به گزارش سایت خبری تحلیلی ذاکرنیوز به نقل از خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محسن علیاکبریان؛ مدیرکل نظارت و ارزیابی واحدهای فناور پارک فناوری پردیس، در گفتوگویی با اشاره به روند توسعه اقتصاد دانشبنیان اظهار کرد: کشور ما در حوزه اقتصاد دانشبنیان، بازیگران متعددی دارد که طی 12 تا 15 سال گذشته، هویت و ساختار مناسبی یافتهاند. پارکهای فناوری، مراکز رشد و نهادهای توسعهدهنده فناوری، نقش کلیدی در تبدیل علم به ثروت ایفا میکنند. دانشگاهها به عنوان خاستگاه ایدههای نوآورانه، دانشمندان و صاحبان ایده را پرورش میدهند. این ایدهها با حمایت نهادهایی مانند مراکز رشد و نوآوری، از طریق پشتیبانی مالی، قانونی و مشاورهای، به کسبوکارهای پایدار تبدیل میشوند. ویژگی اصلی این کسبوکارها، وجود ایدههای فناورانه و تیمهای متخصصی است که محصولات منطبق بر نیاز بازار و جامعه را توسعه میدهند و ارزش اقتصادی خلق میکنند.
وی در پاسخ به سوال «آیا گزارش مشخصی از دستاوردهای این اکوسیستم منتشر میشود؟ مثلاً در پارک پردیس که بیش از 23 سال سابقه فعالیت دارد، چه اقداماتی در سال گذشته انجام شد و برنامههای سال جاری چیست؟همچنین لطفاً مصداقی از زیرساختهای فراهمشده توسط دولت را بیان کنید.» گفت: دولت عمدتاً بر ایجاد زیرساختهای قانونی، تخصصی و فیزیکی مانند آب، برق، اینترنت فیبر نوری، واگذاری زمین و احداث ساختمانهای تحقیقاتی، آزمایشگاهها و کارگاهها متمرکز است. به عنوان مثال، سرمایهگذاری بخش خصوصی در پارک پردیس تاکنون 15 برابر سرمایهگذاری دولتی بوده است. هماکنون بیش از 400 شرکت فناور با حضور 8500 متخصص در این پارک فعالیت میکنند.
پارک فناوری پردیس میزبان پردیس سامیت 1403علیاکبریان در پاسخ به سوال «نرخ تجاریسازی محصولات و رشد سالانه شرکتها چگونه ارزیابی میشود؟ با توجه به نامگذاری امسال به عنوان «سال سرمایهگذاری در تولید»، اولویتهای پارک پردیس چیست؟» تصریح کرد: طی سالهای اخیر، متوسط رشد سالانه پذیرش شرکتها حدود 20 درصد بوده است. اما با تصویب ارتقای پارک پردیس به «منطقه بینالمللی نوآوری ایران»، شاخصهای جدیدی تعیین شده است. بر این اساس، تا سال 1408 باید میزبان 2500 شرکت فناور باشیم که افزایشی 6 برابری نسبت به وضعیت فعلی است. برنامهریزیهای ما در راستای تحقق این هدف، شامل توسعه زیرساختها، جذب سرمایهگذاریهای استراتژیک و تسهیل همکاریهای بینالمللی خواهد بود.
وی در پاسخ به سوال «این هدف [رسیدن به 2500 شرکت] به معنای دوبرابر شدن سرعت رشد در 5 سال آینده است. آیا پارک پردیس این ظرفیت را در خود میبیند؟ گفت: همچنین چه نیازهایی را باید از طریق رسانه یا همکاری نهادها برطرف کرد تا به این شتاب دست یابیم؟» گفت: دستیابی به این هدف مستلزم همکاری همهجانبه نهادهای دولتی است. به عنوان مثال، وزارت نیرو موظف است زیرساختهای آب و انرژی را در منطقهای که منابع ارزی ملی در آن متمرکز است، توسعه دهد. سازمان محیطزیست و سایر دستگاههای مرتبط نیز باید طبق مصوبات، حمایتهای لازم را برای تسریع استقرار شرکتها ارائه کنند. این همافزایی میان نهادها، زمینهساز جهش مورد نظر خواهد بود.
رتبهبندی پارک پردیس در ایران و جهان
علیاکبریان در پاسخ به سوال «پارک علم و فناوری پردیس در ایران چه رتبهای دارد؟ آیا رتبهبندی بینالمللی نیز برای آن انجام میشود؟» تصریح کرد: پارک پردیس به عنوان قدیمیترین و بزرگترین پارک فناوری کشور، همواره پیشرو در توسعه فناوری بوده است. در سطح بینالمللی نیز ایران عضو انجمن جهانی پارکهای علم و فناوری (IASP) است که گزارشهای سالانه آن، موقعیت کشورها را بررسی میکند. در آخرین گزارش، ایران در میان کشورهای در حال توسعه، جایگاه قابلتوجهی داشته است.
علیاکبریان در پایان با اشاره به آمار اشتغال افزود: در حال حاضر، سهم اشتغال در بخش خدمات 50%، صنعت 35% و کشاورزی 15% است. اما در زیستبوم دانشبنیان، تنها 5% از شرکتها (حدود 500 شرکت) به حوزه کشاورزی و 10% به خدمات اختصاص دارد. این اختلاف نشان میدهد برای رسیدن به جایگاه ده اقتصاد برتر جهان، باید با فناوریمحوری، بهرهوری در کشاورزی و خدمات را افزایش دهیم. تجربه کشورهای پیشرفته نیز همین الگو را تایید میکند.
وی تأکید کرد: مطالعات نشان میدهد سهم بخشهای کشاورزی، صنعت و خدمات در تولید ناخالص داخلی 10 اقتصاد برتر جهان، مشابه آمارهایی است که شما اشاره کردید. امیدواریم با تمرکز بر این راهبرد، ایران نیز به جمع کشورهای پیشرو بپیوندد.