صمت در هفته ای که گذشت؛

کاهش قیمت سیمان به زیر ۲۵ هزار تومان/ انجام ۶۰۰ میلیون دلار تهاتر

انجام ۶۰۰ میلیون دلار تهاتر تا پایان سال، کاهش قیمت سیمان به زیر ۲۵ هزار تومان، آغاز تجارت آزاد با سوریه و عرضه قطره چکانی خودرو به بازار از جمله اخبار مهم این هفته حوزه صمت بود.

به گزارش ذاکرنیوز، در هفته نخست دی ماه اتفاقات گوناگونی در حوزه صنعت، معدن و تجارت رقم خورد که شاید مهم‌ترین آنها آغاز تجارت آزاد با سوریه، منع سیستمی و هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات دولتی، ورود زغال سنگ به بورس کالا در آینده‌ای نزدیک، کاهش قیمت سیمان به زیر ۲۵ هزار تومان، هشدار نسبت به برچیده شدن صادرات لوازم خانگی، انجام ۶۰۰ میلیون دلار تهاتر تا پایان سال و عرضه قطره چکانی خودرو به بازار باشد.


آغاز تجارت آزاد با سوریه


با توجه به اهمیت تجارت خارجی و افزایش ظرفیت‌های ارزآور، دولت به دنبال توسعه روابط تجاری و گسترش دامنه تجارت آزاد با کشورهای مختلف است. در این راستا علیرضا پیمان پاک رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرد که بحث تجارت آزاد با سوریه فعال شده است و نشست‌هایی برای توسعه تجارت در دو ماه آینده برای ارمنستان و عمان نیز برگزار خواهد شد.


همچنین به گفته پیمان پاک، سال آینده تجارت آزاد اوراسیا را خواهیم داشت و در صورت پیوستن به موافقتنامه اوراسیا ۱۰ میلیارد دلار بازار صادراتی برای ما خواهد داشت در حالی که اکنون حدود ۵۰۰ میلیون دلار از این بازار صادراتی در اختیار ماست.


منع سیستمی و هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات دولتی


طبق قانون کارمندان دولت اعم از وزرا، نمایندگان مجلس، کارمندان دولت و … به دلیل احتمال تبانی و رانت اطلاعاتی نباید وارد معامله با دولت شوند. تا دو هفته پیش این اتفاق می‌افتاد اما از دو هفته گذشته به این سو سامانه به صورت سیستمی جلوی این معاملات را می‌گیرد.


در این رابطه، علی رهبری رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با تاکید بر اینکه منع سیستمی و هوشمندانه از مداخله کارمندان در معاملات دولتی، دریچه مفاسد در دولت را می‌بندد، می‌گوید: «از ۲ هفته پیش تاکنون ۲۶۷ فرد حقیقی از ورود به سامانه منع شده‌اند و امکان انجام ۵۱۰ معامله از سوی افراد حقیقی گرفته شد. همچنین جلوی ورود ۴۷۹ شخص حقوقی به سامانه گرفته شد و در همین راستا از انجام هزار و ۳۵ معامله حقوقی نیز جلوگیری شد.»


ورود زغال سنگ به بورس کالا در آینده‌ای نزدیک


صنعت زغال‌سنگ در ایران به‌رغم غنی بودن کشور در زمینه معادن و بالا بودن ظرفیت استخراج و تولید، همچنان با کشورهای برتر در زمینه استخراج و تولید زغال‌سنگ و فرآورده‌های آن فاصله زیادی دارد و به عبارتی ایران جایگاه چندان مطلوبی در میان سایر کشورهای تولیدکننده زغال‌سنگ ندارد.


از سال ۹۷ تاکنون قیمت پایه کنسانتره زغال‌سنگ برمبنای ۵. ۲۶ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان در بورس کالا تعیین می‌شود. بسیاری از تولیدکنندگان زغال‌سنگ نسبت به این شیوه قیمت‌گذاری اعتراض دارند و معتقدند بهای زغال‌سنگ تولید شده در ایران بسیار با قیمت‌های بین‌المللی فاصله دارد.


حال سید رضا فاطمی امین وزیر صمت در تازه‌ترین اظهارنظر خود اعلام کرده که به دنبال ورود زغال سنگ به بورس کالا هستیم.


کاهش قیمت سیمان به زیر ۲۵ هزار تومان


بعد از التهابات تابستانی ناشی از قطع برق و کاهش تولید و عرضه سیمان و در نهایت افزایش قیمت‌ها در این بازار شد.


حال با گذشت نزدیک به ۵ ماه از آن دوره، عبدالرضا شیخان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می‌گوید که «قیمت یک تن سیمان پاکتی در بورس کالا ۴۸۰ هزار تومان است که قیمت هر پاکت سیمان را در محدوده زیر ۲۵ هزار تومان قرارداده است.»


هشدار نسبت به برچیده شدن صادرات لوازم خانگی


طبق گفته فعالان صنعت لوازم خانگی بزرگترین مشکل در مسیر صادرات لوازم خانگی رفع تعهد ارزی است. در این رابطه عباس هاشمی دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران می‌گوید: «این مشکل برای واحدهایی که عمق ساخت داخل بیشتری دارند، گسترده‌تر است و این واحدها مورد ظلم واقع شده‌اند.


به گفته وی «قیمت‌های خرید مواد اولیه تولید داخل بر اساس قیمت‌های جهانی و نرخ روز ارز در بازار آزاد محاسبه می‌شود؛ یعنی واحد تولیدی مواد اولیه ایرانی را با قیمت ارز آزاد می خرد و اگر صادراتی انجام دهد باید ارز حاصل از صادرات را با نرخ نیما که ۵-۴ هزار تومان با بازار آزاد تفاوت دارد، در سامانه نیما عرضه کند؛ در حالی که محصول با نرخ ارز آزاد تولید شده است. تداوم این شرایط منجر به برچیده شدن صادرات لوازم خانگی خواهد شد.»


انجام ۶۰۰ میلیون دلار تهاتر تا پایان سال


هر جا که استفاده از ابزار مبادله دشوار بوده و یا نقد کردن دارایی‌ها سخت باشد، رغبت به تهاتر افزایش پیدا می‌کند بنابراین در مواردی که کشورها با تحریم‌های اقتصادی مواجه شده و جابجایی پول برایشان دشوار می‌شود، به استفاده از ابزار تهاتر ترغیب می‌شوند.


دولت سیزدهم تاکید بسیاری بر استفاده از روش تهاتر برای پیش برد اهداف تجاری خود دارد. در بسته حمایت از صادرات غیرنفتی کشور که مهر ماه سال جاری از سوی دولت ابلاغ شد به صورت ویژه به موضوع تهاتر پرداخته شده است.


در این رابطه علیرضا پیمان پاک رئیس سازمان توسعه تجارت ایران می‌گوید: «طی ۳ سال گذشته ۵ میلیارد دلار از محل تهاتر کار کرده‌ایم و در آینده هر تاجری که علاقمند به کار در حوزه تهاتر باشد، کمکش می‌کنیم. همچنین بحث استفاده از شیوه تهاتر را با کشورهای دیگر دنبال می‌کنیم و تهاتر ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلاری پروژه بعدی است که جزئیات آن اعلام خواهد شد.»


عرضه قطره چکانی خودرو به بازار


بررسی بازار خودرو طی روزهای گذشته نشان می‌دهد که با توجه به ریزش نرخ دلار در بازار آزاد، بازار خودرو در واکنش به این اتفاق، روند نزولی به خود گرفته و قیمت‌ها میانگین ۲ تا ۵ میلیون تومان با کاهش مواجه شده‌اند. اما نکته مهم در مورد بازار خودرو کاهش عرضه است.


در این رابطه سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران می‌گوید: «در شرایط فعلی هم عرضه خاصی به بازار صورت نمی‌گیرد، این در حالیست که تقاضا در بازار خودرو مصرفی است و اگر عرضه افزایش یابد، شاهد نزدیک شدن قیمت‌های بازار با کارخانه خواهیم بود.»


وی با تاکید بر اینکه تولید و عرضه بیشتر منجر به کاهش قیمت بازار می‌شود، اضافه می‌کند: «اگر قول‌هایی که وزیر صمت و خودروسازان مبنی بر افزایش عرضه و تکمیل ۱۴۰ هزار خودروی کف پارکینگ داده‌اند عملی و این خودروها به بازار عرضه شوند، بازار متعادل خواهد شد و مصرف کننده نهایی خرید بهتری خواهد داشت.»

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار