به گزارش ذاکرنیوز، مهدی روشنفکر در گفتوگو با تسنیم در یاسوج، اظهار داشت: همهی ما و به ویژه خاندوزی وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی آگاه هستیم که مهمترین مسئله کشور بنا بر واقعیتها و طبق فرمایش مقام معظم رهبری، اقتصاد بوده و مقام معظم رهبری فرمودند « اقتصاد مسئله فوری، جدی و فعلاً اولویت کشور است».
وی عنوان کرد: میدانیم که امروز معضل معیشت، بزرگترین و مهمترین چالشی است که با آن روبرو هستیم، به همین خاطر اقتصاد اولویت اول دولت سیزدهم است و برای تحقق برنامههای اقتصادی دولت و بهبود شرایط اقتصادی نیازمند وزیری میباشیم که قدرت تعامل و جلب اعتماد مجلس و سایر نهادها برای همراهی و همکاری را داشته باشد.
روشنفکر وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی را فردی بیحاشیه، فراجناحی، مسئولیتپذیر، علاقهمند به نظریههای منطقی و علمی در حوزه اقتصاد و نیز جوان، باتجربه و با انگیزه دانست و افزود: برنامههای این وزیر پیشنهادی قابلیت اجرایی دارند و در واقع آرمانی نیست و بلکه واقع بینانه و گام به گام است.
وی فعالیت در وزارت اقتصاد را هموار ندانست زیرا دولتهای قبلی بخاطر ضعف در دیپلماسمی اقتصادی یا نداشتن برنامه برای دیپلماسی اقتصادی و نیز عدم استفاده از ظرفیتهای تاریخی، سیاسی، جغرافیایی و مذهبی برای پیشبرد اهداف اقتصادی، در حوزه دیپلماسی اقتصادی تکلیف و بار سنگینی بر دوش دولت سیزدهم گذاشتهاند.
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه کسری بودجه شدید که مبلغ آن طبق برخی آمار منتشر شده حدود 400 هزار میلیارد تومان است، خاطرنشان کرد: دولت قبل برای تامین این کسری بودجه از روش خالی کردن جیب مردم با استفاده از بازار سرمایه و از روش چاپ پول بدون پشتوانه استفاده کرد که منجر به افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی شد.
روشنفکر تصریح کرد: کسری بودجه شدید در کنار نرخ پایین بودجه عمرانی که حداکثر 10 درصد از هزینههای بودجه مربوط به بودجه عمرانی بوده نیز یکی دیگر از چالشهای اقتصاد ایران است، این میزان پایین بودجه عمرانی که عمدتاً هم تحقق نمییابد، کمکی به تولید و رفع بیکاری نمیکند و به چالش و مصیبتی در اقتصاد ایران تبدیل شده است.
وی ادامه داد: کاهش این کسری بودجه و تامین این کسری بودجه پیچیدگی خاص خود را دارد که ما باور داریم دکتر خاندوزی توان حل این مشکل و این معضل را دارد، تکیه بر اصلاح نظام مالیاتی، اصلاح نظام بانکی، ارتقای بازار سرمایه، بهبود فضای کسب و کار و مانعزداییهایی که مدنظر ایشان است سبب جبران کسری بودجه و ایجاد تحول مثبت در اقتصاد خواهد شد.
روشنفکر ابراز کرد: آمار نقدینگی برای سال 1399 حدود 3475 میلیارد تومان بوده و نرخ رشد نقدینگی در پایان خرداد ماه سال 1400 حدود 40 درصد اعلام شد، البته در پایان سال 1399 نرخ رشد نقدینگی 34 درصد اعلام شد و اگر این غول نقدینگی مدیریت نشود خسارت سنگینی به اقتصاد آسیبپذیر ایران وارد خواهد شد و البته همین حالا نیز آسیبهایی وارد کرده است.
وی با بیان اینکه قرار بود در دولت قبل سالی حدود یک میلیون شغل ایجاد شود که در طول هشت سال دولت قبل مجموعاً حدود 800 هزار شغل ایجاد شد، بیان کرد: طبق آماری که در پایان سال 1399 منتشر شده نه تنها نرخ بیکاری کاهش پیدا نکرده بلکه تعداد زیادی از شاغلان شغل خود را از دست دادند.
عضو شورای عالی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل کرونا، سوءمدیریت ناشی از ضعف یا فقدان برنامهریزی و نیز به دلیل تحریم، عده زیادی بیکار و حتی تعدادی از کسب و کارها تعطیل شدند.
روشنفکر گفت: طبق آمار اعلام شده، نرخ تورم حدود 50 درصد در سال 99 ثبت شد و طبق آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی، نرخ تورم 47 درصد اعلام شد و مرکز آمار ایران نرخ تورم را 36 درصد اعلام کرد که این 10 درصد تفاوت خود یکی از معضلات اقتصاد ایران است که آمار بانک مرکزی با آمار مرکز آمار ایران متفاوت هستند و فاقد یک زیرساخت اطلاعاتی قوی هستیم و البته گاهی شاهد پدیده پنهان کردن یا عدم اعلام آمارها از سوی نهادهای متولی هستیم که مصداق عدمشفافیت در اقتصاد ایران است.
وی با اشاره به اینکه درآمد سرانه در دولت قبل به زیر 5 میلیون تومان و حدود چهار میلیون و 900 هزار تومان رسید که کاهش میزان درآمد سرانه را در دولت قبل شاهد بودیم، افزود: رشد اقتصادی نزدیک به صفر توسط مرکز آمار برای سال 99 اعلام شد، هرچند بانک مرکزی رشد اقتصادی بدون نفت برای سال 99 را دو نیم درصد(2.5 درصد) اعلام کرد، البته وضعیت کشور نرخ رشد صفر را به واقعیت نزدیکتر نشان میدهد و متاسفانه در واقعیت بخاطر تحریمها، کرونا و سوءمدیریت رشد خاصی را شاهد نبودیم.
نماینده مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: برای کنترل تورم باید در بحث تولید کالا و خدمات وضعیت با ثباتی داشته باشیم و میزان کالا و خدمات مورد نیاز خود را بتوانیم پیوسته تولید کنیم و برای اینکه بتوانیم کالا و خدمات خود را تولید کنیم باید یک ثبات اقتصادی بویژه در زمینه بودجه داشته باشیم، یک بودجه با ثبات که دچار کسریهای مزمن و همیشگی نشود.
روشنفکر خاطرنشان کرد: برای اینکه بودجه ما دچار کسری نشود باید درآمدهای ما پایدار باشد نه درآمد نفتی که بخاطر تحریم از چندین میلیون بشکه صادرات نفتی به چند صدهزار بشکه صادرات نفتی در روز و از دهها میلیارد دلار فروش نفت به زیر 20 میلیارد دلار فروش نفت رسیدهایم.
وی با تاکید بر اینکه با استفاده از مالیات باید درآمد پایدار برای دولت ایجاد کنیم، گفت: نظام مالیاتی ما نظام مالیاتی ضعیفی و پایههای مالیاتی ما محدود بوده و عمده مالیات به دوش کارگران و کارکنان است و متاسفانه رانتها، تسهیلات، امتیازات، فرارهای مالیاتی و کمبود پایههای مالیاتی به نفع طبقات ثروتمند و به ضرر طبقات ضعیف جامعه است.
روشنفکر ادامه داد: امیدواریم برای استقرار یک زیرساخت و شبکه اطلاعاتی قوی و قابل اعتماد بتوان به سطح خوبی از اطلاعات قابل استناد، واقعی و شفاف رسید که با استفاده از آن، هم بتوانند نابرابریها را به نفع مردم تغییر دهند و هم اینکه طرح مالیات بر عایدی سرمایه را اجرا نمایند و یک عدالت در توزیع تسهیلات، امتیازات، فرصتها و اطلاعات را در اقتصاد ایران شاهد باشیم.
وی خاطرنشان کرد: نظام بانکی ایران بر خلاف اقتصادهای توسعه یافته و بر خلاف منطق رایج در اقتصادها، به تنهایی بار اصلی تامینمالی را به دوش میکشد، کما اینکه میدانیم که تامین مالی از طریق بازار پول هزینه بیشتری دارد و در مقایسه با بازار سرمایه، گرانتر است.
روشنفکر تاکید کرد: خوب این یک خطر است یعنی شما تنها راه تامین مالی را نظام بانکی قرار میدهید و اگر نظام بانکی اسیر ناکارآمدی شود، اقتصاد را به سمت بحران خواهد برد.
وی بیان کرد: باتوجه به اینکه در نظام بانکی عمده سرمایهها به سمت فعالیتهای تولیدی هدایت نمیشود، بنابراین نیاز است که بانک مرکزی نظارت بیشتری بر بانکها داشته باشد و از حضور بانکها در فعالیت های سوداگری جلوگیری شود.
روشنفکر نظارت بر عملکرد بانکها به عنوان پرچمدار خلق پول را یک ضرورت و فوریت دانست و گفت:خلق پول به دلیل استقراض دولت از بانک مرکزی به افزایش تورمافسار گسیخته دامن میزند.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1400 مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در اقتصاد ما سهم بازار سرمایه در تامین مالی، سهم ناچیزی است، در حالی که باید بازار سرمایه بیشترین سهم را در تامین مالی داشته باشد زیرا تامین مالی در بازار سرمایه ارزانتر از دیگر بازارها میباشد و شرایط برای تامینمالی در این بازار راحتتر است.
روشنفکر با اشاره به اینکه تجمیع سرمایهها و نقدینگی در بازار پول ایران خطری برای افزایش نرخ تورم میباشد، عنوان کرد: در بازار سرمایه نقدینگی و یک کاسه کردن سرمایهها فرصت ارزشمندی برای تامین مالی و جهش تولید و کاهش تورم است.
وی بازار سرمایه را مهمترین و ارزانترین بازارها برای تامین مالی و کمک به شرکتهای تولیدی دانست و گفت: شاندن مردم به همراه سرمایههای خرد آنان به بازار سرمایه توسط دولت قبل بدون آگاهیبخشی، آموزش و زمینهسازی نرمافزاری برای تامین مالی سبب زیان، سردرگمی، دلسردی و بیاعتمادی مردم نسبت به بازار سرمایه شد.
روشنفکر تاکید کرد: دولت با تصمیمات و سیاستهای منطقی برای ارتقای بازار سرمایه و ورود آگاهانه مردم به بازار سرمایه تلاش کند و در این زمینه برنامههایی نیز تدوین شده که در دسترس عموم است.