تبدیل شده است.

منبع: آر تی

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار