به گزارش ذاکرنیوز، کتاب «رژیم موقت، مفهوم و پژوهشهای تخصصی» که توسط مرکز مطالعات و پژوهشهای الاتحاد تالیف و منتشر شده، در مباحثی تخصصی به بررسی پدیده فروپاشی رژیم موقت صهیونیستی پرداخت است.
این کتاب در فصل اول مفهوم رژیم موقت و اذعان شخصیتهای مختلف بینالمللی و صهیونیستی به این موضوع را مورد اشاره قرار داده و در فصلهای بعدی به بررسی ساختارهای امنیتی و تشکیلاتی سرویسهای جاسوسی و نظامی رژیم صهیونیستی پرداخته و در ادامه بحرانهای فراروی اسرائیل که منجر به این فروپاشی میشود را برشمرده است.
بخش ششم-سرویسهای جاسوسی رژیم صهیونیستی
سرویس جاسوسی نظامی رژیم صهیونیستی (امان)
این سرویس بزرگترین سرویس جاسوسی اسرائیل به شمار میرود که توانمندی بالایی در زمینه شنود و تصویربرداریهای هوایی و مطالعات و ماموریتهای ویژه از خود نشان داده است. سرویسهای جاسوسی موساد و شاباک نیز در زمینه جاسوسی انسانی و جذب مزدور و انجام تحقیقات مختلف با جاسوسان و عملیات پیشدستانه و اجرایی ویژه فعالیت میکنند. سرویس موساد نیز پتانسیل ویژهای در عملیات در خارج از سرزمین های اشغالی دارد و شاباک نیز از همین پتانسیل در داخل سرزمینهای اشغالی استفاده میکند.
در این بخش به صورت کامل به بررسی جزئیات، نحوه تاسیس و سازماندهی و ماموریتهای ویژه هر کدام از این سرویسهای جاسوسی میپردازیم.
امان ساختاری نظامی مبتنی بر ارائه خدمات جاسوسی است و مأموریت اساسی آن کمک به ارتش اسرائیل در انجام ماموریتها در نتیجه توانمندی بالا برای جمع آوری اطلاعات است. این سرویس ماموریتهای ویژه خارج از چهارچوب ارتش را دنبال میکند و از نظر ساختاری وابسته به ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی است که به صورت مستقیم زیر نظر رئیس ستاد ارتش مدیریت میشود و دستورات خود را از کابینه دریافت میکند. این سرویس همچنین زیر نظر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی قرار دارد و ماموریت اصلی آن فعالیتهای امنیتی و اطلاعاتی به نفع ارتش و دیگر سرویسهای رسمی فعال در زمینه امنیت و ارتباطات خارجی است.
ماهیت اصلی فعالیتهای این سرویس کشورهای مهم پیرامونی فلسطین اشغالی است و معمولا یک افسر با درجه ژنرال ریاست آن را بر عهده دارد. فعالیتهای این سرویس برای رژیم اسرائیل از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که مأموریتهای زیادی را در عملیات جاسوسی الکترونیک و شنود در داخل مناطق اشغالی یا مناطق تحت سلطه تشکیلات خودگردان و همچنین دولتهای عربی مجاور فلسطین اشغالی بر عهده دارد.
این سرویس از همان آغاز موجودیت رژیم صهیونیستی تاسیس شد و در دسامبر سال 1953 جایگاهی تقریباً مستقل در ستاد ارتش پیدا کرده و از اداره اطلاعات به شعبه اطلاعات تغییر جایگاه داد. با این وجود حجم نیروهای این سازمان در آن زمان از 1000نفر فراتر نمیرفت تا جایی که حدود 200 نظامی این سازمان در بخش اطلاعات در ریاست فرماندهی ستاد فعالیت میکردند و 600 تن دیگر نیز در یگانهای مختلف حضور داشتند.
مهمترین ماموریتهای سرویس جاسوسی امان شامل موارد زیر است:
الف: جمع آوری اطلاعات امنیتی و جاسوسی برای کابینه و به ویژه کابینه امنیتی اسرائیل و وزیر جنگ و فرماندهان ارتش و دیگر جریانهای رسمی مرتبط با مسائل امنیتی و مناسبات خارجی و استراتژیک رژیم صهیونیستی. این اطلاعات میتواند شامل فعالیتها و توانمندیهای نظامی و استقرار نیروهای دشمن و دریافت انگیزهها و تلاشهای آنها و اطلاع پیدا کردن از نقاط ضعف و قدرت آنها باشد،
ب: ارائه هشدارهای مختلف به فرماندهان سیاسی و نظامی نسبت به نتایج جنگ افروزی جدید یا اجرای عملیات شهادت طلبانه و عملیات ضد صهیونیستی و همچنین ارائه گزارشهای امنیتی، نظامی و سیاسی به صورت مستمر،
ج: تلاش برای ارائه اطلاعات به ارتش اسرائیل و یگانهای مختلف آن در عرصه جنگ برای عملکرد بهتر ارتش و ارائه اطلاعات جاسوسی به عملیات های میدانی ارتش صهیونیستی و سرویسهای امنیتی دیگر،
ح: تحلیل اطلاعات جاسوسی و ارائه آن به تصمیم سازان برای تقویت سطح فهم آنها نسبت به واقعیت حوادث در جهت اتخاذ مناسب ترین تصمیم ها،
ه: ابلاغ انگیزههای دولتهای متخاصم در زمینه دستیابی به سلاح های نامتعارف به مقامات صهیونیست،
و: اجرای ماموریتهای اطلاعاتی ویژه و انجام عملیات ویژه،
ز: گسترش سامانهها و تجهیزات تکنولوژیک و توانمندیهای تکنولوژی در زمینه جمع آوری اطلاعات از طریق هک الکترونیکی و کاربست تکنولوژیهای پیشرفته جاسوسی،
ح:ارائه سوژههای رسانهای مناسب به ناظر نظامی رسانهها در زمینه ماهیت فعالیتهای آنها بر اساس شرایط موجود،
ط: پشتیبانی امنیت اطلاعاتی و تجهیز و تأمین تکنولوژیهای حرفهای برای سرویسهای جاسوسی دیگر،
ی: هشدار دادن نسبت به گسترش توانمندیهای تسلیحاتی و مبارزاتی دشمن و ارائه اطلاعات جاسوسی لازم برای کمک به از بین بردن و خنثی سازی این تجهیزات،
ک:ارائه اطلاعات جاسوسی لازم به تصمیم سازمان سیاسی و نظامی در ماموریتهای مختلف.
ساختار تشکیلاتی سرویس جاسوسی امان
بعد از توسعه شتابانی که در این سرویس جاسوسی به وقوع پیوست، بخشها و یگانهای داخلی متنوعی به آن اضافه شده اند تا بتوانند با مخاطرات امنیتی گسترده و روز افزون فراری رژیم صهیونیستی مقابله کنند. در همین راستا اصلاحات متعددی در این سرویس جاسوسی وارد شد و بخشهای مختلفی در ابعاد گسترش تکنولوژیک و فعالیتهای حرفهای و غیره به آن اضافه شدند. مهمترین بخشهای این سرویس جاسوسی شامل موارد زیر است:
الف: اداره مطالعات و پژوهشها: یکی از مهمترین بخشهای سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل اداره پژوهشها است که رویکرد فراگیر اطلاعاتی و جاسوسی این رژیم را تعیین کرده و گزارشهای مختلفی از عرصههای متعدد از جمله عرصه بینالمللی و داخلی ارائه می دهد. مأموریت این بخش ترسیم نقشه دشمنان اسرائیل و مشخص کردن فرصت ها و سناریوهای فراروی رژیم صهیونیستی و ایجاد زیرساختهای لازم برای واکنشهای اجرایی و سیاسی اسرائیل به سناریوهای مدنظراست.
این بخش همچنین اقدام به ارائه ارزیابیهای جاسوسی فراگیر و کامل به سطوح سیاسی به صورت سالیانه کرده و گزارشهایی را نیز در خصوص حوادث پیچیده و جنگها که نیازمند تکامل بخشهای مختلف نظامی سیاسی و اقتصادی است، ارائه میدهد. تمامی گزارش های مذکور در اداره مطالعات و پژوهشهای سرویس جاسوسی امان تهیه میشود. این بخش شامل پنج حوزه اصلی است که عبارتند از: فلسطین، لبنان، شمال شرق شامل سوریه، عراق و ایران، دولت های منطقه و قدرت های بزرگ و در آخر نیز حوزه فنی است که شامل تمام نقاط مختلف دنیا میشود.
ب: اداره جاسوسی دریایی که در زبان عبری با حروف اختصاری «اف اچ» شناخته میشود. این اداره گرچه از نظر حرفهای زیر نظر سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل قرار دارد اما مدیریت آن بر عهده فرمانده نیروی دریایی است. اداره مذکور مسئول ارائه تصاویر دریای به سرویسهای جاسوسی است و در ارائه یک چهره اطلاعاتی فراگیر به سایر سرویسها کمک می کند. از دیگر ماموریتهای این اداره می توان به هشدار دادن نسبت به اقدامات هجومی و نظامی احتمالی در منطقه دریایی و ارائه تصاویر اطلاعاتی عمومی و هماهنگی و ارتباط و آموزش کارمندان نیروی دریایی در بخشهای مختلف اطلاعاتی اشاره کرد.
ج: یگانهای مبارزاتی جاسوسی: این یگانها یکی از بخشهای جاسوسی ارتش اسرائیل است که در آوریل سال 2000 تاسیس شده است. مأموریت این یگانها جمعآوری اطلاعات جاسوسی و مبارزاتی و حفظ شبکههای رصد است. از جمله این گروهها یگان 414 فعال در مرزهای نوار غزه و یگان النورس 869 فعال در مرزهای لبنان و مصر و یگان نیتصان است که در کرانه باختری فعالیت می کند.
د: یگانهای جاسوسی زمینی: یگانهای مذکور وابسته به فرماندهی چهارگانه ارتش صهیونیستی شامل فرماندهی مرکزی، شمالی، جنوبی و جبهه داخلی است و ماموریت آن جمع آوری اطلاعات برای ارتش اسرائیل تعریف شده است.
ه: یگان ناظر نظامی صهیونیستی: این یگان مسئول ارائه اطلاعات در خصوص شبکههای نظامی و امنیت رژیم صهیونیستی و نظارت بر اطلاعات منتشر شده در رسانههای جمعی و سانسور بخشهای قابل توجهی از این اطلاعات است. از دیگر ماموریتهای این یگان می توان به فعالیتهای ضد جنگ روانی دشمن اشاره کرد.
و: یگان جمع آوری اطلاعات از منابع عمومی (ختصو). این یگان منابع علنی اطلاعات نظیر رسانههای مختلف و شبکههای اجتماعی و تالارهای گفتگو و شبکه اینترنت را رصد کرده و از طریق آن اطلاعات جاسوسی را جمع آوری و طبقه بندی و پیگیری میکند. این یگان اطلاعات مذکور را به طرفهای ذیربط در سرویسهای جاسوسی مخابره می کند.
ز: یگان ویژه ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی (سیرت متکال). این یگان در سال 1957 تاسیس شده و وابسته به سرویس جاسوسی نظامی اسرائیل است. از مهمترین ماموریتهای این یگان میتوان به جمع آوری اطلاعات جاسوسی و جاسوسی در عمق اراضی دشمن برای دستیابی به اطلاعات راهبردی و مبارزه با عملیات مسلحانه اشاره کرد. فرمانده این یگان که نام او نامشخص است، از سال 2010 تاکنون تغییر نکرده است. این یگان اسامی فرماندهان خود را از زمان پایان خدمت سرهنگ هرتزل لوی مدیر سابق این یگان در سال 2004 مخفی نگه می دارد.یگان مزبور را مخرب ترین یگان سرویسهای جاسوسی اسرائیل میدانند که برخی عملیاتهای آن شامل موارد زیر است:
· تخریب تاسیسات تولید برق و تخریب پل ها در مصر در سال 1968،
· تخریب 14 هواپیمای عربی در فرودگاه بینالمللی بیروت در لبنان در سال 1968،
· تخریب سیستمهای نظارت و کنترل رادار در مصر در سال 1969،
· انجام بسیاری از ترورها ضد رهبران سیاسی و نظامی مقاومت فلسطین از جمله جنبش آزادیبخش فلسطین و همچنین ترور رهبران سه گانه جنبش فتح شامل شهید ابو یوسف نجار، کمال عدوان و کمال ناصر در حمله به منزل آنها در بیروت پایتخت لبنان در سال 1974. ایهود باراک در آن زمان ریاست این یگان را بر عهده داشت که خود نیز با لباس مبدل زنانه در این عملیات شرکت کرده بود،
· ربایش پنج تن از افسران سرویسهای جاسوسی سوریه در سال 1972،
· تلاش برای ترور یاسر عرفات در جنگ داخلی لبنان در سال 1982،
· ترور خلیل الوزیر معروف به ابوجهاد فرمانده فلسطینی در تونس در سال 1988،
· ترور شیخ عبدالکریم عبید یکی از رهبران حزب الله در لبنان در سال 1989،
· ربایش حاج ابوعلی مصطفی دیرانی از رهبران مقاومت لبنان در سال 1994 برای به دست آوردن اطلاعات از ران آراد خلبان اسرائیلی مفقود شده،
· جمع آوری نمونه هایی از خاک سوریه برای حمله به تاسیسات هستهای این کشور در سال 2007.
ح: یگان جنگ روانی: این یگان برای خدمت به اهداف ارتش اسرائیل و انجام ماموریتهای هجومی و جاسوسی تاسیس شده و هدف از تأسیس آن از بین بردن روحیه دشمن و انتشار تبلیغات گمراه کننده صهیونیستی و پخش کردن شایعات مختلف در داخل صفوف نظامیان دشمن است.
این یگان اخیراً افزایش قابل توجهی در میان نیروی انسانی خود انجام داده که در چارچوب اجرای توصیه های مربوط به شکست در جنگ اخیر غزه صورت گرفته است. درجه نظامی فرمانده این یگان سرهنگ است و به صورت مستقیم زیر نظر شعبه عملیات ستاد مشترک ارتش فعالیت می کند، اما از نظر حرفهای بخشی از سرویس جاسوسی أمان است.
ط: یگانهای جاسوسی اسرائیل: این یگان ها در سال 1976 و بعد از شکست سرویسهای جاسوسی اسرائیل در جنگ اکتبر 1973 تاسیس شدند. مأموریت این یگانها جمع آوری اطلاعات و آماده سازی آنها برای ستاد ارتش و سرویسهای جاسوسی دیگر از اعضای این یگانها در پاتکهای جاسوسی و ارائه گزارش های عمومی و هشدار به فرماندهان سیاسی و نظامی در شرایط جنگ است.
1- یگان جاسوسی 504: این یگان در سال 1949 به ریاست دیوید کارون تاسیس شد. در آن زمان سرویس اطلاعات 10 نامیده میشد، اما بعدها یگان 504 نام گرفت. این یگان از مخفیانه ترین یگانهای ارتش اسرائیل است که زیر نظر سرویس جاسوسی وابسته به ارتش اداره میشود و در مناطق مرزی برای جذب جاسوس از ساکنان این مناطق و دریافت اطلاعات از اسرای مختلف فعالیت میکند.
محور عمده فعالیتهای این یگان جذب و بکارگیری جاسوس در اراضی اشغالی و کشورهای پیرامون فلسطین اشغالی نظیر لبنان، مصر، سوریه و اردن و همچنین بازجویی از زندانیان و اسرا در شرایط عادی و جنگی است.
این یگان حد فاصل بین فعالیتهای موساد و شاباک به شمار میرود. موساد در مناطق دوردست فعالیت میکند و شاباک در داخل فلسطین اشغالی است، اما یگان 504 در حد فاصل میان این دو مشغول فعالیت است و با شاباک و موساد در جمعآوری و دستیابی به اطلاعات مختلف که عمدتا مبتنی بر استفاده از عوامل انسانی است، فعالیت میکند. این در حالی است که سایر ارکان امان از وسایل مختلف تکنولوژی نیز در این عرصه استفاده می کنند. فرماندهی این یگان برعهده یک سرهنگ قرار دارد و افسران فعال در این یگان نیز که کَتَمیم نامیده می شوند، افسران ویژه و آموزش دیده هستند.
2- یگان نخبگان تکنولوژیک: این یگان با عنوان یگان 8200 نیز شناخته میشود و از معروفترین یگانهای ویژه ارتش اسرائیل است. بعد از ورود رژیم صهیونیستی به دنیای فناوری های پیشرفته این یگان یکی از مهمترین یگانهای جاسوسی به این عرصه است که ماموریتهای متعددی نظیر رصد، شنود ، تصویربرداری، ایجاد اختلال و جمع آوری اطلاعات الکترونیک و بیسیم را عهده دار است.
این ماموریتها تجهیزات فنی پیشرفتهای را میطلبد که تصمیم سازان اسرائیلی معمولاً برای آنها تامین می کند. رژیم صهیونیستی بسیاری از نخبگان فعال در عرصه های اطلاعاتی و فضای مجازی را جذب این یگان کرده است. آنها توجه ویژهای به دانشجویانی دارند که توانمندیهای خاصی در هک و برنامه نویسی از خود نشان دادهاند و آنها را زیر نظر میگیرند تا بتوانند جذب این یگانها بکنند. فارغ التحصیلان یگان 8200 معمولا نخبه به شمار می روند.
اوری ساگی رئیس سابق سرویس امان، این یگان را یکی از مهمترین یگانهای جاسوسی رژیم صهیونیستی میداند و معتقد است که اهداف آن شامل ارائه دیدگاه اطلاعاتی کامل همراه با منابع جاسوسی است که از طریق منابع انسانی به دست میآید.
فعالیتهای این یگان، رژیم صهیونیستی را بعد از آمریکا در رتبه دوم شنود غیرقانونی در دنیا قرار داده است. مهمترین ماموریتهای این یگان شنود تلفنها، فاکسها، نفوذ به شبکه های رایانهای، رهگیری رسانه های دیجیتال و کارزارهای سایبری و ... است.
فعالیتهای این یگان تنها منحصر به شنود ارتباطات با سیم و بی سیم در داخل سرزمینهای اشغالی نمیشود، بلکه دیگر کشورهای عربی مجاور و حتی کشورهای دوردست را نیز در بر میگیرد. این یگان همکاری ویژهای با یگان سیرت متکال دارد که آنهم زیر نظر مستقیم رئیس سرویس جاسوسی نظامی اسرائیل اداره میشود.
3- شعبه اطلاعات تصویری یگان 9900: این یگان متخصص تحلیل تصاویر و ارائه نقشههای اطلاعاتی مبتنی بر تصاویر هوایی است. این یگان در زمینه فعالیت کاری خود بخشهای متعددی دارد و صدها نظامی در آن مشغول کار هستند. یگان مذکور در طی سالهای گذشته همواره به دور از توجه رسانهها فعالیت کرده و اطلاعات بسیار کمی از اقدامات و نحوه کار آن و دسترسی آنها به جمعآوری اطلاعات و فضای تکنولوژی و فرماندهی آن در اختیار قرار دارد.
این یگان ماموریت اصلی خود را جمع آوری اطلاعات از منابع تصویری متنوع نظیر ماهواره ها و هواپیماهای مراقبت و نظارت و حسگرهای مختلف به علاوه دریافت اطلاعات از منابع همگانی قرار داده است و بعد از تحلیل اطلاعات مذکور چشمانداز جاسوسی و پیشبینیهای خود را برای تصمیمسازان اسرائیل و نیروهای فعال در عرصه میدانی ارسال میکند.
این یگان شامل بخش های زیر است:
- مرکز اطلاعات تخصصی که مسئول اصلی بررسی اطلاعات و تحلیل آن و جمع آوری اطلاعات میدانی است،
- ارائه نقشهها و تحلیل اطلاعات،
- یگان ماهوارهای که مسئول فعالیت ماهوارههای جاسوسی است و تمامی پتانسیل خود را در راه اندازی این ماهوارهها به کار میگیرد.
ادامه دارد.............