به گزارش ذاکرنیوز، الوطن سوریه از ادامه حملات ترکیه به شمال سوریه خبر داد.
نیروهای ارتش ترکیه و شبه نظامیان وابسته به آن، دهها راکت به روستاهای حومه شهر «منبج» در شمال حلب شلیک کردند.
همزمان آنچه نیروهای شورای نظامی منبج نامیده میشود و وابسته به شبه نظامیان قسد است، مناطق تحت کنترل نیروهای ترکیه در حومه شرقی حلب را هدف قرار دادند.
منابع سوری از پرواز بالگردهای روسی در نوار مرزی میان سوریه و ترکیه خبر دادند.
همچنین این منابع به پرواز بالگردهای روسی بر فراز مناطقی از حومه حسکه و الرقه اشاره کردند.
جنگنده های روسیه هم در آسمان منطقه به پرواز درآمدند.
این در حالی است که «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که عملیات جدید ترکیه در سوریه به محض پایان مقدمات و آماده شدن کمربند امنیتی در مرزهای ترکیه با سوریه آغاز خواهد شد.
حملات توپخانه ارتش سوریه به مواضع تروریستها در حومه شمالی حماه
یک منبع میدانی سوری اعلام کرد که توپخانه ارتش سوریه، مواضع تروریستها را در حومه شمال غربی حماه گلوله باران کرده است.
همچنین ارتش سوریه مواضع تروریستها را در حومه شمالی لاذقیه وحومه جنوبی و شمال شرقی ادلب هدف قرار داد.
منابع سوری از انفجاری در مسیر خودروی متعلق به نیروهای «قسد» وابسته به اشغالگران آمریکایی در اطراف روستا «العطاله» در حومه جنوبی حسکه و زخمی شدن شماری از آنها خبر دادند.
منابع محلی به خبرنگار سانا گزارش دادند: شبه نظامیان (قسد) محل انفجار را به محاصره درآورده اند.
تداوم روند آشتی ملی در حلب
کمیتههای حل و فصل در سالن ورزشی «الاسد» در استان حلب به کار خود برای حل و فصل اوضاع غیرنظامیان تحت تعقیب و سربازان فراری که در انجام خدمت اجباری و یا گذراندن دوره احتیاط غیبت کردهاند، ادامه دادند.
خبرنگار سانا گزارش داد که شماری از افراد اظهار کردند که این حل و فصلها یک فرصت عالی است برای همان افراد تحت تعقیب تا بتوانند به زندگی عادی خود در مناطق شان بازگردند و در ساختن و دفاع از میهن نقش فعال داشته باشند.
کاهش حقوق شبه نظامیان وابسته به ترکیه
منابع آگاه سوری اعلام کردند که ترکیه حقوق شبه نظامیان موسوم به الجیش الوطنی(ارتش ملی) که آنکارا در مناطق تحت اشغال خود در شمال و شمال سوریه ایجاد کرده است را کاهش داده است.
حقوق این شبه نظامیان در ماه ژوئن جاری به مقدار قابل توجهی کاهش داشته است.
همزمان مقامات ترکیه تحقیقات گسترده ای را درباره تعداد واقعی شبه نظامیان مزدبگیر شروع کردهاند.
آنکارا به این نتیجه رسیده است که فهرستهای غیرواقعی برای حقوق گرفتن از ترکیه ارائه میشود و علت آن نیز از پا درآمدن شبه نظامیان «الجبهه الشامیه» زیرمجموعه «الجیش الوطنی» است که در مقابل «هیئت تحریر الشام» و «احرار الشام» در حومه «عفرین» خیلی زود شکست خوردند و نتوانستند تاب بیاورند.
اطلاعات ترکیه به اطلاع سرکردههای الجیش الوطنی رسانده است که دیگر از حقوق ماههای قبلی خبری نیست.
این منابع بیان کردند که حقوقی به حساب شبه نظامیان گروه موسوم به «فیلق الشام» که در سال 2014 تشکیل شده است، دیگر پرداخت نخواهد شد زیرا با جبهه النصره همدست شده و از رویارویی با جبهه النصره در حومه عفرین سرباز زدند و اجازه تسلط تروریستهای جبهه النصره بر چهار شهرک را دادند.
منابع سوری احتمال دادند که روند تحقیقات درباره فهرست های دروغین ارائه شده از سوی گروههای مسلح وابسته به ترکیه در مناطق تحت اشغال ترکیه در الرقه و حسکه در شمال شرق سوریه هم اجرا شود.
این منابع فاش کردند که سرکرده های این گروهها، آنکارا را با دادن فهرست های غیرواقعی از تعداد شبه نظامیان خود، فریب دادهاند.
چرا آمریکا از پایگاه التنف دست نمیکشد؟
از سوی دیگر الجزیره در گزارشی آورده است: داستان تاسیس پایگاه التنف و اهمیت راهبردی آن چیست که واشنگتن را به مستثنی کردن این پایگاه از تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری سابق آمریکا در خروج نیروهای آمریکایی از سوریه در سال 2018 میلادی واداشت؟
پایگاه نظامی التنف میزبان حدود 900 نظامی آمریکایی است. این پایگاه با 20 مایل مربع مساحت، در خاک سوریه و در کنار مرز اردن و با فاصله نه چندان زیادی از مرز عراق واقع است و به همین جهت از موقعیت استراتژیک مهمی برخوردار است زیرا برای آمریکا و رژیم صهیونیستی، نقش ایجاد مانع بر سر راه کریدور ایران، عراق و سوریه را ایفا میکند.
این پایگاه اهرم فشار و برگهای مهم در دست آمریکا در مذاکرات درباره آینده سوریه به شمار میرود.
گذرگاه «التنف» نقطه مرزی مشترک بین سه کشور سوریه، عراق و اردن است که نخستین و مهمترین گذرگاه مرزی سوریه با عراق به شمار میآید و آمریکا و متحدانش طی سالهای اخیر همواره تلاش کردند کنترل این گذرگاه در اختیار ارتش سوریه و متحدانش قرار نگیرد.
کنترل این گذرگاه تا شعاع 56 کیلومتری در اختیار نیروهای آمریکایی قرار دارد و واشنگتن حتی به نیروهای سوری نیز اجازه نزدیک شدن به گذرگاه التنف را نمیدهد.
راز تحرکات داعش در سوریه
«انس شواخ»، پژوهشگر مرکز جسور بر این باور است،: طبق فعالیت و اهداف نظامی عناصر داعش میتوان نقشه فرضی استقرار این عناصر در سوریه را ترسیم کرد، داعش اساسا مناطق صحرایی را به عنوان محل اختفا و استقرار و حمله به نیروهای سوری و گروههای همسو با آن انتخاب میکند.
شواخ در گفتوگو با الجزیره تصریح کرد: مهمترین مناطق استقرار عناصر داعش در صحرای «الرویشد، الروضه و الهول » در حسکه، «جبل البشری» در «رقه»، «الشولا» در دیرالزور و صحرای تدمر در حومه حمص است. دشوار است که بگوییم که داعش در سوریه ظاهر شده و مخفی میشود بلکه باید گفت که موضوع به افزایش فعالیت نظامی عناصر داعش و کاهش آن در اوضاع مشخص بر اساس شرایط نظامی و امنیتی مربوط میشود.
حقههای تکفیریها
با رصد فعالیتهای اخیر گروه تروریستی داعش در سوریه میتوان دریافت که عناصر این گروه به دنبال تسلط بر یک منطقه جغرافیایی یا پایگاهی نظامی نبودهاند بلکه استراتژی عملیات نظامی برقآسا را در حملات خود در پیش گرفتهاند و پس از انجام عملیات خود به سرعت از محل ناپدید میشوند.
در همین رابطه، «فراس علاوی»، نویسنده و تحلیلگر امور سیاسی سوری معتقد است که داعش با استراتژی حمله با تعداد نفرات محدود به کاروانها و مراکز نظامی در مناطق بیابانی در حال انجام «جنگ منطقهای» یا «جنگ جغرافیایی» علیه نیروهای سوری است.
علاوی افزود: داعش کارشناس جغرافیای صحراست و از سال 2015 میلادی غارها و مخفیگاههای خود را با تسلیحات نظامی تجهیز کرده است و در عملیات اخیر خود میبینیم که از تسلیحات سبک و نیمه سنگین و خودروهای پیکاپ و موتورسیکلت استفاده میکند.
وی درباره حجم توان نظامی داعش گفت: این گروه تروریستی دارای هستههای نظامی تقریبا قابل توجهی است و هواپیماهای نظامی در هدف قرار دادن این هستههای پراکنده در محیط گسترده و باز بیابانی بی فایده هستند.
تحلیلگران میگویند داعش قصد دارد با این عملیاتها، قابلیتهایش را برای انجام عملیات پیچیدهتر و در مقیاس بزرگتر تقویت کند. با این حال این اقدامات با تواناییهای این گروه در اوج دوره فعالیتاش در سال 2014، که تصرف بخشهای بزرگی از سوریه و عراق را در پی داشت، قابل مقایسه نیست.
سازمان ملل در گزارشی در سال گذشته تخمین زده است که حدود 10 هزار جنگجوی داعش هنوز در عراق و سوریه فعال هستند که بسیاری از آنها در مناطق تحت کنترل کردها حضور دارند. این در حالی است که به گفته مقامات کرد، حدود 12 هزار مظنون داعشی از بیش از 50 کشور جهان نیز در چندین زندان در مناطق تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه نگهداری میشوند.
به این افراد باید همسران و فرزندان زندانیان را نیز اضافه کرد که در اردوگاههای پرجمعیت آوارگان در منطقه به سر میبرند. کارشناسان پیشتر نسبت به تبدیل این اردوگاهها به کانون فزایندهای برای افراطگرایی هشدار دادهاند.