به گزارش ذاکرنیوزبه نقل از الجزیره، اتحادیه آفریقا اعلام کرد که دولت اتیوپی و نیروهای تیگری پس از مذاکرات در آفریقای جنوبی رسماً با پایان دادن درگیریها موافقت کردند.
میانجی گر اتحادیه آفریقا با تائید این خبر گفت: «طرفهای درگیری در منطقه شمالی تیگری اتیوپی، تنها بیش از یک هفته پس از آغاز مذاکرات رسمی صلح در آفریقای جنوبی، بر روی توقف دائمی خصومتها به توافق رسیدهاند.»
«اولوسگون اوباسانجو»، رئیسجمهور سابق نیجریه نیز در اولین نشست خبری درباره مذاکرات صلح، روز چهارشنبه گفت که دولت اتیوپی و مقامات تیگرایان در مورد خلع سلاح منظم، هموار و هماهنگ همراه با احیای نظم و قانون و احیای خدمات و دسترسی بدون مانع به تجهیزات بشردوستانه به توافق رسیدهاند.او در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که این توافق یک سپیده دم جدید برای اتیوپی است.
این جنگ که در نوامبر ۲۰۲۰ آغاز شد، نیروهای منطقهای تیگری را در مقابل ارتش فدرال اتیوپی و متحدانش که شامل نیروهایی از مناطق دیگر و کشور همسایه، یعنی اریتره هستند، قرار داد.
«ابی احمد»، نخست وزیر اتیوپی نیز از دستیابی به توافق استقبال کرد و گفت که این توافق اجرایی خواهد شد. نخست وزیر اتیوپی افزود که تعهد به صلح همچنان پابرجاست و تعهد ما به همکاری برای اجرای توافق به همان اندازه قوی است.
همزمان شورشیان تیگری نیز از این معامله استقبال کردند و گفتند که امتیازاتی داده اند. «گتاچو ردا»، رئیس شورشیان تیگری گفت: «برای رسیدگی به دردهای مردممان، ما امتیازاتی داده ایم زیرا باید اعتماد ایجاد کنیم و آماده اجرای و تسریع این توافق هستیم.»
ردا گفت: «در نهایت، این واقعیت که ما به نقطهای رسیدهایم که اکنون توافقنامهای را امضا کردهایم، گویای آمادگی دو طرف برای پشت سر گذاشتن گذشته برای ترسیم مسیر جدیدی از صلح است.»
درگیریها که طی چند سال گذشته گاهی از تیگری به مناطق همجوار آمهارا و آفار سرایت کرده است، هزاران نفر را کشته، میلیونها نفر را از خانههای خود آواره کرده و صدها هزار نفر را در آستانه قحطی قرار داده است.
به گفته سخنگوی سازمان ملل، «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل هم از این آتش بس استقبال کرد. «استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «این یک قدم بسیار خوشایند است که امیدواریم بتواند برای میلیونها غیرنظامی اتیوپیایی که واقعاً در جریان این درگیری متحمل زیان شدهاند، آرامش ایجاد کند.»
ایالات متحده نیز از این توافق استقبال کرد.«ند پرایس»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «اعلام اتحادیه آفریقا مبنی بر امضای توقف درگیریها بین دولت اتیوپی و جبهه آزادیبخش خلق تیگری گامی مهم به سوی صلح است.»
نه اریتره و نه نیروهای منطقهای متحد با ارتش اتیوپی در مذاکرات آفریقای جنوبی شرکت نکردند و مشخص نیست که آیا آنها به توافق حاصل شده پایبند خواهند بود یا خیر؟ نیروهای اریتره مسئول برخی از بدترین سو استفادههای درگیریها از جمله تجاوزهای گروهی هستند و شاهدان، قتل و غارت توسط نیروهای اریتره را حتی در جریان مذاکرات صلح تائید کردهاند.
اوباسانجو که رهبری تیم میانجی گری اتحادیه آفریقا را بر عهده داشته است، گفت که اجرای این توافق توسط یک هیئت بلندپایه اتحادیه آفریقا انجام خواهد شد. او این روند را به عنوان یک راه حل آفریقایی برای مشکل آفریقا ستود و گفت که این توافق اجازه میدهد تا کمکهای بشردوستانه به تیگری بازگردانده شود. پیشتر بازرسان حقوق بشر سازمان ملل گفته بودند که دولت اتیوپی از «گرسنگی دادن غیرنظامیان» به عنوان سلاح جنگی استفاده میکند.