به گزارش ذاکرنیوز، محمد تقی صابری ظهر چهارشنبه با حضور آنلاین در نشست مشترک کارآفرینان ایارن و تاجیکستان در محل اتاق بازرگانی مشهد اظهار کرد: سفیر ایران در تاجیکستان گفت: ۲ کشور ایران و تاجیکستان باید در حوزه توسعه مشترکات و روابط اقتصادی خود به ویژه پذیرش استاندارد کالاهای تبادلی بین ۲ کشور، تسهیل حمل و نقل کالا و نظارت بر کیفیت آن تلاش بیشتری انجام دهند.
سفیر ایران در تاجیکستان اظهار داشت: بعد از نخستین سفر خارجی آیت الله رئیسی که در شهریور ماه سال ۱۴۰۰ به تاجیکستان انجام گرفت با سفر رئیس جمهوری تاجیکستان به تهران، چندین توافقنامه همکاری بین ۲ طرف امضا شد که به حدود ۱۷ سند رسید و عمده این اسناد در حوزه اقتصادی بود.
وی گفت: یکی از توافقات طرفین در این سفر، امضای تفاهم نامه بین اتاق بازرگانی ایران با اتاق بازرگانی و صنایع تاجیکستان بود که در این راستا شورای کارآفرینان ۲ کشور شکل گرفت و امروز نخستین نشست این شورا در حال برگزاری است و اقدامی مثبت برای تعمیق روابط بخش خصوصی ۲ کشور به شمار میرود.
صابری افزود: آنچه برای تقویت روابط ۲ کشور در حوزههای مختلف باید انجام شود، طراحی برنامه بلندمدت همکاریهای اقتصادی بین آنهاست که این برنامه تدوین شد و به امضای طرفین در سفر رئیس جمهوری تاجیکستان به تهران رسید.
سفیر ایران در تاجیکستان اضافه کرد: بعد از فروکش کردن شیوع کرونا، گشایشهایی در بخش حمل و نقل ایجاد شد و در شرایط کنونی مانعی در حمل و نقل کالا بین طرفین وجود ندارد، در سفارتخانه ایران نیز نشستهای منظمی با بازرگانان انجام و مشکلات و موانع در این بخش پیگیری میشود.
وی گفت: در حوزه روادید، چند اقدام از سوی سفارتخانه ایران در دوشنبه انجام گرفته که عبارت است از افزایش ساعت فعالیت بخش کنسولی، رساندن میانگین زمان صدور روادید به کمتر از نیم ساعت و ارائه خدمات اینترنتی رایگان به متقاضیان روادید در سفارتخانه.
صابری افزود: برقراری خطوط پروازی بین ایران و تاجیکستان را ظرفیت خوبی در زمینه توسعه اقتصاد گردشگری و رفت و آمدها بین ۲ کشور دانست و افزود: اخیراً شاهد سفر معاون گردشگری تاجیکستان به ایران بودیم که این مهم میتواند پیوند دهنده بیش از پیش ۲ ملت باشد.
سفیر ایران در تاجیکستان اضافه کرد: در خصوص لغو رویداد بین ایران و تاجیکستان نیز سفارتخانه ایران پیشنهاد خود را به مقامات تاجیکی ارائه و آمادگی اش را اعلام کرده است و مقامات تاجیکستان نیز با نظر مثبت در حال پیگیری هستند که امیدواریم تحقق این مهم سفرهای مردم و مسؤولان کشور را آسان کند.
وی گفت: در خصوص رفع موانع در حوزه حمل و نقل نیز با کمک وزارت امور خارجه و وزارت راه و شهرسازی دریافت عوارض گمرکی از سوی ۲ طرف در مرز ترکمنستان برداشته شده است که این اقدام حجم مبادلات اقتصادی را بهبود بخشیده است.
صابری افزود: پانزدهمین اجلاس همکاریهای ایران و تاجیکستان نیز اخیراً در تهران برگزار شد که امید است آن اجلاس و نشست امروز زمینه برای افزایش همکاریهای ۲ کشور در بخشهای مختلف باشد.
ضرورت لغو رویداد بین ایران و تاجیکستان
در ادامه محمد حسین روشنک، رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان نیز در این نشست اظهار کرد: ایران و تاجیکستان دارای یک فرهنگ، زبان و نژاد هستند و این مهم همدلی و برادری بین آنان را تقویت میکند.
رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان افزود: نشست امروز در راستای عمل به توافقنامه بین فعالان بخش خصوصی ۲ کشور ایران و تاجیکستان که در سفر رئیس جمهوری تاجیکستان به تهران منعقد شد برگزار شده و براساس آن نخستین شورا و مجمع کارآفرینان ۲ کشور نیز تشکیل شده است.
وی به برخی از مشکلات اقتصادی در روابط بین ایران و تاجیکستان اشاره و اضافه کرد: لازم است یک بار برای همیشه موضوع استانداردهای کالا بین ۲ کشور تعیین تکلیف شود به این معنا که ایران استانداردهای کالایی تاجیکستان و تاجیکستان استانداردهای کالایی ایران را بپذیرد و به رسمیت بشناسد.
روشنک لغو روادیدها بین ۲ کشور را از دیگر درخواستهای تجار بخش خصوصی ذکر و اضافه کرد: اعضای شورای کارآفرینان ایران و تاجیکستان لازم است پیگیری لازم را انجام دهند تا دیگر هیچ مشکلی در تردد تجار بین ۲ کشور شکل نگیرد.
رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان از اداره کل صنعت معدن و تجارت خراسان رضوی خواست به عنوان متولی امر تجارت در استان موضوع حمل و نقل جادهای و ریلی را حل کنند و به عنوان یک مطالبه جدی از سوی استان مطرح کند چرا که حجم قابل توجهی از کالا برای صادرات به کشورهای آسیای میانه وجود دارد که دلیل کمبود واگن یا بازار سیاه واگن روی دست صادرکنندگان مانده است و این امر در افزایش میزان صادرات مانع ایجاد میکند.
امضا تفاهمنامه تسهیل و توسعه مراودات اقتصادی
در ادامه کاظم شیردل، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: سفر هیأت تاجیکی به ایران از پنجشنبه هفته گذشته به دعوت اتاق بازرگانی ایران انجام گرفته است و تاکنون این هیأت به شهرکرد، اصفهان و مشهد سفرهایی کرده اند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی بیان کرد: در این سفرها، بازرگانان تاجیکستانی ضمن بازدید از ظرفیتهای مختلف اقتصادی هر شهر و مناطق اطراف آن با بازرگانان و فعالان اقتصادی آن منطقه نشستهایی را برگزار کردند تا ظرفیتهای یکدیگر را شناسایی و برای تسهیل و توسعه مراودات اقتصادی تفاهمنامه هایی امضا کنند.
وی ادامه داد: امروز نیز در سفر هیأت فعالان اقتصادی تاجیکستان به مشهد، گفت و گوی ۶۰ شرکت خصوصی خراسان رضوی با اعضای این هیأت انجام میگیرد تا در خصوص موارد مختلف روابط اقتصادی به تفاهمهایی دست یابند.