به گزارش ذاکرنیوز، مراسم رونمایی از کتاب «ابن سینا و خرد ایرانی» جمعه ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۱ از ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه و از طریق اینستاگرام میثم کرمی برگزار میشود.
در این مراسم آیت الله سیدمصطفی محقق داماد، استاد دانشگاه شهید بهشتی و عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، حجت الاسلام احمدحسین شریفی، رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران؛ قاسم پورحسن، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و مؤلف کتاب و میثم کرمی، پژوهشگر مطالعات عالی ایرانی و اسلامی برپا میشود.
نخستین جلد از مجموعه سه جلدی ابن سینا و خرد ایرانی تألیف قاسم پورحسن، استاد دانشگاه علامه طباطبایی توسط انتشارات صراط منتشر شد.
تاکنون بسیاری از ابن سیناپژوهان و همچنین مستشرقان، فلسفه ابن سینا را ذیل فلسفه یونانی، ارسطویی و مشایی مورد بررسی قرار داده و التفاتی بنیادین به جایگاه وی در سنت فکری مشرقی نداشتهاند. خرد ایرانی که ریشه در حکمت و تفکر فرزانگان خسروانی دارد، سرچشمه فلسفه مشرقی شمرده میشود. این سنخ از خرد که فارابی، ابن سینا و سهروردی در درون آن میاندیشیدند، به باور ابن سینا، در برابر سنت یونانی قرار دارد.
این تفکر شالوده حکمت مشرقی در فلسفه ابن سینا را فراهم ساخت؛ همان گونه که سرچشمه فلسفه اشراق نزد سهروردی گردید. هر دوی این متفکران، این سنخ از حکمت را در مقابل سنت یونان قرار دادهاند.
ابن سینا به صراحت از کاستیهای آشکار در فلسفه یونان سخن رانده و تأکید میکند که تکیه و تقلید افراطی و بدون آگاهی از اندیشه یونانیان، جهالت است؛ به همین سبب معتقد است حقیقت حکمت را باید نزد مشرقیان و در فلسفه مشرقی جست وجو کرد.
جلد اول هزار صفحه و دارای سه بخش است که از سوی انتشارات صراط منتشر شده است. بخش نخست بنیانهای حکمت مشرقی است، بخش دوم بیان میکند که در فلسفه اسلامی فارابی و ابنسینا با نظام فلسفی مستقلی روبهرو هستیم، در اینجا به تأکید گفته شده که خرد ایرانی و اسلامی جامعتر ازآنچه است که در سنت یونانی ظهور کرده و بخش سوم مباحث هستیشناسی ابنسینا است.
جلد دوم مجموعه با عنوان مسئله اخلاق و قدرت در ابنسینا هدفش پاسخ مستدل و متیقن به نقدها و دعاوی بیاساس درباره حکمت سینوی است که احتمالاً انتشار آن در حدود ۲ سال طول میکشد؛ در جلد سوم نیز به مسئله مهم نفس و انسانشناسی پرداخته میشود.
پورحسن معتقد است بازخوانی دقیق و صحیحی از ابنسینا همانند فارابی تاکنون صورت نگرفته و کار آسانی نیست. گرفتار خوانش مستشرقان شدهایم، رایج است که فارابی، ابنسینا و فلسفه اسلامی بر اساس دیدگاه مستشرقان و متفکران غربی خوانده شود. فارابی و ابنسینا بنیانگذاران فلسفه اسلامی هستند که آموزه اسلامی، حکمت مشرقی، خرد ایرانی و خوانش مستقل یک فیلسوف در آن وجود دارد.
نخستین جلد از مجموعه سه جلدی «ابن سینا و خرد ایرانی» تألیف قاسم پورحسن استاد دانشگاه علامه طباطبایی توسط انتشارات صراط با جلد گالینکور و با قیمت ۲۸۰ هزار تومان منتشر شده است.