به گزارش ذاکرنیوز ، بعد از گذشت 4 ماه از شروع سال 2023 سفر «سیلمان فرنجیه» رئیس جریان المرده و یکی از نامزدهای برجسته ریاستجمهوری لبنان به پاریس، شاید جدیدترین اتفاقی باشد که در سطح پرونده انتخاب رئیس جمهور این کشور رخ داده است.
چراغ سبز فرانسویها به سلیمان فرنجیه
سلیمان فرنجیه که چند روز قبل به دعوت مقامات فرانسوی به پاریس رفته و با «پاتریک دورل» مشاور رئیس جمهوری فرانسه دیدار کرده بود، به بیروت بازگشت و بسیاری درباره توافق احتمالی میان بازیگران خارجی عرصه لبنان برای رساندن فرنجیه به کاخ ریاستجمهوری این کشور صحبت میکنند.
روزنامه الاخبار در گزارشی به این منظور اعلام کرد که در حال حاضر همه گروههای سیاسی لبنان تلاش میکنند رفتاری محتاطانه داشته باشند؛ به این صورت که نه حامیان سلیمان فرنجیه سعی دارند سفر وی به پاریس را گامی در جهت نزدیک شدن او به کاخ ریاستجمهوری بدانند و نه مخالفان فرنجیه موضعگیری منفی درباره این سفر میکنند.
منابع آگاه لبنانی به روزنامه الجمهوریه گزارش دادند، قرائن نشان میدهد که فرنجیه از نتیجه سفر خود به پاریس راضی است و احساس میکند که یک قدم به کاخ بعبدا (کاخ ریاستجمهوری) نزدیک شده، اما در عین حال میداند که هنوز کار تمام نشده است.
منابع مذکور افزودند، باید نگاهی واقعبینانه داشته باشیم و کسانی که سفر فرنجیه به پاریس را یک عامل مهم تعیینکننده در انتخاب رئیس جمهور میدانند، در خوشبینی خود اغراق میکنند. البته کسانی که کاملا به نتایج این سفر بدبین هستند نیز در رویکرد خود اغراق میکنند و واقعبین نیستند. در جریان سفر فرنجیه به پاریس فرانسویها سوالاتی درباره رویکرد وی نسبت به پرونده ریاستجمهوری لبنان پرسدند و به نظر میسد که پاسخهای او طبق استانداردهای فرانسویها رضایتبخش بوده است. اما نکته مهم این است که فرانسه بتواند سعودیها را درباره ریاستجمهوری فرنجیه در لبنان راضی کند.
فرنجیه در یک قدمی کاخ بعبدا؟
از طرف دیگر منابعی که تماسهای داخلی و خارجی درباره پرونده ریاستجمهوری لبنان را پیگیری میکنند در گفتگو با الجمهوریه اعلام کردند که مسئله انتخاب رئیس جمهور لبنان در سایه دیدارهایی که سلیمان فرنجیه با مقامات فرانسوی داشت، وارد مرحله تضمین شده و همچنین توافق اخیر ایران و عربستان نیز فضای بازتری برای انتخاب رئیس جمهور در لبنان فراهم میکند.
این منابع تاکید کردند، انتظار میرود فعالسازی تماسها در داخل و خارج، اوضاع را به سمت توافق برای انتخاب رئیس جمهور جدید سوق دهد؛ به ویژه اینکه سلیمان فرنجیه اکنون به عنوان یک نامزد رسمی و برجسته برای ریاستجمهوری لبنان معرفی شده است. البته همه چیز به این بستگی دارد که یک روند مناسب دموکراتیک طی شود و اکثر طرفها درباره فرنجیه توافق کنند.
از طرف دیگر نکته حائز اهمیت در سفر سلیمان فرنجیه به پاریس آن است که بعد از آن اتفاقات دیگری رخ داد. از جمله اینکه «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در تماسی تلفنی با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی درباره پرونده لبنان صحبت کرد. گذشته از برخی مناقشات و بحثهایی که میان احزاب لبنانی بعد از سفر فرنجیه به پاریس به وجود آمد اما موضوع قطعی آن است که فرانسویها به سلیمان فرنجیه قول دادهاند که او در صدر لیست فرانسه قرار دارد.
البته مقامات فرانسوی هیچ قولی درباره تغییر شرایط منطقه به نفع سلیمان فرنجیه در پرونده ریاستجمهوری لبنان ندادهاند؛ چرا که هنوز موضع عربستان درباره فرنجیه تغییری نکرده است. در این میان فرانسویها در تلاش برای هماهنگی با نیروهای داخلی لبنان جهت حمایت از نامزدی فرنجیه هستند.
چند روز قبل نیز روزنامه الاخبار به نقل از منابع وابسته به جریان المرده گزارش داد که سلیمان فرنجیه خود را خوششانس ترین نامزد ریاستجمهوری آینده لبنان میداند؛ زیرا شرایط فعلی بیشتر از هر زمانی با مشخصات وی تطابق دارد و بنابراین او آنگونه که طرف مقابل انتظار دارد، به سادگی از عرصه رقابت برای ریاستجمهوری آینده عقبنشینی نخواهد کرد.
به گفته منابع مذکور، صحبتهایی که اخیرا بین سفرای کشورهای مربوطه درباره پرونده لبنان انجام شده نیز نشان میدهد که راه فرنجیه برای رسیدن به کاخ ریاستجمهوری لبنان چندان سخت نیست. در این میان فرانسه از فرنجیه حمایت میکند و آمریکاییها نیز او را وتو نمیکنند. «دوروتی شیا» سفیر ایالات متحده در بیروت چند روز قبل در ضیافت شامی که «تمام سلام» نخستوزیر پیشین لبنان ترتیب داده بود اعلام کرد که ما از انتخاب رئیس جمهور لبنان خوشحال میشویم و اگر فرنجیه انتخاب گردد با او تعامل خواهیم داشت.
دومین نشست 5 جانبه درباره لبنان در ریاض برگزار میشود
از طرفی قرار است دومین نشست 5 جانبه میان بازیگران خارجی عرصه لبنان یعنی آمریکا و عربستان و فرانسه و قطر و مصر به زودی در ریاض برگزار گردد و بسیاری امیدوارند این نشست نتایج مثبتی داشته باشد. همچنین گامهای ایرانی-سعودی در جهت اجرای توافق منعقد شده میان دو کشور قطعا تاثیر مثبتی در حل بحرانهای منطقه از جمله بحران لبنان که بعد از بحران یمن، در اولویت قرار دارد، خواهد داشت.
از سوی دیگر یکشنبه شب هیئتی از وزارت خارجه قطر وارد بیروت شد و منابع دیپلماتیکِ پیگیر این سفر به روزنامه الجمهوریه گفتند، هیئت قطری دیدار گستردهای با سران احزاب مختلف لبنانی داشت. اعضای این هیئت با مسئولان حزبالله و نیز «ولید جنبلاط» رئیس حزب سوسیالست ترقیخواه و «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی دیدار کردند.
تداوم اختلاف داخلی احزاب لبنانی در پرونده انتخاب رئیس جمهور
در این میان محافل سیاسی لبنان اعلام کردند با وجود اقداماتی که در سطح خارجی برای فعالسازی پرونده ریاستجمهوری لبنان انجام شده، اما از آنجایی که واقعیت سیاسی لبنان عملا بین دو حزب تقسیم شده، نمیتوان روی گامهای خارجی برای حل مسئله انتخاب رئیس جمهور حساب باز کرد و کسانی که روی این موضوع شرطبندی میکنند در اشتباه هستند.
این محافل معتقدند که در صورت عدم وجود تلاش داخلی برای شکستن بنبست سیاسی و توافق برای انتخاب رئیس جمهور، ممکن است سناریوهای قبلی و سوزاندن نامها در پارلمان تکرار شود. صحنه داخلی لبنان اکنون نشان میدهد که برخی احزاب همچنان چشم به ابتکارات خارجی دوختهاند و برخی تحت هر شرایطی خواستار طولانی شدن خلأ هستند.
در شرایطی که طرفهای داخلی لبنان هیچ گامی برای توافق جهت انتخاب رئیس جمهور برنمیدارند، ناظران امور بر این باورند در نهایت کسی به عنوان رئیس جمهور لبنان انتخاب میشود که از حمایت قدرتهای منطقهای و بینالمللی برخوردار باشد؛ نه کسی که لبنانیها روی او توافق میکنند، چرا که اساسا چنین توافقی در کار نخواهد بود.