به گزارش ذاکرنیوز ، بعد از باز شدن پای فضای بی حد و مرز مجازی به چارچوب فضای گرم و امن خانواده ها، دور از انتظار نبود که اعضای کوچکتر خانه، بیشتر برای سرگرم شدن به سمت این محیط غیر واقعی و البته جذاب کشیده شوند. اخیرا شاهد گروهها و کانالهایی در پیامرسانها هستیم که اتفاقا مختص همین قشر کوچک یعنی دانشآموزان است. کانالهایی که از طرف معلمان مدارس با هدف اشتراک گذاری تکالیف و یا حتی دروس عقب افتاده تشکیل شد. جدا از تمام اهداف خوب و مفید این ماجرا، گویا به دلیل نبود بعضی چارچوبهای از قبل تعیین شده، معلمان و دانش آموزان به درد سر افتادهاند و سیر این کار هنوز روی ریل درست خود نیافتاده است.
شهپر درودی معلم آموزش و پرورش در خصوص کانالها و گروههایی که در طی سالهای اخیر برای دانشآموزان در فضای مجازی ساخته شده، اظهار کرد: جدا از تمام خوبیهای این رویکرد که به خصوص برای روزهای تعطیلی مدارس بسیار مفید واقع میشود، باید به جرات گفت معایب زیادی هم به دنبال دارد.
او افزود: کمترین آسیب این گروهها این است که دانش آموز مخصوصا در مقاطع ابتدایی از آنجایی که تلفن همراه شخصی ندارند، مدام در حال برانداز کردن گوشی همراه مادر یا پدر خود است که این موضوع او را از فضای درسی دور میکند.
او ادامه داد: دانش آموز به بهانه رصد کردن کانال و گروههای مدرسهاش وارد فضای مجازی میشود، ولی به صورت ناخواسته درگیر حواشی این فضا شده و ساعتها بدون هدف وقتش به بطالت میگذرد.
هشداری که آموزش و پرورش داد بود!
درودی بیان کرد: چند سال قبل، آموزش و پرورش ساختن این گروههای مجازی را نهی کرد که البته این موضوع با تایید و حمایت بسیاری از معلمان همراه شد.
او تصریح کرد: همانطور که فکرش را میکردیم این رویکرد را همه خانوادهها نمیتوانند اجرایی کنند. گاهی دانش آموز با گریه به مدرسه میآید و بیان میکند که شب گذشته به دلیل نداشتن بسته اینترنت نتوانسته تکالیف را در گروه رصد کند.
این معلم عنوان کرد: شاید بتوان گفت بزرگترین مشکل این روشی که فراگیر شده، نبود فرهنگ استفاده از آن است.
او ادامه داد: اگر قرار باشد این رویکرد مفید واقع شود باید برای والدین و دانش آموزان کلاسهای آموزشی و توجیهی هم در نظر گرفت.
فضای مجازی والدین را تنبل کرده است
درودی با اشاره به اینکه نیاز به فرهنگ سازی استفاده از گروههای فضای مجازی برای دانشآموزان و والدین حس میشود، گفت: این موضوع به حدی باعث تنبلی خانوادهها و دانش آموزان شده که حتی والدین در جلسات توجیهی ماهانه مدرسه درخواست میکنند که خلاصه جلسه را یکبار دیگر در کانالها به اشتراک بگذاریم و زحمت نوشتن مکتوب را در جلسه به خودشان نمیدهند.
پوریا پژوهان فر روانشناس و مشاوره تحصیلی در گفتوگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش درخصوص روش دبیران برای به اشتراک گذاری دروس و تکالیف برای دانش آموزان، اظهار کرد: گرچه شاید با این کار بودجه بندیهای مصوب شده از سمت آموزش و پرورش را بتوان به سرانجام رساند و تعطیلیها را جبرانکرد، اما یک مشکل جدی گریبان گیر خانوادهها خواهد بود.
او افزود: تکلیف دانش آموزانی که والدینشان شاغل هستند و نمیتوانند گوشی خود را در اختیار فرزندشان در طول روز قرار دهند چیست؟ احتمالا والدین گوشی یا سیستمی که به اینترنت متصل است در اختیار فرزند خود قرار میدهند و بدون تحت نظر قرار دادن او، فرزند خود را در دنیای مجازی تنها رها میکنند.
بیشتر بخوانید: دانشآموزان روزانه ۵ تا ۹ ساعت در شبکههای اجتماعی هستند/ ضرورت رژیم مصرف فضای مجازی برای کودکان
او ادامه داد: اکنون که شاهد افزایش سرعت جا افتادن فضای مجازی در بین دانش آموزان هستیم و حتی رد پایش بین دروس مدرسه هم باز شده، چرا یک فضای ایمن در این خصوص تولید نمیکنیم که با کمترین امکانات و بیشترین بازده بتوان نتیجه مطلوب از این تهدید را بدست آورد.
این مشاور تحصیلی بیان کرد: در اکثر مدارس و دانشگاه های سراسر دنیا، تدریس از طریق فضای مجازی جای خودش را پیدا کرده و این نوع تدریس نتیجه مشابه تدریس حضوری را هم میتواند داشته باشد.
او بیان کرد: بهتر است قبل از مواجه شدن با پیامدهای منفی استفاده بدون چارچوب از فضای مجازی را کنترل و پیشگیری کرد.
مریم اکثیری کارشناس آموزشی در گفتگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش با اشاره به اینکه کانالهای مجازی باعث تنبلی دانش آموزان شده و کمتر حواسشان را برای یادگیری مطالب، متمرکز میکنند، اظهار کرد: این موضوع بهانهای شده تا دانش آموزان کم کاریها و انجام ندادن تکالیف خود را بر گردن نبود اینترنت بیاندازند و فقط تعداد انگشت شماری از آنها حس مسئولیت پذیری به خرج دهند.
او افزود: از طرفی هنوز برای والدین جا نیفتاده است که این کانالهای مجازی با چه هدفی استفاده میشود.
والدین توجیه نیستند!
او ادامه داد: وقتی معلم گزارش کار کلاسی و تدریس را در فضای مجازی به اشتراک میگذارد تا به یادگیری بهتر دانش آموزان بیانجامد، والدین به دلیل نداشتن آگاهی و وجود دغدغههای سطحی مانند اینکه، چرا فرزند من در کلاس سر میز یا ته کلاس است یا چرا معلم صدایش پایین است، باعث کند شدن روند آموزشی و دور شدن هدف راه اندازی این گروههای مجازی میشوند.
اکثیری با اشاره به اینکه این رویکرد آموزشی در وضعیت کنونی که خانوادهها آگاهی کافی ندارند، مثمر ثمر واقع نمیشود، گفت: به طور مثال بعد از تعطیلات اخیر شاهد بودیم که اکثر دانش آموزان حتی پیامهارا یک بار هم ندیدهاند و عملا معلم میبایست باردیگر درسها را تدریس و مرور کند.
او تصریح کرد: در سالهای اخیر دانش آموزان آنچنان دل به تدریس معلم در کلاس نمیدهند و به اندازه کافی توجه ندارند، چه برسد به کانالهای مجازی!
کارشناس آموزشی گفت: دادن تکالیف در مجازی باعث میشود بچهها بى مسولیت شوند، زیرا به دلیل اینکه معلم سرکلاس تکالیف فردا را توضیح میدهد ولى ددانشآموز به هوای اینکه داخل کانال مطالب بارگزاری میشوند، در نوشتن آنها سهل انگاری میکند. مدتى که اینترنت قطع بود، هم براى معلم و هم دانشآموز شاهد بودیم که چه مشکلاتى به وجود آورد.
او در پایان یادآوری کرد:البته نمیشود منکر این شد که فضای مجازی بی فایده است. شاید مجازی یکی از راههای مفید و خوب برای آن دسته از دانش اموزانی باشد که به هر دلیلی در کلاس غیبت داشتند و با استفاده از آن درس عقب نخواهد ماند.