به گزارش ذاکرنیوز ، در پی انتشار گفتوگوهایی با محور چالشهای کتابفروشیها در ایران در پرونده «کرکرههای نیمه باز»، خبرگزاری تسنیم با برخی فعالان این صنف در تماس بود که آنها به سیاستهای مالیاتی دولتها درباره کتابفروشیها که طبق قانون فروش کتاب در آنها معاف از مالیات است، انتقاد کردند.
یکی از کتابفروشان تهرانی که به دلیل نگرانی از اعمال فشار برخی ممیزان سازمان مالیاتی نخواست نامش برده شود، در تماس با خبرگزاری تسنیم مدارکی را در اختیار خبرگزاری قرار داده و اعلام کرد که سازمان مالیاتی برای پرونده فروشگاه 250 متری او مالیاتی بالغ بر 130 میلیون تومان در سال 99 تشخیص داده است که بخشی از آن مربوط به مالیات بر فروش کتاب میشود که طبق قانون شامل مالیات نمیشود.
وی در این زمینه به تسنیم گفت: نیمه دوم سال 98 کتابفروشی را تاسیس کردیم که برای 6 ماه فعالیت، رقمی حدود 50 میلیون تومان مالیات در نظر گرفتند و ما نیز پرداخت کردیم، در سال 99 که مشکلات شیوع کرونا اقتصاد کسب و کارها را بر هم ریخت، این رقم بیش از دو برابر شد و به حدود 130 میلیون تومان رسید. انگار نه انگار کرونایی بوده و کسب و کارها را تحت شعاع قرار داده است.
این کتابفروش با اشاره به سیاستهای سازمان امور مالیاتی گفت: فروشگاه ما در محلهای است که یک فروشگاه بزرگتر و مدرنتر نیز چند خیابان آنطرفتر قرار دارد، جالب این است که این فروشگاه در سالهای گذشته معاف از مالیات بوده است. انگار که روش و سیاست مدون و خاصی برای تعیین مالیات کتابفروشان وجود ندارد.
وی با اشاره به مالیات سال 1400 ادامه داد: برای سال 1400 که توافق اصناف با دارایی انجام شده، مبلغی که در نظرگرفتهاند را هم پرداخت کردهام و ان شاءالله که بعدها برای ما مشکلی پیش نیاید. خلاصه اینکه اصل مالیات کتابفرشان با توجه به قانونی که در این خصوص وضع شده به نظر میرسد سلیقهای است. در حالیکه طبق قانون و توافق انجام شده بین وزارت ارشاد و سازمان امور مالیاتی کتاب معاف از مالیات است، طبیعی است فروشگاههای بزرگ برای گذران اموراتشان باید کالای غیر از کتاب همچون نوشتافزار نیز عرضه کنند. اما ماموران مالیاتی اکثرا کتاب را نیز مشمول مالیات میکنند که جای سوال دارد. ما در فروشگاه 70 درصد کتاب و تنها 30 درصد نوشتافزار ارائه میکنیم.
این کتابفروش که به فروش کتاب خارجی نیز میپردازد، گفت: در ریزبرگه مالیاتی، درآمد مشمول مالیات، 500 میلیون تومان ذکر شده که حدود یک سوم آن یعنی در حدود 130 میلیون تومان به عنوان مبلغ مالیات در نظر گرفته شده است که یک سوم از این 130 میلیون تومان به عنوان مالیات فروش کتاب و مابقی برای مالیات فروش کالای غیرکتاب یعنی لوازمالتحریر و صنایع دستی در نظر گرفته شده است.
وی میگوید: ای کاش یک نفر از مسئولان مشخصاً اعلام کند که کتاب معاف از مالیات است یا نه؟ اگر بدانیم معاف از مالیات نیست خیالمان راحتتر است.
براساس گفته این کتابفروش، فروش کتاب و محصولات غیر کتاب از همان ابتدا به صورت تفکیک شده در سامانههای مجزا ثبت میشود و امکان ارزیابی میزان فروش کتابفروشیها به راحتی فراهم است.
انتقاد به پروندههای مالیاتی در سالهای اخیر از سوی ناشران و کتابفروشان با وجود معاف بودن کتاب از مالیات بسیار دیده شده است، در این میان اتحادیههای صنفی نیز تلاشهایی برای چگونگی دستیابی صنف به معافیت داشتهاند، اما به نظر میرسد که شخصی عمل کردن برخی ممیزان مشکل اصلی را در پروندههای مالیاتی مربوط به کتابفروشان و ناشران ایجاد کرده است.
چندی پیش معاون دفتر حقوقی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده بود که براساس ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم، همه فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی و هنری که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شود، از پرداخت مالیات معاف هستند. این معافیت مالیاتی از سال 94 با اصلاح آییننامه مالیاتی تبدیل به مالیات با نرخ صفر درصد شده است.