به گزارش ذاکرنیوز ، جمعیت از مهمترین مولفههای رشد اقتصادی و اجتماعی هر کشوری است. نیروی جوان و پویا، موتور محرکه اقتصاد و صنایع کشور است و آن را از آسیبهای اجتماعی دور میکند.
بررسیهای انجام شده در کشور حاکی از کاهش نرخ باروری و در نتیجه کاهش جمعیت در سالهای آینده است که کارشناسان از آن به عنوان بحران جمعیت یاد میکنند. در همین راستا نوزدهم آبانماه سال گذشته قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» به تصویب رسید تا روزنه امیدی برای حل مشکلات جمعیتی کشور باشد.
همزمان با سالروز تصویب قانون جوانی جمعیت با خانم دکتر فاطمه محمد بیگی، رئیس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفتوگو کردیم.
فاطمه محمدبیگی درباره اهمیت اجرای قانون جوانی جمعیت اظهار کرد: در جامعه ایرانی هر خانواده علاقهمند است که به طور میانگین بیش از 3.4 فرزند داشته باشد اما نرخ باروری در حال حاضر حدود 1.6 نفر است که امیدواریم با اجرای قانون جوانی جمعیت این فاصله پر شود و شاهد ایرانی آبادتر و زیباتر باشیم.
وی افزود: طبق بررسیهای کارشناسی انجام شده، کشور در یک بازه زمانی هفت ساله باید به نرخ باروری بالای 2.5 برسد؛ الان این نرخ در استانهای مختلف متفاوت است و در استانی مانند گیلان نرخ باروری به زیر یک رسیده است؛ در مجموع نرخ باروری در کشور به طور میانگین 1.6 است.
وی ادامه داد: روز دوشنبه جلسه مهمی به درخواست فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده و به مسئولیت رئیس قوه مقننه برگزار شد؛ آقای قالیباف خواستند که دستگاهها در نخستین سالگرد تصویب قانون جوانی جمعیت گرد هم بیایند و گزارشی را از پنج حوزه وزارتی که عموماً درگیر قانون جوانی جمعیت هستند ارائه کنند؛ در این جلسه که برگزار شد وزرای بهداشت، کشور، صمت، کار و مسکن و شهرسازی، دبیر ستاد جمعیت و مسئولان بانک مرکزی حضور داشتند و به ارائه گزارش درباره میزان و نحوه اجرای این قانون، پرداختند.
تاکید رهبر انقلاب بر اجرای سریع قانون جوانی جمعیت
محمدبیگی گفت: عملاً بسیاری از سیاستهای کلی جمعیت با گذشت بیش از 8 سال از ابلاغ توسط مقام معظم رهبری، عملیاتی نشده است؛ رهبر معظم انقلاب در مهرماه امسال پس از گزارش نظارت مجمع تشخیص، به مجلس و دولت تصریح کردند که هرچه سریعتر قوانین جمعیت را پیگیری کنند و مجلس و دولت بر سرعت پیگیری اجرای این قانون بیفزایند. در برنامه هفتم توسعه باید به شکل اساسی و پایهای به جمعیت توجه شود؛ باید به فکر توزیع نرمال جمعیت، کنترل و ساماندهی مهاجرتها باشیم.
اجرای حدود 35 درصد مفاد قانون جوانی جمعیت
رئیس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی درباره میزان اجرای قانون تصریح کرد: باتوجه به اینکه قانون جوانی جمعیت یک بسته سیاستی و قانونی است؛ گزارشهای نظارتی مجلس نشان میدهد که تاکنون بین 25 تا 35 درصد مفاد قانون جوانی جمعیت قابلیت اجرا پیدا کرده است؛ مجلس به زودی در آذرماه گزارشی را در صحن علنی به محضر ملت شریف ایران در این زمینه ارائه خواهد کرد.
وزارت بهداشت دارای فعالترین قرارگاه جوانی جمعیت
وی ادامه داد: در حوزه بهداشت و سلامت، وزارت بهداشت فعالترین قرارگاه جوانی جمعیت را داشته و 12 جلسه قرارگاه وزارتی را با حضور شخص وزیر برگزار کرده است؛ پس از آن وزارت کشور با تشکیل قرارگاههای ملی و استانی در تمام استانها، فعالیت ویژهای در زمینه سازی اجرای قانون داشته است.
تحویل 1800 زمین و واحد به خانوادهها
وی درباره وضعیت اجرای قانون جوانی جمعیت در وزارت مسکن بیان کرد: وزارت مسکن، یک هفته پیش، آیین نامه مسکن افراد دارای سه فرزند و بالاتر را ابلاغ کرده و تا الان بیش از 60 هزار نفر که فرزند سوم و بیشتر را دارند در ثبت نام مسکن شرکت کردهاند و ازاین تعداد، 1800 مورد زمین و واحد تحویل خانوادهها شده است و امیدواریم مشکلات و ایرادات اجرای قانون در وزارت مسکن رفع شود. به گفته وزیر مسکن و شهرسازی محدودیتی برای واگذاری زمین و خانه به این 60 هزار نفر وجود ندارد و در بافت روستایی این امکان بیشتر نیز فراهم است.
وی افزود: در حوزه خوابگاههای دانشجویی وزارت مسکن قراردادی را با وزارت علوم امضا کرده و ساخت خوابگاهها آغاز شده است. وزارت بهداشت نیز ساخت خوابگاههای متأهلی را آغاز کرده اما مشکلات بودجهای در این زمینه وجود دارد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره وضعیت اجرای قانون در وزارت بهداشت بیان کرد: در وزارت بهداشت بیمه درمان ناباروری به صورت عملیاتی درآمده و 90 درصد هزینهها توسط سازمان بیمه سلامت و بیمه تأمین اجتماعی تحت پوشش قرار گرفته است؛ سبد رایگان تغذیه پیشبینی شده و امیدواریم هرچه سریعتر اجرا شود.
وی اضافه کرد: در حوزه وزارت کار، حق اولاد که قرار بود سه برابر شود هنوز عملیاتی نشده و نیازمند بودجه زیاد و حمایت سازمان برنامه و بودجه است.
وی خاطرنشان کرد: طبق بند ب تبصره 17 باید 10 هزار و 500 میلیارد تومان بودجه برای اجرای قانون اختصاص مییافت در اختصاص به صورت اولیه تاکنون 4000 میلیارد تومان روی کاغذ برای اجرای قانون جوانی جمعیت در سازمان برنامه و بودجه تخصیص یافته اما از این میزان تخصیص یافته تاکنون ریالی پرداخت نشده است که اگر سازمان برنامه و بودجه دیر اقدام کند باید پاسخگوی مراجع نظارتی مانند مجلس و سازمان بازرسی کل کشور باشد. در حوزه بودجه هنوز آییننامه تقسیم و توزیع منابع توسط هیئت وزیران تدوین و ابلاغ نشده که مطالبه جدی ما از دولت، تدوین آن است.
وی با بیان اینکه در حوزه وزارت کشور علاوه بر پیوستهای جمعیتی نیازمند استفاده از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد و فعالان مردمی جمعیت هستیم که باید از آنها حمایت شود، گفت: وزارت کشور در شورای اجتماعی مقدمات این کار را فراهم کرده است؛ برای مثال این امر میتواند با برگزاری رویدادهای مبارزه با سقط جنین، جنبشهای حمایت از خانواده و فرزندآوری،تأسیس صندوقهای حمایت از والدین، آموزش سبک زندگی ایرانی –اسلامی و حمایت از خانوادههای دارای فرزندهای چندقلو در سطح جامعه محقق شود.
رئیس فراکسیون جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت اجرای قانون در سایر سازمانها و دستگاهها اظهار کرد: در قانون استخدام، مزایا هنوز اجرایی نشده است و در استخدام آموزش و پرورش و وزازرتخانهها، امتیاز فرزندآوری هنوز به صورت مشخص دیده نشده است. در حوزه ترویج و فرهنگسازی نیز هنوز گزارش مشخصی از دستگاههای فرهنگی کشور برای ترویج و تشویق به فرزندآوری نداشتهایم. منتظر بستههای وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی هستیم که سازمان برنامه نیز باید بستههای بودجهای را برای این سازمانها در نظر بگیرد.
وی گفت: در دوسال گذشته شاهد افزایش دو درصدی اشتغال بودهایم؛ از 12 سال قبل تعداد جوانان مجرد کشور ما در عدد 11.5 میلیون نفر ثابت مانده است که نشان میدهد ما الان میتوانیم با اجرای صحیح قانون و تسهیل و تشویق به ازدواج شاهد افزایش آمار ازدواج جوانان در کشور باشیم. بیش از 500 هزار وام ازدواج ارائه شده و 500 هزار نفر نیز در نوبت وام ازدواج هستند. 400 هزار نفر نیز وام فرزندآوری گرفتهاند.
وی ادامه داد: در سه سال گذشته با افزایش 5 برابری وام ازدواج، شاهد افزایش رغبت جوانان نسبت به ازدواج هستیم که این تسهیلات و تسهیلات مربوط به مسکن جوانان اهمیت بسیار زیادی در افزایش تمایل جوانان به ازدواج دارد.
وی با اشاره به تکالیف قانونی وزارت صنعت بیان کرد: از زمان اجرای قانون جوانی جمعیت تاکنون 120 هزار خودرو به مادران فروخته شده است. در وزارت صمت انتظار داریم که برای تأمین ملزومات کودکان مانند البسه، پوشک، شیر خشک و تولید لوازم خانگی و اسباب بازی مرتبط با کودکان، اقدامات لازم را برای حمایت از تولید و ارزان و در دسترس بودن آنها انجام بدهد.
به گفته وی فراکسیون جمعیت و خانواده هفته آینده نشستی را به مناسبت سالگرد اجرای قانون با فعالان نخبگانی و مردمی جمعیت برگزار خواهد کرد.