توافق بیروت و دمشق درباره طرح بازگشت آوارگان سوری به کشورشان

وزرای سوری و لبنانی بعد از گفتگو درباره طرح لبنان برای بازگشت آوارگان سوری به کشورشان اعلام کردند که هر دو طرف برای اجرای این طرح و بازگشت امن و شرافتمندانه پناهجویان اتفاق نظر دارند.

به گزارش ذاکرنیوز ، بعد از نشستی که «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان هفته گذشته با مقامات دولتی جهت بررسی پرونده آوارگان سوری برگزار کرد، در گامی جدی‌تر برای حل این پرونده روز گذشته «عصام شرف‌الدین» وزیر مهاجرت و امور پناهندگان در دولت پیشبرد امور لبنان به دمشق سفر کرد.

شرف‌الدین در جریان سفر به دمشق دیداری با «حسین مخلوف» وزیر اداره محلی و محیط زیست سوریه در مورد طرحی که توسط طرف لبنانی برای بازگرداندن آواره‌های سوری به خانه‌هایشان تهیه شده است، گفتگو کرد. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) گزارش داد که اقدامات طرف سوری برای بازگشت ایمن و سریع آوارگان طبق برنامه انجام شده است.

 حسین مخلوف در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از این نشست اعلام کرد که بین طرف‌های سوری و لبنانی در مورد بازگشت همه آوارگان اتفاق نظر وجود دارد. ضمن اینکه نه تنها 15 هزار آواره در هر ماه به سوریه برمی‌گردند بلکه دولت این کشور احکام عفوی صادر کرده که شامل همه سوری‌ها می‌شود و علاوه بر آن تسهیلات متعددی در مناطق مرزی جهت ارائه خدمات به پناهجویانی که قصد بازگشت به کشور را دارند ارائه شده است که خدمات حمل‌ونقل، امداد، کمک‌های بشردوستانه، پزشکی، آموزشی ، اقامتی امن و راحت و ... از جمله این خدمات است.

مخلوف با تاکید بر اینکه یکی از اولویت‌های دولت سوریه ایجاد شرایط برای بازگشت همه سوری‌ها به خانه‌های خود و بازسازی زیرساخت‌ها در مناطق آزاد شده توسط ارتش عربی سوریه است، گفت،  آنچه که دولت سوریه در این زمینه انجام داده فراهم آوردن شرایط بازگشت 5 میلیون آواره به خانه‌هایشان است که 4 میلیون نفر از آنها در داخل و یک میلیون از خارج هستند و افرادی که در داخل کشور حضور دارند در مکان‌هایی امن و با ارائه خدمات کامل مستقر شده‌اند. دولت از همه سوری‌های حاضر در لبنان یا کشورهای دیگر می‌خواهد که به سوریه برگردند.

وی همچنین از سازمان ملل متحد خواست تا شریک فعالی در بازگشت آوارگان باشند، به ویژه اینکه طرف سوری آماده همکاری با طرف لبنانی و سایرین برای تسهیل بازگشت همه آوارگان و ایفای نقش فعال در این زمینه است.

این وزیر سوری توضیح داد که در رابطه با خدمات، در هر منطقه‌ای که توسط ارتش سوریه آزاد شده است، مقامات ذیربط مستقیماً برای تأمین نیازهای یک زندگی شرافتمندانه برای شهروندان سوری  از جمله ساخت مدارس، بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، شبکه های آب و برق و خدمات شهری تلاش می‌کنند.

عصام شرف‌الدین نیز به نوبه خود از اجماع و همکاری طرف سوری در خصوص طرح بازگشت آوارگان سوری که در لبنان به سر می‌برند، قدردانی کرد و گفت: این طرح به تفصیل و موشکافانه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دولت سوریه نیز آمادگی خود را برای پذیرایی از همه کسانی که مایل به بازگشت هستند با تعهد به تامین تمام نیازهای  خدماتی، اسکان، مراقبت‌های پزشکی، آموزش و ...ابراز کرد. ما همچنین از ریاست جمهوری سوریه برای صدور فرمان عفو عمومی تشکر و قدردانی می‌کنیم.

شرف الدین با اشاره به اینکه انجام اصلاحاتی که سوریه شاهد آن است، منجر به کاهش تعداد مراکز اقامت موقت از 532 به 58 مرکز در تمام مناطق سوریه شده است و این مسئله  به بازگشت امن  آوارگان سوری کمک می‌کند گفت، در مرحله بعدی شاهد دیدارهای متوالی میان مسئولان لبنانی و سوری خواهیم بود و فاز اول طرح بازگشت آوارگان پس از تهیه مطالعات آماری لازم برای بازگشت آنها به روستاها و شهرهای امن حتی اگر از 15 هزار نفر نیز فراتر روند، تکمیل خواهد شد.

اخیرا منابع دولتی لبنان فاش کردند که علاوه بر موانع خارجی و سنگ‌اندازی طرف‌های بین‌المللی در روند بازگشت آوارگان سوری، چالش‌های داخلی نیز در این زمینه وجود دارد. شواهد نشان می‌دهد که نجیب میقاتی، نخست وزیر مکلف به تشکیل دولت لبنان قصد دارد از سیاست سازمان ملل در جلوگیری از بازگشت آوارگان سوری به کشورشان تبعیت کند.

بر اساس این گزارش سازمان ملل از مقامات لبنان خواسته تا آوارگان سوری را در لبنان نگه داشته و در ازای آن مزایای مالی دریافت کنند و به نظر می‌رسد که میقاتی نیز با این مسئله موافقت کرده است. به ویژه اینکه طبق اطلاعات، میقاتی قصد برکناری عصام شرف‌الدین امور را داشت؛ وزیری که اقدامات زیادی برای بازگرداندن آوارگان سوری به کشورشان انجام داده و به منظور پیگیری این موضوع به دمشق سفر کرده است.

اما منابع لبنانی اعلام کردند که استقبال آشکار دمشق از بازگشت شهروندان آواره خود، درها را به روی مانورهای  سیاسی در بیروت بست و صداهایی را که مانعی برای بازگشت امن آوارگان می‌شدند، مهار کرد.

علیرغم مشکلات و چالش‌های سوریه به ویژه با محاصره خفقان‌آوری که غرب و آمریکا به آن تحمیل کرده، دولت دمشق تلاش کرده است تا قوانین و احکام ریاست جمهوری را برای تسهیل مسیر بازگشت آوارگان سوری از همه کشورها وضع کند. دولت سوریه تسهیلات زیادی برای سوری‌های خارج از کشور ارائه کرده تا شرایط امنیتی و شخصی آنها را حل و فصل کند، از جمله اعطای معافیت‌های متعدد و امکان بازگشت به کار، لغو حکم توقیف اموال آنها و تصمیمات دیگر برای تسهیل بازگشت این پناهجویان.

بر اساس داده‌های سازمان ملل متحد، بیش از 850 هزار پناهجوی سوری در لبنان اقامت دارند، اما دولت لبنان این رقم را حدود 1.5 میلیون نفر اعلام کرده است.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار