ناترازی انرژی هر روز جدی‌تر می‌شود/ دستور وزیر نفت برای جریمه صنایع پرمصرف

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با بیان اینکه روزبه‌روز ناترازی جدی‌تر می‌شود، گفت: 50 درصد مصرف سوخت در بخش حمل‌ونقل مربوط به بنزین است به طوری که در فروردین ماه مصرف به 144 میلیون لیتر در روز هم رسید.

به گزارش ذاکرنیوز، حسین آب‌نیکی، مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در حاشیه بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جمع خبرنگاران گفت: بهینه‌سازی امری فرادستگاهی است که همه مجموعه‌ها درگیر آن هستند؛ شدت مصرف انرژی و ناترازی زیاد است یعنی نه‌تنها وضعیت مصرف انرژی در کشور مطلوب نیست که نسبت آن با مصرف همسایگان بدتر شده و روزبه‌روز افزایش پیدا می‌کند؛‌ به طوری که در طی سال‌های اخیر، علی‌رغم وجود سیاست الگوی مصرف بازهم شدت مصرف انرژی بسیار بالا بوده و روزبه‌روز ناترازی جدی‌تر می‌شود و کم‌کم در تمام ایام سال با ناترازی روبه‌رو هستیم.

وی افزود: در فصول گرم سال، ناترازی در برق جدی است و باعث ایجاد محدودیت‌هایی برای صنایع و بخش تجاری و اداری می‌شود و در فصول سرد نیز ناترازی به‌سمت گاز رفته و محدودیت‌های جدی بازهم برای صنایع اعمال می‌شود؛‌ در یک دهه گذشته برای اعمال سازوکارهای جدی تلاش شد اما عمدتا فضا به ‌سمت مسابقه‌ای بین تولید و مصرف حرکت کرد که به نفع مصرف‌کننده تمام شد.

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت تاکید کرد: باید همه ارگان‌های کشور، مجموعه دستگاه‌های دولتی، بخش خصوصی و مردم بسیج شده و برای بهینه‌سازی فعال باشند؛ شرکت بهینه‌سازی با 220 نفر از همکارانش به‌تنهایی نمی‌تواند بهینه‌سازی را رقم زند و باید آحاد مردم فعال و اثرگذار باشند. 

آب‌نیکی با بیان اینکه شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در سه بخش صنعت، حمل‌و نقل و ساختمان فعالیت می‌کند، گفت: ‌منظور از بخش صنعت، همه صنایع به‌ویژه صنایع پرمصرف با مصرف انرژی قابل توجه است؛ تدوین استانداردها و الگوی مصرف برای صنایع امری ضروری است لذا استانداردهای تدوین شده تا پایان سال جاری و یا اوایل سال آینده ابلاغ می‌شود و به موجب آن باید تمامی صنایع پرمصرف فرآیندهای خود را طبق الگوی مصرف و مبتنی بر استاندارد انجام دهند.

وی با بیان اینکه مبنای مصرف برای صنایع الگوی مصرف و استاندارد تعریف ‌شده است، گفت: براساس استاندارد تعریف شده، سوخت به صنایع تخصیص پیدا خواهد کرد؛ بحث جریمه صنایع پرمصرف با دستور وزیر در دولت قبل اجرایی نشد، اما وزیر نفت در دولت سیزدهم دستور داد صنایعی با میزان مصرف بالاتر مشمول ماده 26 قانون اصلاح الگوی مصرف شده و جریمه شوند؛ همچنین صنایع با مصرف درست تشویق شوند؛ این روال در دولت قبل وجود نداشت و در این دولت اصلاح شد تا صنایع در صورت رعایت‌نکردن الگوی مصرف مشمول جریمه شوند.

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با بیان اینکه زیرساخت‌های لازم برای اجرای ماده 26 قانون اصلاح الگوی مصرف با همکاری سازمان استاندارد فراهم شده است، گفت: شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در حوزه ساختمان پروژه بخاری را تعریف کرد؛ حدود 20 میلیون بخاری در کشور وجود دارد که بخش قابل توجهی از آن‌ها استاندارد نیست و آن‌ها نزدیک به دو برابر مصرف نسبت به بخاری‌های استاندارد را دارند. لذا تلاش شد با مصوبه‌ شورای اقتصاد طرح تعویض بخاری‌های غیر استاندارد با بخاری‌های استاندارد اجرا شود چون مردم توان خرید بخاری با گرید بالاتر را ندارند. 

آب‌نیکی توضیح داد: ما این ایده را مطرح کردیم که حاکمیت هزینه تعویض و نوسازی بخاری غیراستاندارد را بدهد که سال گذشته به تصویب شورای اقتصاد رسید و ابلاغ شد. به موجب این مصوبه، 4 میلیون بخاری گریدA  و B جایگزین بخاری‌های غیراستاندارد می‌شود که اولویت هم با مناطق سردسیر و خانواده‌های محروم است. پرداخت این طرح از منابع داخلی است و اجرای آن پنج سال طول می‌کشد. در گام بعدی باید تعداد باقی‌مانده بخاری‌های غیراستاندارد هم تعویض شود.

وی با تأکید بر اینکه باید در گام‌های بعدی طرح تعویض پنجره در ساختمان هم دنبال شود گفت: باید ساختمان‌ها علاوه بر عایق‌کاری ملزم به اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان شوند؛ البته قرار شده از سال جاری پایان‌کار ساختمان‌ها منوط به اجرای ماده 19 باشد. مجری این کار نیز وزارت کشور و شهرداری‌ها بوده و وزارت راه و نظام مهندسی و ما ناظر هستیم. با اجرایی‌شدن این موضوع ساختمان‌ها هم برچسب انرژی خواهند داشت و می‌توان استانداردسازی را در حوزه ساختمان دنبال کرد.

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با اشاره فعالیت‌های شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در حوزه حمل‌ونقل گفت: در شرایط فعلی 50 درصد مصرف سوخت مربوط به بنزین، 35 درصد گازوئیل و مابقی سوخت گاز طبیعی است. امسال رکورد مصرف بنزین 140 میلیون لیتر در روز زده شد البته متوسط مصرف در دوسه ماه اخیر پایین‌تر بوده، اما به‌هرحال مصرف بنزین بالا است. علاوه ‌بر ‌این، در سال جاری تلاش وزارت صمت تولید و آماده‌کردن تعداد بیشتری از خودرو است که همین باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود. همچنین روند اسقاط خودروهای فرسوده به دلیل نوسانات قیمتی سرعت قابل توجهی ندارد که نتیجه آن باز هم افزایش مصرف است. 

آب‌نیکی با بیان اینکه اولویت ما در حمل‌ونقل ریلی درون و برون شهری است، گفت: دو طرح حمل‌ونقل برون شهری و درون شهری را داریم. در این راستا طبق قرارداد با راه‌آهن 3 هزار و 600 دستگاه واگن خریداری شد و در آینده هم حدود 3 هزار و 900 دستگاه واگن به نوگان باری اضافه می‌شود.

وی افزود: تاکنون 175 واگن در تهران و همچنین 175 واگن در کلان‌شهرها وارد ناوگان حمل‌ونقل شده که حدود 28میلیون دلار برای تهران و حدود 10میلیون دلار برای کلان‌شهرها پرداخت شده است؛ همچنین طرحی برای کاهش مصرف سوخت در خودروهای داخلی داریم و به موجب آن از تولید 50هزار خودروی کم‌مصرفی حمایت می‌کنیم که حداقل دو لیتر نسبت به خودروهای داخلی کاهش مصرف داشته باشند. با این طرح خودروهای تولید داخل کم‌مصرف روانه بازار می‌شوند.

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با اشاره به طرح ایجاد سامانه اجرای سیستم پایش هوشمند طردد ناوگان حمل و نقل جاده‌ای (سپهتن) گفت: موافقت‌نامه‌ای با شرکت ملی پخش، راهداری، راهور و شرکت بهینه‌سازی امضا شده که به موجب آن 350 هزار دستگاه خودروری باری برون شهری به این سامانه مجهز می‌شوند. آن‌ها دیگر در ایستگاه پلیس توقف ندارند بلکه سوخت تخصیص یافته به آن‌ها به صورت فنی پیمایش شده که نتیجه آن کاهش مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق است.

آب‌نیکی درباره طرح حمل‌ونقل درون‌شهری تصریح کرد: طبق این طرح ناوگان فرسوده شهری نوسازی شده و 16 هزار دستگاه اتوبوس شهری دیزلی فرسوده با اتوبوس‌های گازسوز، برقی و گازوئیل‌سوز جایگزین می‌شود. همچنین جایگزینی30هزار دستگاه گازسوز درون‌شهری و 160 هزار دستگاه تاکسی فرسوده و 120 هزار دستگاه موتورسیکلت کارفرسوده با موتورسیکلت برقی و توسعه 20 هزار دستگاه دوچرخه و اسکوتر صورت می‌گیرد.‌ با توجه به صرفه‌جویی صورت‌گرفته مبلغی به عنوان یارانه صرفه‌جویی پرداخت می‌شود؛ این طرح در مرحله تصویب شورای اقتصاد است.

وی در پاسخ به پرسشی درباره تامین منابع مالی طرح‌های شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت گفت: هدف اصلی باید روی کاهش 50 درصد شدت انرژی باشد که معادل 3 تا 3.5 میلیون بشکه نفت خام در روز است. برای رسیدن به این هدف باید دولت، مجلس و مردم پای کار آیند. بر همین اساس ما تاسیس صندوق بهینه‌سازی مصرف انرژی را مطرح کردیم که قرار است در برنامه هفتم توسعه لحاظ شود. فعلا در سال جاری حساب بهینه‌سازی انرژی ایجاد شده است.

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت افزود: بر همین اساس ما از اواسط سال گذشته به فکر ایجاد صندوق بهینه‌سازی انرژی افتادیم تا همه منابع برای صرفه‌جویی سوخت در این صندوق واریز شود. پیشنهادی که با استقبال سازمان برنامه روبه‌رو شد اما چون به مصوبه مجلس نیاز دارد باید در برنامه هفتم توسعه آید.

آب‌نیکی همچنین گفت: برای اجرای طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی انتظار می‌رفت که سرمایه‌گذار بخش خصوصی وارد شود اما با توجه به شرایط سال‌های گذشته و جذابیت سایر بازارها همچون سکه و دلار استقبالی از این طرح ‌ها نشد و عملاً بسیاری از طرح‌های بهینه‌سازی به دلیل نبود منابع مالی اجرایی نشدند. به اضافه اینکه محل منابع مالی ما از محل تبصره 14 بودجه است که معمولاً صرف هدفمندی شده و بهینه‌سازی اولویت ندارد. 

وی با تأکید بر لزوم استاندارسازی ساختمان‌ها یادآور شد: انتظار می‌رود تا پایان سال جاری یا اوایل سال آینده زیرساخت‌های لازم برای الگوی مصرف در مجموعه صنعت، ساختمان و حمل و نقل مصوب و ابلاغ شود. باید مبحث 19 مقررات ملی ساختمان هم جدی گرفته شود چون برچسب انرژی مهم است. در این صورت خریداران ساختمان می‌دانند ساختمانشان چه گریدی از مصرف انرژی را دارد.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار