صفری: با توافق ایران و عربستان فضایی برای سرمایه گذاری بیشتر به وجود خواهد آمد

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: با توافق ایران و عربستان فضایی برای سرمایه گذاری بیشتر به وجود خواهد آمد. کشورهای خلیج فارس علاقه مند به سرمایه گذاری ما و یا مشترک با ما هستند.

به گزارش ذاکرنیوز ، مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در برنامه صف اول در خصوص دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان و توافق‌های اقتصادی دو کشور گفت: در سفری که آقای رییس جمهور به چین داشتند با رییس جمهور چین در این خصوص توافق کردند. یکی از قدم هایی که باید شکل می‌گرفت ملاقات دو وزیر خارجه بود که خوشبختانه برگزار شد و قدم‌هایی که باید برداشته شود برای بازگشایی سفارت خانه ها برداشته شد. بخش اقتصادی شامل کار تجاری و سرمایه گذاری است و امیدواریم که به زودی قدم‌های بعدی شکل بگیرد.

صفری درباره حجم مبادلات ایران با کشورهای دیگر گفت: در 12 ماه گذشته حدود 52 میلیارد صادرات غیر نفتی داشتیم. این رشد حدود  13 درصدی نسبت به سال گذشته داشته است. این یک کار دیپلماسی است که قدم به قدم شکل گرفته و اولین قدم‌ها سفرهای آقای رییس جمهور به منطقه بود. بعد سفرهای‌های آقای امیرعبداللهیان بود. بعد با دیپلماسی اقتصادی سعی کردیم موانع را برداریم.

وی افزود: رشد تجاری ما با تاجیکستان توانست چهار و پنج برابر رشد کند. با قزاقستان این رقم به 329 میلیون رسید. البته موانعی وجود دارد. تجارت یکی از فاکتورها در جهت صادرات است. برنامه ما برای امسال حفظ وضعیت موجود است و بعد بتوانیم 20 درصد افزایش صادراتی داشته باشیم. یکی از کشورها چین بود که ما توانستیم موانع تجاری خود را برداریم. پرتقال ما اوایل سال به صورت استاندارد وارد بازار چین شد.

صفری ادامه داد: ما دنبال بازارهای نو هم هستیم. ما باید افزایش صادراتی داشته باشیم در جهت رفع موانع. این موانع را باید برداریم تا یک اعتمادسازی متقابل با شرکای خود داشته باشیم. ما باید این فضا را توسعه دهیم به شرطی که برخی مسائل داخلی تاثیر نداشته باشد. ما باید یک مشتری پایدار برای طرف‌های خودمان باشیم.

وی در خصوص بازارهای تجاری ایران گفت: چین یکی از بازارهای مهم است. در بخش اقتصاد دریا بازار نویی است. بازارهای جدید ما آفریقا و آمریکای لاتین هدف‌های آینده ما هستند. ثروت سازی ما در آفریقا است. فضای 10 تا 20 میلیارد مالی وجود دارد. فضایی است برای صادرات کالاهای دانش بنیان ما در زمینه‌های مختلف که ما می‌توانیم با هلدینگ‌های تشکیل دهنده کار خود را انجام دهیم.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه درباره صادرات به آفریقا گفت: این یکی از مسائلی است که در جهت توسعه صادرات به دنبالش هستیم. ما از سال گذشته شروع کردیم و سفرهایی وزارت صمت به آفریقا داشته است. صدور خدمات مهندسی ما می‌تواند در اینجا فعال باشد. ما در آفریقا غفلت کردیم. بالاخره باید تلاش کنیم. بسیاری از کشورها از آفریقا دارند استفاده می‌کنند و ان شاالله با هماهنگی سفارت‌ها یک کار قوی انجام می‌دهیم. ما باید فیزیکی در آنجا حضور داشته باشیم. ما می‌توانیم با سرمایه گذاری در آنجا می‌توانیم کالاهایی را به ایران بیاوریم. ما مواد اولیه کم داریم. شما می‌بینید چینی‌ها، روس‌ها و دیگران از آنجا استفاده می‌کنند.

وی همچنین گفت: هدف ما در وزارت خارجه ارزاوری است و یکی از این ارزاوری صادرات اتومبیل است. یکی از کشورهای آفریقایی از ما ماشین با فرمان راست خواست و الان نمونه در آن کشور دارد این ماشین تست می‌شود. در کشورهای دیگر نیز درخواست‌هایی داریم. پس ما یک همچین اهدافی را دنبال می‌کنیم تا وزارت خارجه تسهیلاتی را ارائه دهد. زمینه‌های بسیاری در خصوص تجارت وجود دارد.

صفری افزود: در مورد زعفران مرکبات و سیب صادراتی انجام شده است. ما پارسال مشکل صادرات سیب داشتیم که با کمک سفارت خانه ها این مشکل برطرف شد. ما دویست خورده‌ای در بخش نانو و پزشکی به چین صادرات داشتیم. در بخش نانو ما ارتباطات بسیار خوبی داریم. یکی از ضعف‌های ما در بازاریابی است. یک شرکت کوچک نمی‌تواند کار خودش را در فضای بزرگی توسعه دهد. هولدینگ ها می تواند در این زمینه کمک کند. امروز یک جلسه ای با بخش معاونت علمی داشتم و پیشنهادی داده شد برای شکل گیری این هلدینگ‌ها. اگر بخش‌ها تبدیل به هلدینگ شوند توانایی گسترده‌ای به وجود می‌آید.

معاون وزیر خارجه در خصوص توافق با عربستان و تاثیر آن بر مبادلات با حوزه خلیج فارس گفت: در حوزه خلیج فارس امنیت انرژی یک ثباتی خواهد گرفت. با توافق ایران و عربستان فضایی برای سرمایه گذاری بیشتر به وجود خواهد آمد. کشورهای خلیج فارس علاقه مند به سرمایه گذاری ما و یا سرمایه گذاری مشترک با ما هستند. آنان دنبال تکنولوژی هستند و این در توانایی ما است. در بخش های متنوعی این آمادگی است. هم در بخش فولاد و هم در بخش پزشکی این آمادگی وجود دارد. یکی از بحث‌ها توریسم سلامت است. اغلب کشورها از لحاظ پزشکی گرایش به شیراز دارند. ما خوشبختانه انقدر سوادمان سطح بالا دارد، این توانایی بالایی است. یکی از اهداف امسال ما بحث توریسم است. الان آژانس‌ها در چین از ریزش بازدید کننده می‌گویند ظرفیت پر شده است. وقتی ما مرکباتمان صادر شد در کل چین اخبارش پخش شد.

وی افزود: بازارچه ها برای مهم است اما بازارهای بزرگ را باید با پایداری حفظ کنیم و به راحتی می‌توانیم رقابت کنیم. یکی از این بازارها کشورهای حاشیه خلیج فارس است. مطمئنا با عربستان و دیگر کشورها این رشد را خواهیم داشت.

وی درباره موانع کار با بازار آفریقا گفت: یکی از کارها برای افزایش صادرات به آفریقا نیاز به ابزار است. ما الان کشتی رانی مناسبی برای حمل کالا به آفریقا و بالعکس نداریم. ما باید یک خط ثابت کشتی رانی از ایران به دور آفریقا داشته باشیم. علتش یک صادرات ما است و دوم بحث کالاهایی است که قرار است وارد شود.

صفری ادامه داد: اگر صادرکننده ما از آنجا یک کار سرمایه گزاری کند و اگر بداند یک خط ارتباطی با برنامه دارد، می‌تواند سرمایه گذاری کند و کالای خود را ارسال کند. کشورهای آفریقایی بسیار به گاز ال پی جی نیاز داشتند. این فضا بسیار بزرگ است. آنان همچنین به کالاهای پتروشیمی ما نیاز داشتند. در عوض اینان بسیاری از معادن عالی دارند، پنبه دارند و این نیاز ما است. همچنین بحث دانشگاهی در میان است اگر استاد ما به آنجا برود می‌تواند تکنولوژی ما را آموزش دهد. شما با یک سرمایه می توانید این کار را انجام دهید.

معاون وزیر خارجه گفت: پس ما خط کشتی رانی نیاز داریم. ما با وزیر کار در حال بررسی هستیم. در مورد صدور خدمات نیز ما می‌توانیم مصالح خود را صادر کنیم اما این نیاز به خط کشتی رانی دارد. با کاری که ما با سفرا می‌کنیم متعهد می‌شویم.

وی تصریح کرد: یکی از برنامه‌های ما بازارهای جدید و معرفی آنان است. همچنین اعزام هییت های تجاری به آنجا. یکی دیگر از برنامه‌های ما بحث آموزش دادن و پرورش کالاهای مورد نیازمان است. این برنامه را ما هم برای آمریکای لاتین داریم و هم آفریقا. ما داریم زمینه‌ها را آماده می‌کنیم و موانع را رفع می‌کنیم.

صفری در خصوص تجارت با روسیه و مشکلات موجود گفت: ما پیگیر این مشکلات بودیم. هم از طریق سفیرمان در روسیه و هم در آذربایجان. ما از نزدیک دنبال می‌کنیم و لحظه به لحظه با راهداری و گمرک در تماس هستیم. مسیر ما بسیار مهم است و باید پایدار باشد. اگر مسیر کریدورها را تلاش می‌کنیم راه بی‌اندازیم، یک فرد دیگری با بخش نامه مشکلاتی را ایجاد می‌کند. اگر ما کوچکترین تعلل در قوانین داشته باشیم مسیر عوض می‌شود.

وی افزود: الان کار روی روال است و روزانه 150 تا 200 ماشین از مرز آذربایجان تردد می‌کند. در مرز روسیه و آذربایجان نیز سفرای ما در روسیه و آذربایجان در تماس بودند. اما ما نباید خود را به یک مسیر محدود کنیم. الان مسیر دریای خزر برای ما اهمیت دارد. ما پارسال حدود هفت میلیون تن کالای اساسی داشتیم و این روز به روز ظرفیت افزایش پیدا می‌کند. یکی از مشکلات ما بحث حمل و نقل است. در سفر آقای امیرعبداللهیان به روسیه این مسئله مطرح شد و خرید کشتی‌ها در حال انجام است.

صفری ادامه داد: مسیر شرق ما هم وجود دارد و ما باید آنان را از نظر دور نکنیم. ما هم باید مسیر خزر را توسعه دهیم و هم دیگر مسیرها را. اگر ما این مسیر را فعال نکنیم بسیاری از کشورها مسیر دیگری را انتخاب می‌کنند. ما باید زمان را کوتاه کنیم.

معاون دیپلماسی وزارت خارجه در خصوص حذف دلار از مبادلات گفت: بانک مرکزی ما دارد تلاش می‌کند. تقریبا ده کشور را داریم با آنان این کار را انجام می‌دهیم. یک سازمانی است که ما در آن عضو هستیم و جلسه آن ان‌شاالله در تهران برگزار می‌شود. اغلب تلاش ما با کشورها این است تا با تهاتر معاملات انجام شود. ما باید زمینه ساز باشیم. ما تلاش کردیم ملاقات‌هایی را انجام دهیم. پیگیری‌های ما در وزارت خارجه دیوانه کننده است. بانک مرکزی هم امسال با ده کشور ارتباطات بانکی برقرار کرده است. ما قول می‌دهیم که تعداد کشورها به تعداد بیشتری برسد. این رویه کار ما یک پشتوانه قوی دارد.

وی در آخر در خصوص برنامه‌های امسال وزارت خارجه در خصوص مبادلات تجاری اظهار کرد: اول تثبیت وضع موجود، دوم توسعه در همان کشورها و کشورهای جدید به خصوص در آفریقا و آمریکای لاتین. ما تلاش می‌کنیم ابزارها را برای این کار شکل دهیم. ما فقط تجارت نداریم بلکه خدمات رسانی هم در دستور کار است. ما همزمان داریم همه کارها را انجام می‌دهیم. ارزاوری فقط با تجارت نیست.

جزئیات گفتگوی ایران و عربستان از زبان امیرعبداللهیانآمادگی ایران برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی با عربستان


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار