به گزارش ذاکرنیوز، فضای سیاسی و اجتماعی ترکیه به شدت تحت تاثیر موضوع انتخابات قرار گرفته است. رقبای اردوغان به میدان آمده اند و به نتایج نظرسنجی های میدانی دلخوش هستند. آنان معتقدند که کمال کلیچدار اوغلو به طور حتم برنده خواهد شد.
کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق، یک کُرد زازا و علوی است. اما واقعیت این است که خود او، هیچگاه به این ویژگی اشاره نمی کند و خود را به عنوان رهبر حزبی می شناسد که حالا دقیقاً یکصد سال عمر دارد و این حزب به دست مصطفی کمال آتاترک تاسیس شده و منادی اندیشه لاییسم و کمالیسم است. کلیچدار اوغلو نامزد مشترک ائتلاف ملت است که از حمایت 6 حزب درون ائتلاف و 2 حزب خارج از ائتلاف برخوردار است و دست کم در شرایط فعلی، شرایط به نفع اوست.
کار اردوغان به جایی رسیده که حاضر شده با کوچکترین و کم اهمیت ترین احزاب سیاسی ترکیه نیز ائتلاف کند. یکی از این احزاب، گروه اسلامی - کُردی هداپار یا حُر دعوا پارتیسی (حزب آرمان آزاد) است که از گروه هایی است که پیش تر بسیار تندرو بوده و خوشنام نیست.
اردوغان با یک فاصله 10 درصدی عقب افتاده است
کمال کلیچدار اوغلو در اغلب نظرسنجی های میدانی 55 درصد آرای مردم را در دست دارد و رای اردوغان نیز در حد 45 درصد است. چنین چیزی به این معنی است که رهبر حزب جمهوری خلق، با یک اختلاف جدی 10 درصدی پیشتاز است و اگر اتفاق خاصی روی ندهد، او برنده مصاف 24 اردیبهشت خواهد بود.
اردوغان از هر فرصتی برای تحقیر کلیچدار اوغلو استفاده می کند و در تمام نطق های میدانی و مصاحبه های خود، وانمود می کند که رهبر حزب جمهوری خلق، هیچگاه توانایی آن را ندارد که او را شکست دهد. با این حال، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که ساده زیستی، تواضع، مردمی بودن و شخصیت مصلح و آرام کلیچدار اوغلو، مهمترین ابزارهای او برای رسیدن به پیروزی است.
او به راحتی اردوغان را برآشفته می کند و کاری می کند که او از کوره در برود. به ویژه زمانی که از واژه کاخ استفاده می کند. کلیچدار اوغلو، همان سیاستمداری است که واژه کاخ یا سارای را بر سر زبان ها انداخت و کاری کرد که حالا کسی غیر از جریان حزب حاکم، از اصطلاح «مجموعه نهاد ریاست جمهوری» استفاده نمی کند و همه، این نهاد را کاخی می دانند که سراپای آن، تجمل و ریخت و پاش است.
سخنرانی در 81 استان
رهبران ائتلاف ملت متشکل از 6 حزب مخالف اردوغان، در حال بازدید از شهرهای 81 استان ترکیه هستند. هر کدام از رهبران این 6 در یکی از شهرها مشغول سخنرانی است و معاونین آنها هم در آنکارا و استانبول در حال رایزنی با احزاب و گروههای دیگر هستند.
آنها تلاش میکنند تا از رسانه های مبتنی بر اینترنت و فضای مجازی، نهادهای مدنی، نهادهای مرتبط با امور بازنشستگان، زنان، جوانان، دانشجویان و دانش آموزان به درستی استفاده کنند. چرا که خیلی خوب می دانند حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، استاد به راه انداختن کمپین های بزرگ است.
این حزب تجارب 20 ساله فراوانی برای هدایت انتخابات دارد و با استفاده از منابع مالی عظیم و کهکشانی از انواع و اقسام رسانهها و مطبوعات میتواند شهرها را به خروش بیاورد. اما مسئله اینجاست که محبوبیت اردوغان و جایگاه حزب عدالت و توسعه به خاطر بحران اقتصادی و ناکارآمدی سیاست های مالی اردوغان به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و این همان پاشنه آشیلی است که از سوی مخالفین اردوغان به درستی مورد استفاده قرار می گیرد.
علی بابا جان رهبر حزب جهش و دموکراسی که روزگاری از معماران و موسسین حزب عدالت و توسعه بوده و مدت ها پست وزارت امور خارجه، معاونت نخست وزیری و وزارت اقتصاد را در دست داشته اعلام کرده که تنها راه نجات ترکیه برای جلوگیری از سقوط مالی، این است که هر چه زودتر رجب طیب اردوغان و شریک سیاسی تندرو و افراطی او یعنی دولت باغچلی از صحنه سیاست به شکلی دموکراتیک کنار زده شوند.
باباجان اعلام کرده که با رفتن اردوغان، آرامش، شفافیت و ثبات مالی به ترکیه باز خواهد گشت. بابا جان و مشاورین مالی او در ائتلاف ملت اعلام کردهاند که آنها برای اصلاح وضعیت اقتصادی کشور دو هدف مهم دارند: هدف اول این است که با جذب سرمایههای خارجی، اقتصاد ترکیه را رونق بخشند و دومین هدف این است که با بازخوانی نظام اقتصادی و مالی کشور جلوی هدر رفت سرمایه ها، ریخت و پاش، اسراف و تجملگرایی های دولت را بگیرند و مقداری از اعتبارات به صندوق بازگردد.
دولت یا اپوزیسیون؟ مساله این است
حزب عدالت و توسعه حالا 22 ساله است. این حزب، فصل نوینی از سیاست و حکمرانی را در ترکیه رقم زده و نه تنها بر این کشور، بلکه بر بسیاری از تحولات منطقه نیز اثرگذار بوده و هنوز هم پایگاه اجتماعی مهمی دارد. به همین خاطر، نمی توان انتظار داشت که در صورت شکست در انتخابات، به تمامی از میان برود. در شرایط کنونی، حزب عدالت و توسعه تلاش می کند تا هر جوری شده انتخابات را ببرد. اما شواهد نشان می دهد که این حزب باید از الان خود را مهیا کند تا پس از انتخابات آتی، مهمترین حزب اپوزیسیون در ترکیه باشد.
در صورتی که اردوغان و حزب او در انتخابات آتی شکست بخورند، می توان انتظار داشت که آکپارتی در برابر اقدامات دولت آتی، به یک اپوزیسیون نیرومند تبدیل می شود که با بهره گیری از سرمایه و رسانه در برابر دولت خواهد ایستاد.