به گزارش ذاکرنیوز، «عصام شرف الدین» وزیر مهاجرت دولت پیشبرد امور لبنان و مسئول پرونده سوریه در دولت لبنان در گفتگو با شبکه خبری المیادین از تشکیل کمیته سه جانبه سوریه و لبنان و سازمان ملل برای پرونده آوارگان سوری خبر داده و بر لزوم هماهنگی با دمشق جهت تضمین امنیت و بازگشت عزتمندانه آوارگان سوری به کشورشان تاکید کرد.
وی افزود، وضعیت به زودی مشخص میشود و من دیداری با «ایاکی ایتو» نماینده دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در لبنان داشتم و او مهلتی برای پاسخگویی به پیشنهادات و سوالات لبنان در زمینه بازگشت آوارگان سوری به کشورشان درخواست کرد.
این وزیر لبنانی ادامه داد، مهمترین چیزی که با نماینده دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل بر سر آن توافق کردیم تشکیل یک کمیته مشترک سه جانبه لبنانی-سوری- بینالمللی بود که به امید خدا جزئیات آن به زودی مشخص خواهد شد. همچنین دولت لبنان یک تصمیم رسمی اتخاذ کرده تا این مسئله را از طریق سرشماری پناهجویان در کشور پیگیری کند و برنامهای برای بازگرداندن این پناهجویان به کشورشان به صورت ماهانه وجود دارد. همچنین روابط با طرف سوری در این زمینه ادامه دارد و پیشنهاداتی برای گفتگو با سازمان ملل ارائه شده است.
عصام شرف الدین گفت، ناتوانی در تحمل بار آوارگان و پناهجویان نیاز به همکاری با دولت سوریه و سازمانهای تخصصی جهت تضمین بازگشت ایمن و عزتمندانه پناهجویان سوری به کشورشان دارد. به ویژه با توجه به شرایط سختی که لبنان از سر میگذراند و قادر به تحمل بار اقتصادی و مالی و بهداشتی و امنیتی و اجتماعی و آموزشی آوارگان نیست. تنها راهکار بازگشت آوارگان به کشورشان همان طرحی است که در دولت «حسان دیاب» نخست وزیر پیشین لبنان تهیه و تصویب شد و همچنین اصلاحاتی به این منظور صورت گرفته است.
وی تاکید کرد، دولت سوریه یک پروژه چند مرحلهای برای بازگشت آوارگان سوری ارائه کرده است؛ مشروط به اینکه همکاری مشترک با نهادهای بینالمللی مربوطه در این زمینه وجود داشته باشد و بازگشت عزتمندانه و امن پناهجویان سوری به کشورشان تضمین گردد.
عصام شرف الدین گفت، دولت لبنان همچنان اصرار دارد که با هماهنگی دمشق و مسکو بر موانع بازگشت آوارگان سوری به کشورشان غلبه کند و پرونده آوارگان سوری با دستیابی به راه حل سیاسی در سوریه ارتباطی ندارد. همچنین دولت سوریه نیز اقدامات مهمی در این زمینه انجام داده است و به پناهجویان برای بازگشت به کشورشان اطمینان خاطر میدهد؛ اقداماتی مانند صدور احکام عفو عمومی و آغاز روند حل و فصل در مناطق مختلف این کشور و... به طوری که زندگی شایسته و مطلوب برای پناهجویان بعد از بازگشت به کشورشان فراهم گردد.
وی اظهار داشت، دولت لبنان بر ضرورت بازگشت امن و عزتمندانه آوارگان سوری به کشورشان تاکید و اعلام کرده که هرگونه ادغام یا اسکان مجدد این پناهجویان در لبنان را قاطعانه رد میکند.
دو روز قبل «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان در مراسمی به مناسبت آغاز طرح لبنانی برای مقابله با بحران در سال 2022-2023 اعلام کرد، از جامعه جهانی میخواهیم که با لبنان برای بازگرداندن آوارگان سوری به کشورشان همکاری کنند در غیر این صورت لبنان موضع دیگری اتخاذ خواهد کرد که خوشآیند کشورهای غربی نخواهد بود و آن تلاش برای اخراج اتباع سوری به روش قانونی است. لبنان طی 11 سال گذشته به دلیل میزبانی بیش از 7.1 میلیون آواره فلسطینی و سوری که در 97 درصد مناطق لبنانی زندگی میکنند، فشار مضاعف و غیر قابل تحملی را متحمل شد.
وی بر ضرورت بازگشت آبرومندانه آوارگان سوری به کشورشان و تلاش کشورهای دوست و سازمان ملل برای تحقق این امر تأکید کرد و گفت که لبنان اکنون با شدیدترین بحران اقتصادی، مالی، اجتماعی و سیاسی مواجه است و حدود 85 درصد لبنانیها اکنون زیر خط فقر هستند همچنان که حدود یک سوم جمعیت لبنان را اکنون آوارگانی تشکیل میدهند که از فقر رنج میبرند.
منابع دولتی لبنان تأکید کردند که موضع میقاتی ناشی از گزارشهای سرویسهای امنیتی است که اعلام کرده بودند، با توجه به بار سنگینی که بر دوش آنها گذاشته شده، دیگر قادر به مدیریت اوضاع امنیتی نیستند. علاوه بر آن، لبنان با تهدید شدید امنیت غذایی، دیگر قادر به تحمل فشار زیاد بر مشاغل خدماتی خود نیست.
تعداد پناهجویان سوری مقیم لبنان تقریباً 1.5 میلیون نفر است. حدود 900000 نفر از آنها در کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان ثبت شدهاند و بیشتر آنها از شرایط سخت زندگی رنج میبرند.