به گزارش ذاکرنیوز، نشست خبری بیست و چهارمین جشنواره بینالمللی قصهگویی، پیش از ظهر امروز سه شنبه ۲۰ دی با حضور حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، محمود مروج معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و جمعی دیگر از مدیران کانون و اصحاب رسانه در سالن کنفرانس مرکز آفرینشهای فرهنگی و هنری کانون برگزار شد.
حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: زنگ پایانی جشنواره قصهگویی با عطر بانوی دوعالم، مادر نمونه هستی آمیخته شد و رؤیای شیرین قصه گویی در ایران اسلامی با این تقارن لطیفتر شد.
وی ادامه داد: اکنون جشنواره بینالمللی قصهگوی، یک حرکت فرهنگی برای سرگرم کردن کودکان نیست بلکه با همکاری دلسوزان این حوزه، به یک شاخص بزرگ فرهنگی در عرصه بین الملل تبدیل شده است؛ گرچه روزی در تقویم به عنوان قصهگویی نام نهاده شده است اما باید به فکر ثبت جهانی آن باشیم؛ چراکه قصهگویی سرمایه ملی است و باید برای پاسداشت و توسعه آن اقدام کنیم.
علامتی گفت: نتیجه یکسال تلاش کودکان و نوجوانان در زمینه قصهگویی در کانون به بار نشسته است و از ۲۵ دی شاهد شروع اختتامیه جشنواره خواهید بود و شکوفههای درخت تناور قصهگویی به بار خواهد نشست.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان اینکه قصهگویی قدیمیترین شبکه جهانی پیامرسانی است که در اختیار تمدن اسلامی است و برای آن رقیبی وجود ندارد ولی باید برای معرفی و پاسداشت آن تلاش شود، افزود: وقتی قصه با ادبیات کهن ایرانی آمیخته میشود چنان ابعادی پیدا میکند که طول موج مثبتش همه فرهنگها را متأثر میسازد.
وی با بیان اینکه باید از قصه برای کاشتن بذر ایمان در دل کودکان استفاده کنیم، گفت: در جریان قصهگویی در کانون به دنبال نشاندن بذر ایمان در دل کودکان و نوجوانان هستیم و همه دست اندرکاران را به این سمت فراخواندیم؛ به عبارت دیگر هدف جریان قصهگویی در کانون پرورش فکری، چیزی جز کاشتن بذر ایمان و فرهنگ در دل کودکان و نوجوانان نیست و همه دستاندرکاران این نکته را مدنظر قرار دادند.
علامتی گفت: هر حرکتی که انجام میشود نیاز به بازبینی و بررسی دارد و باید به سرمایه تجربه بیست و چهار دوره جشنواره قصهگویی توجه شود و ضمن پاسداشت، برای ارتقای بیشتر آن تلاش کنیم.
وی با تأکید بر اینکه از توجه جدی در کیفیت بخشی به محتوا نباید غافل باشیم، گفت: ضمن تقویت جریان قصهگویی، مراقبت از شاخصها و سنجشها، به کیفیت بخشی ضریب میدهد.یکی از اهداف جشنواره قصه گویی ترویج هنر قصه گویی در عرصه تعلیم و تربیت است. قصه گویی یک هنر، مهارت سالم، بسیط و فراگیر است.
علامتی گفت: بیست و چهار دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی یک جریان عظیم فرهنگی، هنری و ادبی است که بیست و سه دوره تجربه را به همراه دارد. به گواه کارشناسان و محققان قصهگویی، هنر قصه گویی یکی از برجستهترین جریانهای فرهنگی به شمار میرود.
وی با بیان اینکه امسال بخشهای علمی را به جشنواره قصه گویی کانون افزودیم، گفت: ترویج قصه گویی بین اعضای خانواده ایرانی به ویژه مادر ایرانی به عنوان یک هنر اصیل مطلوب همواره به شمار رفته است و این باید به عنوان فرایندی مطلوب مد نظر قرار گیرد. بر این اساس در بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی شاخصهها مشخص و داوریها بر این اساس صورت میگیرد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان با اشاره به اینکه مراقب باشیم جریان قصه گویی دچار زواید نشود، افزود: کاربست حداکثری قصه گویی در جهت تربیت فرزندان یکی از اولویتهای جریان قصه گویی که مد نظر قرار گرفته است. ایجاد مسابقه و رقابت در قصه گویی باید زمینه تشویق افراد برای مشارکت حداکثری باشد البته اگر قضیه رقابت خیلی پررنگ شود، خود جریان قصه گویی آسیب خواهد دید.
علامتی گفت: حس عوامل انگیزه بخشی برای مشارکت حداکثری در جشنواره قصه گویی کانون مراقبت شده است که دچار هیجان و احساس نشود. توجه به جریان قصه گویی به عنوان صادرات فرهنگی اصیل باید مورد توجه ما قرار گیرد. ما هم اکنون باید به فکر ثبت جهانی قصه باشیم که این امر نیازمند همکاری تمام دستگاههای فرهنگی است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان اینکه امسال جشنواره قصه گویی کانون در یزد برگزار میشود، گفت: ما تلاش میکنیم که استانها را بیش از پیش درگیر کنیم. جا دارد که از استاندار یزد و مربیان سراسر کشور و همکارانم که برای برگزاری بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی زحمت کشیدند، تشکر کنم.
وی با اشاره به اینکه مخاطبان جشنواره بین المللی قصه گویی کانون کودکان و نوجوانان هستند، گفت: ما یک بخش در این جشنواره داریم که ارائه قصه از سوی نوجوانان صورت میگیرد. در حقیقت در کنار مربیان، پدربزرگها و مادربزرگها انتقال مفاهیم توسط خود نوجوانان اتفاق میافتد. اگر بتوانیم در همه برنامهها به جای آنکه مخاطبان مهمان باشند میزبان باشند، بهترین کار فرهنگی را انجام دادیم. خوشبختانه تعداد نوجوانانی که در بیست و چهارمین دوره جشنواره قصه گویی حضور دارند نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است.
علامتی با اشاره به اینکه برای ارتقای کیفی جشنواره قصه گویی کانون تلاشهای زیادی شده است، گفت: شورای فرهنگ عمومی روزی را به عنوان روز قصه ثبت کرده است. بنده مدتی در وزارت میراث فرهنگی مشغول کار بودم. یکی از ایدههای اصلی ما ثبت جهانی این مقوله است البته این امر فرآیند طولانی دارد و باید مراحلی طی شود. اخیراً با دوستان و همکاران در وزارت میراث فرهنگی ارتباط گرفتیم و آنها هم مشتاق این امر بودند. انشاالله یک اتفاق مبارکی میافتد و ما قصه و قصه گویی را به ثبت جهانی میرسانیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان افزود: ۴۳۷ اثر از کشورهای خارجی به بیست و چهارمین دوره جشنواره بین الملل قصه گویی کانون رسیده است که ۵۶ اثر به مرحله نهایی راه یافتند. ما آثاری از کشورهایی همچون هند، مالزی، لبنان، کلمبیا و ترکیه داشتیم.
وی با اشاره به اینکه دو سال جشنواره قصه گویی را به خاطر شیوع کرونا حضوری نداشتیم، گفت: تلاش کردیم که جشنواره قصه گویی کانون تعطیل نشود. علاوه بر این جشنواره قصه گویی را آسیب شناسی کردیم تا اشکالات و نواقصی که در دورههای قبل وجود داشته، برطرف شود. بخش کودکان با نیازهای ویژه به جشنواره قصه گویی اضافه شده است. علاوه بر آن بخش جستارنویسی و ارائههای علمی هم که در دورههای قبل نبود به جشنواره افزوده شد.
علامتی با بیان اینکه ۶۰ نوع فعالیت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داریم، گفت: بسیاری از این فعالیتها در قالب کارگاههای حرفهای و مهارتی در حال اجرا است. ما به دنبال این هستیم که فعالیتهای کانون را به مدارس نزدیک کنیم. مدرسه محیط رسمی آموزشی است و کانون یک محیط غیر رسمی است و تلاقی این دو میتواند به ارتقای فرهنگی و آموزشی کمک کند.
بیش از ۱۲ هزار نفر در جشنواره بیست و چهارم قصه گویی شرکت کرده اند
در ادامه محمود مروج رئیس بیست و چهارمین جشنواره بین المللی قصه گویی با بیان اینکه در خصوص چیستی و چرایی قصه گویی به سه نکته کلیدی اشاره دارم، گفت: اول اینکه قصه یک سرمایه عظیمی است که تمام جوامع دارند. خوشبختانه ایران ما پر از قصه است و قصه به نوعی سرمایه محسوب میشود. دوم اینکه ما قصه گویان خوبی در کشور داریم؛ قصه گویی یک هنر ناب است. سوم اینکه ما مخاطبان قصه را نیز داریم که شامل کودکان، نوجوانان و بزرگسالان هستند.
وی ادامه داد: این سه نکته کلیدی ایجاب میکند که به قصه توجه کنیم. جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یکی از راههای توجه و ترویج قصه گویی است. از این سرمایه عظیمی که داریم باید استفاده کنیم. مقام معظم رهبری در دیداری فرمودند قصه مقوله مهمی است منتهی قصههای خوب. سعی کنید در قصه گویی در این کار هنری اولین چیزی که در کودک ایجاد میکنید، ایمان باشد؛ هیچ چیزی معادل ایمان نیست.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: بسیاری از پیامهای آموزشی، تربیتی و فرهنگی را میتوان از طریق قصه گویی به مخاطبان رساند. قصه پیام رسانی غیر مستقیم است، به همین جهت میتواند اثرگذاری و ماندگاری بیشتری داشته باشد. جهاد تبیین که مقام معظم رهبری میفرمایند در باب هنر قصه گویی میتواند اثرگذار باشد. فرهنگ ایران اسلامی را باید با قصههای خوب به مخاطبان برسانیم، ضمن اینکه در عرصه بین المللی هم به وسیله قصه گویی میتوانیم حرفهایی برای گفتن داشته باشیم.
وی با بیان اینکه خیلی از قصههای ما مکتوب نشده است، گفت: این سرمایههای عظیم را باید حفظ و نگهداری کنیم. خوشبختانه در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به همت دوستان و همکاران در بخش پژوهشی شش هزار قصه را جمع آوری کردیم و در حال حفظ و حراست از این سرمایه هستیم. هویت ملی ما از طریق قصه معنا و مصداق پیدا میکند. خودشناسی در قصه گویی به وجود میآید. در واقع وقتی با قصه همراه میشویم به نوعی به خود میپردازیم و میتوانیم خود را بشناسیم. قصه به نوعی تمرین مواجهه با رویدادها و مسائل مختلف است و این امر به خوبی در قصه گویی صورت میگیرد.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان اینکه جریان جشنواره قصه گویی امسال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از اول تابستان شروع شد، افزود: شروع این جریان با جشنهای قصه گویی در مراکز فرهنگی هنری در سراسر کشور بود. ما جشنوارههای استانی داشتیم، پس از آن جشنوارههای منطقهای برگزار کردیم و اکنون در آستانه برگزاری جشن ملی و بین المللی این جشنواره هستیم.
محمود مروج با اشاره به اینکه بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی کانون از ابتدای تابستان امسال کلید خورد، گفت: این جریان قصه گویی با شروع جشنهای قصه گویی در مراکز فرهنگی و هنری در سراسر کشور همراه بود. ما جشنوارههای استانی داشتیم که برنامههای جنبی برگزار کردند، سپس جشنواره منطقهای را داشتیم که در پنج استان برگزار شد و اکنون در آستانه برگزاری بخش ملی و بین المللی بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستیم.
وی با اشاره به اینکه قصه گویی نسبت به گذشته رونق پیدا کرده است، گفت: امیدوارم به هدف اصلی مان که فرهنگ قصه گویی است در این فرآیند جشنواره برسیم. امسال جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به یاس محول شده است. این جشنواره تا دوره هفدهم در استانها برگزار میشد. استانهای ما در بخش قصه و قصه گویی ظرفیتهای خوبی دارند. امسال هماهنگیهای خوبی با همکاران و مسئولان یزد برای برگزاری جشنواره قصه گویی در این شهر ایجاد شد.
مروج با اشاره به بخشهای مختلف بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: جشنواره قصه گویی در بخشهای ملی، بین المللی، آئینی سنتی، پادکست، زبان اشاره و ۹۰ ثانیهای برگزار میشود. پنج هزار و ۴۱۳ شرکت کننده در بخش ملی قصه گویی این دوره از جشنواره داشتیم که تعداد ۲۳۳ نفر به مرحله منطقهای رسیدند و ۴۰ قصه گو به مرحله نهایی جشنواره راه یافتند.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: در بخش بین المللی ۵۱ قصه گو از کشورهای خارجی داشتیم که ۲۳ نفر به مرحله نهایی راه یافتند. در بخش آئینی سنتی نیز ۳۳۵ شرکت کننده داشتیم که ۱۱۹ نفر به مرحله منطقهای رسیدند و از میان آنها ۳۱ قصه گو به مرحله نهایی راه یافتند. در بخش قصه گویی به زبان اشاره شش قصه گو به مرحله نهایی رسیدند و در بخش صوتی و پادکست ۱۴۵۴ قصه داشتیم که ۶۴ قصه به مرحله نهایی رسید.
وی افزود: در بخش قصه گویی ۹۰ ثانیهای دو هزار و ۹۲۷ قصه به دست ما رسید که پس از بررسیهای لازم ۱۲۲ قصه به مرحله نهایی راه یافت. ما قصه گویی برگزیدگان را نیز داریم. این عزیزان قصه گویانی هستند که در جشنوارهها موفق بودند، رتبهها و مقامهای برتر کسب کردند. از این عزیزان دعوت شده که در افتتاحیه و اختتامیه بیست و چهارمین دوره قصه گویی در یزد حضور داشته باشند، در طی مراسمی از این عزیزان تقدیر به عمل میآید و از تجربیات آنها در بخش آموزشی و در قالب نشستها استفاده خواهد شد.
مروج در مورد بخشهای جستارنویسی، مقاله علمی، رساله و پایان نامه گفت: در بخش جستارنویسی ۶۹ اثر دریافت کردیم که ۱۰ اثر نامزد دریافت جایزه شد. در بخش مقاله نویسی ۳۲ اثر داشتیم که یازده اثر به مرحله نهایی راه یافتند. در بخش رساله و پایان نامه ۱۲ اثر داشتیم که هشت اثر به مرحله نهایی معرفی شدند. شش کتاب نیز دریافت کردیم که پنج کتاب نامزد مرحله پایانی و دریافت جایزه شد.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: مجموع افراد ثبت نام کرده در بیست و چهارمین دوره قصه گویی کانون ۱۲ هزار و ۳۷۷ نفر بودند. تعداد قابل توجهای نتوانستند ثبت نام کنند اما این رغبت را در جای جای ایران میبینیم. قصه گویی ظرفیت بالایی دارد. امیدوارم بستری فراهم شود تا از پتانسیل این حوزه در استانها بیشتر استفاده شود. ظرفیت قصه و قصه گویی زیادی داریم که ناشناخته است و جشنواره قصه گویی کانون یکی از راههای معرفی این ظرفیت هاست.
۲۹ دی؛ پرونده بیست و چهارمین جشنواره قصه گویی بسته میشود
در ادامه نشست عالیه قوامی دبیر اجرایی بیست و چهارمین جشنواره بین المللی قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که به صورت آنلاین از شهر یزد با این نشست ارتباط گرفت، با اشاره به روند برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه جشنواره گفت: تشکر میکنم از مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به خاطر حسن اعتمادی که به یزد داشتند و یزد میزبان بیست و چهارمین دوره از جشنواره قصه گویی شده است. صبح یکشنبه ۲۵ دی از ساعت ۹ افتتاحیه بیست و چهارمین جشنواره بین المللی قصه گویی کانون را با حضور قصه گویان در شهر یزد خواهیم داشت. این مراسم در سالن جمعیت هلال احمر استان یزد برگزار میشود. جشنواره قصه گویی تا ۲۸ دی در بخشهای مختلف در سالن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد برگزار میشود. اختتامیه بیست و چهارمین دوره جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را در ۲۹ دی در سالن شهید عباسپور در شهر یزد خواهیم داشت.
همچنین بیست و چهارمین جشنواره بین المللی قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از ۲۵ تا ۲۹ دی با شعار قصه صدای زندگی است به میزبانی یزد در دو بخش پادکست و قصههای ۹۰ ثانیهای و در سه بخش رقابتی، غیر رقابتی و علمی با محورهای امیدها، شادیها، آرزوها، غمها، ایثارها و از خود گذشتگیها به میزبانی شهر یزد برگزار میشود.