به گزارش ذاکرنیوز، امروزه بیشتر مردم جهان برای کاهش هزینههای زندگی خود و همچنین برای اینکه پشتوانه خوبی در آینده داشته باشند خود را بیمه میکنند. بیمهها میتوانند در قالب پزشکی، بیمه عمر، بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث، بیمه محصولات کشاورزی باشند.
بیمه محصولات کشاورزی به بیمهای گفته میشود که برای حمایت از کشاورزان جهت بیماریها، حوادث و خطراتی از قبیل سیل در حوزه دامی، باغی و زراعی استفاده میشود.
اما کشاورزی قطب اقتصادی کشور است، جدا از اینکه محصولات کشاورزی برای تأمین نیازهای غذایی کشور مورد استفاده هستند، یکی از منابع درآمدی بسیاری از کشورها، از جمله ایران، محسوب میشود. از طرفی، از آنجا که کشاورزان و دامداران برای فعالیتهای خود اقدام به دریافت وام میکنند، حفظ محصولات، اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد. از این رو، در چنین مواقعی، خرید بیمه محصولات کشاورزی ضروری است.
بیمه محصولات کشاورزی را میتوان یکی از مهمترین سازوکارهای مقابله با خطرات بخش کشاورزی و مناسبترین راهکار برای کاهش خسارات مالی به حساب آورد، اما بررسیها نشان میدهد گروهی از کشاورزان پس از یک دوره بیمه گزاری نسبت به خرید بیمه نامه برای محصولات خود اقدام نمیکنند.
سعید بنی اسدی، کارشناس کشاورزی در خصوص بیمه محصولات کشاورزی در گفتوگو با تسنیم اظهارداشت: اگر قانون بیمه محصولات کشاورزی به درستی انجام شود میتواند آینده غذایی کشور را تامین کند.
وی در خصوص اهمیت بیمه کشاورزی عنوان کرد: بیمه محصولات کشاورزی سبب ترغیب کشاورزان و دامداران به تولید محصولات بیشتر خواهد شد و کاهش خسارتهای وارد شده به محصولات را به همراه دارد.افزایش قدرت تعاونیهای روستایی و درگیر شدن کمتر کشاورزان و دامداران به بدهیهای ناشی از خسارتها از دیگر مزایای بیمه کشاورزی است.
آمارها نشان میدهد در شهرستان گناباد طی سال زراعی اخیر بیمه کشاورزی دام از مهر 1400 تا مهر ماه 1401 به میزان 4 هزار راس، در طیور 40 هزار قطعه و در زراعت 40 هکتار کاهش یافته است.
یکی از کشاورزان گنابادی درباره استفاده از بیمه کشاورزی عنوان کرد: در سیل و بارندگی محصولاتمان آسیب دید ولی برای استفاده از بیمه ماهها رفت و آمد داشتیم و در انتها مبلغی که پرداخت شد نیمی از خسارت محصول ما نمیشد.
یک دامدار نیز بیان داشت: یکی از گاوهای گاوداریم تلف شد، پس از بارها تماس و پیگیری، بازدید صورت گرفت اما کل مبلغ پرداخت شده به ما نصف قیمت گاو هم نبود.
وی ادامه داد: بیمه باید بتواند خسارت کشاورز را جبران کند نه این که فقط قسمتی را پرداخت کند که دامدار و کشاورز تمایلی برای بیمه داشته باشند.
محمد قربانی، معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد در خصوص کاهش میزان بیمه محصولات کشاورزی در گفتوگو با تسنیم اظهارداشت: در مرحله اول کشاورز و دامدار اعتماد خود را به بیمه از دست داده اند که در راستای برگشت آن باید اقدام کرد.
وی ادامه داد: هزینه بیمه محصولات نسبت به سالهای قبل افزایش زیادی داشته که سبب شده کمتر کشاورز و دامدار به سمت بیمه بروند.
معاون فنی جهاد کشاورزی گناباد تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که کشاورزان نسبت به آن گلایه دارند ارزیابی نامناسبی است که صورت میگیرد و از سویی واریز میزان خسارت کشاورزان با تاخیر انجام میشود که سبب شده کشاورزان از بیمه استقبال نکنند.
قربانی خاطرنشان کرد: قانون اجباری برای بیمه کشاورز ندارد و انجام بیمه برای دامدار و کشاورز اختیاری انجام میشود.
محمود رضا فرزانه، معاون خدمات بیمه ای خراسان رضوی نیز در گفتوگو با تسنیم در خصوص کاهش میزان بیمه در سطح استان اظهارداشت: در خراسان رضوی شاهد کاهش میزان دام و طیور هستیم که به طبع میزان بیمه در این حوزه نیز کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: حذف اهرم نهاده یارانه ای در راستای بند ث ماده 33 قانون برنامه ششم توسعه یکی دیگر از دلایل کاهش بیمه در جامعه کشاورزی و دامداری است.
معاون خدمات بیمه خراسان رضوی تصریح کرد: بیمه در مواقع حوادث و ایجاد خسارت کمک کننده خوبی برای کشاورزان و دامداران بوده و از نابودی آنها جلوگیری میکند که بحث بیمه محصولات نیازمند ترویج فرهنگ بیمه و الزام قانون بیمه اجباری دام است.
فرزانه خاطرنشان کرد: از ابتدای سال زراعی تاکنون نسبت به مدت مشابه 80 درصد افراد محصولات خود را بیمه کرده اند و ارزیابی ما از وضعیت بیمه استان مطلوب و انتظار داریم تا پایان سال این میزان افزایش یابد.
وی درباره گلایه کشاورزان و دامداران در خصوص ارزیابیهای بیمه نیز عنوان کرد: درصورت وجود اختلاف نظربا کارشناس بیمه در امر ارزیابی سازو کار رسیدگی به اعتراض و کمیته داوری به شکل فعال در استان وجود دارد که تقاضا میشود از این ظرفیت قانونی به خوبی استفاده شود.
معاون خدمات بیمه ای خراسان رضوی تصریح کرد:با وجود محدودیت اعتباری در سطح کشور پرداخت غرامت در زیر بخش دام و طیور بطور مستمر ادامه دارد ولی برای پرداخت ، فرآیند تکمیل پرونده نیازمند همکاری بیمه گذار در تکمیل مدارک است که در صورت همکاری در کمتر از یک ماه میزان خسارت پرداخت میشود.