پژوهشگر هندی: سردار سلیمانی محدود به یک جغرافیا نیست/ نجات پرستاران هندی از دست داعش با درایت حاج قاسم

عسکری، پژوهشگر هندی، در گفت‌وگویی با تسنیم از ارادت مردم کشورش به شخصیت شهید سپهبد قاسم سلیمانی و نامگذاری برخی از کودکان در این کشور به یاد حاج قاسم گفت.

به گزارش ذاکرنیوز، شهید سپهبد قاسم سلیمانی را نمی‌توان در یک جغرافیا محدود کرد. نقش تأثیرگذار و غیر قابل انکار او در میدان مبارزه به ویژه در مبارزه با داعش، از او قهرمانی فرامرزی ساخته است. گذشته از نقش نظامی، تأثیری که او به لحاظ فرهنگی و هویت‌بخشی بر جامعه مسلمانان و کشورهای اسلامی گذاشت، غیر قابل انکار است. او در زمانه‌ای که کشورهای اسلامی دچار رخوت و چند دستگی شده بود، با منش خود دوباره دل‌ها را به هم نزدیک کرد و آرمان‌ها را به تک‌تک ما یادآور شد. او برای همه مردمانی که در منطقه زندگی می‌کنند، قهرمانی است قابل احترام؛ فرمانده‌ای است که تفسیر اشداء علی الکفار بود و نمونه‌ای روشن بود از سیره رحماء بینهم.

کتاب «نقاشی خدا» که به تازگی به قلم علیرضا قزوه به چهار زبان فارسی، انگلیسی، اردو و سانسکریت منتشر شده، داستان دلدادگی و علاقه یک کودک هندی به نام «نرگس» به شخصیت حاج قاسم سلیمانی است. قزوه در این کتاب، ماجرای واقعی یک کودک را با زبانی کودکانه برای مخاطبان خود روایت کرده است. هرچند این اثر اولین تجربه قزوه در ادبیات کودک و نوجوان است، انتشار آن با واکنش‌های مثبتی در محافل ادبی همراه شده است. نرگس در جلسه رونمایی این اثر که چندی پیش در حوزه هنری برگزار شد، از علاقه خود و خانواده‌اش به شهید سپهبد قاسم سلیمانی گفت.

سیدمحمدجواد عسکری، پدر نرگس، از پژوهشگران و کارشناسان ادبی است که سال‌ها است در ایران زندگی می‌کند و با فرهنگ ایران و ادبیات فارسی کاملاً آشنا است. با او درباره علت علاقه خانواده عسکری و دیگر خانواده‌های هندی به شهید سپهبد قاسم سلیمانی صحبت کردیم. عسکری در این گفت‌وگو که به مناسبت دومین سالروز شهادت حاج قاسم منتشر می‌شود، از علاقه مردم هند به حاج قاسم و نامگذاری کودکان این کشور به یاد این سردار ایرانی گفت. بخش دیگری از صحبت‌های عسکری به تأثیر فرهنگی که شهید سپهبد قاسم سلیمانی بر جوامع اسلامی گذاشت، اختصاص دارد. گفت‌وگوی تسنیم با او را می‌توانید در ادامه بخوانید:

*تسنیم: آقای عسکری! در جلسه معرفی کتاب «نقاشی خدا» که با حضور خانواده شما به ویژه نرگس خانم(راوی این کتاب) برگزار شد، متوجه علاقه خانواده شما به عنوان یکی از خانواده‌های هندی، به شخصیت شهید سپهبد قاسم سلیمانی شدیم. این علاقه از کجا نشأت گرفته است؟

مردی که تفسیر «اشداء علی الکفار رحماء بینهم» بود

دوران کودکی ما در ایران بود و پدرم چون روحانی بود، ما با فضای ایران اسلامی آشنا بودیم و با برخی از خانواده‌های شهدا ارتباط داشتیم. نمی‌دانم حاج قاسم سلیمانی را از چه زمانی شناختیم و کِی مجذوب او شدیم، شاید در زمانی که مقاومت در سوریه جدی شد و حاج قاسم خیلی پررنگ‌تر از قبل در جامعه و جهان اسلام مطرح شد. علاقه‌ای که نه فقط ما، همه شیعیان و تمام آزادگان به ایشان دارند، به خاطر شخصیت ویژه سردار است.

شهید سپهبد قاسم سلیمانی را نمی‌توانیم در یک جغرافیا و زمان محصور کنیم. ایشان فراتر از همه این‌ها است. حاج قاسم خودش وارد قلوب آزادی‌خواهان می‌شود؛ فرقی نمی‌کند ایرانی باشد یا عراقی باشد، شیعه باشد یا سنی، مسیحی باشد یا ایزدی، لبنانی باشد یا هندی. او تفسیر اشداء علی الکفار، رحماء بینهم بود. عشقی که به شخصیت شهید سپهبد قاسم سلیمانی وجود دارد، قابل بیان نیست.

*تسنیم: چه ویژگی در شهید سپهبد قاسم سلیمانی برای مردم هند جذاب است و آنها این علاقه خود را چگونه نشان می‌دهند؟

شهید سپهبد قاسم سلیمانی از یک‌سو ژنرال بود؛ ژنرالی که شجاع بود و در مقابل وحشی‌ترین و مخوف‌ترین انسان‌ها ایستاد؛ در مقابل گروه‌هایی که دیگران توان یا همت مقابله با آنها را نداشت. حاج قاسم یک قهرمان واقعی بود؛ قهرمانی که نیاز به اغراق در وصف او نیست. قهرمانی بود که ایمان به خدا داشت. تنها چیزی که مدنظر او بود، خدا بود. همانطور که مقام معظم رهبری دیروز در جلسه دیدار با خانواده شهید سلیمانی اشاره کردند، حاج قاسم هم قهرمان ملی و هم قهرمان مکتبی بود.

سردار قاسم سلیمانی , شهید سپهبد قاسم سلیمانی , کشور هند , علیرضا قزوه , کتاب , داعش | گروه تروریستی داعش ,

ماجرای نجات پرستاران هندی از دست داعش توسط حاج قاسم

هر کسی که آزادی‌خواه و آزاداندیش باشد، عاشق شهید سپهبد قاسم سلیمانی می‌شود. در زمانی که جهان اسلام دچار سردرگمی بود و در بی‌هویتی به سر می‌برد، حاج قاسم آمد و مسلمانان را از این خطر فروپاشی و بی‌هویتی نجات داد؛ به همین دلیل ایشان مورد احترام است. این رابطه احترام‌آمیز میان مردم هند نسبت به شهید سپهبد قاسم سلیمانی نیز وجود دارد؛ چرا که در ذهنشان خاطره نجات تعدادی از مردم هند به دست این سردار عزیز هنوز زنده است.

 ماجرا از این قرار بود که تعدادی از پرستاران هندی در عراق اسیر گروه تروریستی داعش شده بودند، این پرستاران با همت و درایت حاج قاسم از چنگال داعشی‌ها نجات پیدا می‌کنند. با اینکه دولت هند در آن زمان کار خاصی برای نجات این پرستاران انجام نداد، اما این حاج قاسم بود که آنها را نجات می‌دهد. علاوه بر این، در دوره‌ای دولت هند شدیداً تحت فشار چین بود و حاج قاسم می‌آید و به داد هند می‌رسد. او شخصیت ویژه‌ای داشت.

*تسنیم: در مدت پس از شهادت شهید سپهبد قاسم سلیمانی، شنیده‌ایم که برخی از خانواده‌های هندی برای ادای احترام و به یاد ایشان، نام فرزندانشان را «قاسم» انتخاب می‌کنند. ماجرای این نامگذاری چیست و آیا این مسئله مسبوق به سابقه بوده است؟

این امر همیشه مرسوم بود که همه دوست دارند نام فرزندانشان را از شخصیتی وام بگیرند که نمونه عمل برای مردم است. حاج قاسم سلیمانی برای نسل ما و نسل آینده یک نمونه عمل و الگو است، کسی است که همه عاشق و علاقه‌مند به او هستند و خانواده‌ها دوست دارند فرزندانشان همانند او تربیت و بزرگ شوند.

نامگذاری کودکان هندی به یاد حاج قاسم

این رسم پیش‌تر نیز مرسوم بوده است. مردم هند و علاقه‌مندان به انقلاب، گاه نام فرزندانشان را از نام بزرگان انقلاب انتخاب می‌کردند. «روح‌الله»، «سیدعلی»، «علی» از جمله اسامی است که از این منظر انتخاب شده است. حاج قاسم سلیمانی مجذوبیتی دارد که همه را به سمت خودش می‌کشد و همه آرزومندند که فرزندانشان روزی مثل او تربیت شوند؛ به همین دلیل نام «قاسم» از جمله نام‌هایی است که با این هدف و نیت انتخاب می‌شود.

*تسنیم: به نظر شما به عنوان یک فعال فرهنگی مسلمان، شهید سلیمانی چه تأثیری به لحاظ فرهنگی بر کشورهای اسلامی و جامعه مسلمانان گذاشت؟ عموماً به شخصیت نظامی ایشان اشاره می‌شود و به تأثیری فرهنگی که ایشان داشته‌اند، کمتر توجه می‌شود.

شخصیت حاج قاسم یک بُعد نظامی دارد. اما ابعاد دیگری از شخصیت ایشان نیز وجود دارد که لازم است به آن بیشتر پرداخته و اشاره شود. رهبر معظم انقلاب نیز در بیانات اخیرشان به خاطره‌ای از شهید سپهبد قاسم سلیمانی درباره نوع برخوردشان با خانواده و به ویژه فرزندان شهدا اشاره کردند، رسیدگی به شهدا و فقرا، رابطه عاطفی که با بچه‌ها داشتند، رابطه عاطفی که خیلی زود با دیگر مردم برقرار می‌کردند و ... همگی باعث شده بود که شخصیت ایشان یک شخصیت ویژه باشد.

 

انتقام سخت از دشمنان حاج قاسم

ژنرال‌ها همیشه ابهت دارند و نمی‌توان همیشه با آنها ارتباط عاطفی برقرار کرد. اما شهید سپهبد قاسم سلیمانی رفتار و منش متفاوتی داشت. او وقتی در بین مردم بود، مردمی بود، اما وقتی در مقابل اشرار قرار می‌گرفت، یک ژنرال بود. در نظر حاج قاسم، خدا از همه مهمتر بود. خصوصیت دیگر او این بود که در انقلاب و ولایت‌مداری ذوب شده بود و همیشه به دنبال رسیدن به اهداف والا بود.

 متأسفانه نتوانستیم این شخصیت چند بُعدی ایشان را به مردم معرفی کنیم. همه با شخصیت نظامی شهید سپهبد قاسم سلیمانی آشنایی داشتند و به واسطه حضورش در میادین نبرد از جمله مبارزه با داعش او را می‌شناختند اما بُعد رأفت و مهربانی این سردار عزیز چندان معرفی نشده است. در خاطراتی که از ایشان نقل شده، آمده است که سردار سلیمانی حتی حواسش به آهوهایی بود که در اطراف دفترش بود که به آنها غذا برسد. حواسش به بچه‌ها بود. حتی حواسش به خانواده دشمن هم بود. این نکته مهمی است که نشان می‌دهد او اصول و آداب اسلامی را در صحنه نبرد نیز اجرا می‌کرد و در نظر داشت.

ما همیشه می‌گوییم می‌خواهیم انتقام سخت بگیریم. چه کسی در آمریکا جایگاه، اقتدار و عظمتی مشابه حاج قاسم را دارد که این انتقام صورت بگیرد؟ انتقام سخت زمانی است که بر نسل‌ آینده سرمایه‌گذاری و برای بچه‌ها از زندگی حاج قاسم سلیمانی الگوبرداری کنیم. انتقام سخت زمانی است که این نسل را تربیت کنیم. این شیوه به نظرم سخت‌ترین انتقام از دشمن خواهد بود. 

*تسنیم: بازگردیم به کتاب «نقاشی خدا» که با محوریت شخصیت حاج قاسم منتشر شد و راوی این کتاب، نرگس، دختر شما است. با انتشار کتاب چه بازخوردهایی دریافت کردید؟

کتاب به تازگی در ایران منتشر شده و در این مدت بازخوردهای خوبی در محافل ادبی داشت. قرار است با همکاری آقای علیرضا قزوه، نویسنده این اثر، کتاب به دیگر زبان‌ها نیز ترجمه و در کشورهای مقصد توزیع شود.

سردار قاسم سلیمانی , شهید سپهبد قاسم سلیمانی , کشور هند , علیرضا قزوه , کتاب , داعش | گروه تروریستی داعش ,

پدر میلیون‌ها آزاده

شرط شهید شدن شهید بودن است. شاید کمتر از شهادت برای حاج قاسم انصاف نبود. شخصیتی بود که می‌گفت از دوست یک اشارت از ما به سر دویدن. شخصیتی که دشمن هم نمی‌تواند بدون ادای احترام از آن بگذرد. کسی که در اسلام ذوب شده بود و مطیع اوامر ولی امر بود؛ نه یک قدم زودتر و نه یک قدم دیرتر. شهید حاج قاسم سلیمانی دنبال مال و منال و دنیا نبود، هدفش کسب رضایت خدا بود. بی‌پروا به دل دشمن می‌زد و تنها سلاحش ایمان بود.

خود دشمنان اذعان دارند و اعتراف می‌کنند که ما کدام شخصیتی را داریم که مردم اینگونه بدرقه‌اش کنند، اصلاً کدام ژنرالی را در تاریخ سراغ داریم که پیر و جوان، کودک و نوجوان عاشقش باشند. به قول یکی از نزدیکان حاج قاسم، در تشییع جنازه‌اش فهمیدم که او پدر میلیون‌ها آزاده بود. شاید قبول این که شهید قاسم سلیمانی مربی دخترم است، برای خیلی‌ها سخت باشد. برای خودم نیز قبولش آسان نبود و بیشتر شبیه معجزه است. کرامتی که دکتر قزوه شاهدش است.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار