به گزارش ذاکرنیوز ، کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز شنبه بسته بعدی، یعنی دهمین بسته تحریمی علیه روسیه را تصویب کردند. فهرست سیاه شامل اسامی 121 شخصیت حقیقی و حقوقی است و محدودیتهای قابل توجهی در واردات و صادرات از روسیه اعمال شده و برخی رسانههای گروهی روسی نیز ممنوع شدهاند. تحریم های جدید 96 سازمان را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این تحریمها همچنین شامل ممنوعیت ترانزیت فناوریهای دارای کاربرد دوگانه از طریق خاک روسیه، عرضه کالاهایی مانند آنتن و جرثقیل به مسکو و واردات قیر و لاستیک مصنوعی از روسیه است.
اقدامات تحریمی جدید اروپا به مناسبت سالگرد آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در نظر گرفته شده، البته علیرغم تمایل زیاد بروکسل برای اعلام آنها در تاریخ 24 فوریه (5 اسفند - همزمان با آغاز جنگ)، به دلیل اختلاف نظر بین کشورهای اروپایی در این خصوص، دست یابی به توافق برای چند روز امکان پذیر نبود.
برخلاف بسته تحریمهای قبلی، اینبار روند توافق بر سر اقدامات محدودکننده علیه روسیه بسیار دشوار بود و اختلافاتی بین کشورهای اروپایی وجود داشت. طی روزهای گذشته منابع خبری بارها از تلاش ناموفق اعضای اتحادیه اروپا برای رسیدن به توافق بر سر محدودیت های ضدروسی خبر دادند. به گفته مقامات آگاه، این اختلاف به دلیل آن بود که منافع اقتصادی برخی از این کشورها در معرض آسیب قرار می گیرد.
در نهایت جوزپ بورل، رئیس دیپلماسی اروپایی، روز شنبه از توافق در خصوص این بسته خبر داد و شورای اتحادیه اروپا نیز شب گذشته، شنبه، دهمین بسته تحریمی علیه روسیه را بطور رسمی منتشر کرده و بدین ترتیب اقدامات محدود کننده لازم الاجرا شدند.
میزگرد تسنیم در سالگرد جنگ اوکراین| تغییر نظم جهانی دیگر یک فرضیه نیست/ احتمال ایجاد جبهه شرقی علیه غرب چقدر است؟نگرانی آمریکا از کمک چین به روسیه در مورد اوکراین
این دور از محدودیتها، به ویژه در رابطه با سازمانهای مالی، سه بانک بزرگ روسیه و تعدادی از موسسات صنعتی این کشور اعمال شده است. با تصمیم شورای اروپا، تحریم های شخصی 121 فرد و سازمان روسی را تحت تاثیر قرار داده، پخش برنامه برخی شبکه های تلویزیونی روسی به حالت تعلیق درآمده و سه بانک روسیه را در لیست سیاه قرار گرفتند که نام این موسسات مالی ذکر نشده است. علاوه بر این، اتباع روسی از داشتن پست های بلندپایه در شرکت های راهبردی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا منع شدهاند.
ضمن اینکه، اتحادیه اروپا هفت شرکت ایرانی که ادعا میشود با مسکو در ارتباط هستند را نیز در فهرست سیاه خود جای داد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز سیصد و شصت و هشتم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
دیپلمات روس: هنگام رای گیری در مجمع عمومی غرب بر کشورهای دیگر فشار آورد
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، بامداد امروز، یکشنبه اعلام کرد که کشورهای غربی هنگام رای گیری درباره قطعنامه ضدروسی در مجمع عمومی سازمان ملل، از روش های معمول "کابویی"، "جنجال برانگیزی" و "شاخ و شانه کشیدن" استفاده کردند. وی یادآور شد که تصویب قطعنامه جدید ضد روسیه توسط مجمع عمومی سازمان ملل تقریباً یک رکورد تاریخی برجای گذاشت و 141 رأی موافق بدست آورد.
پولیانسکی افزود: «این رقم به نظر نتیجه خوبی است. ولی متن سند برای دست یابی به این نتیجه باید «گرد شده » و به ابهامات مبهمی تبدیل شده و برخی ابتکارات از آن خارج میشد. بله، و روشهای دست یابی به توافق کشورها باز هم «کابویی» بود، برخی همتایان ما در سازمان ملل از کشورهای در حال توسعه در گفتگوی خصوصی، از ما خواستند که از تصمیم آنها ناراحت نشویم، چرا که در موقعیت بدی قرار داشته و تحت فشار بودند.»
شب پنج شنبه- 23 فوریه و در آستانه سالگرد آغاز جنگ، مجمع عمومی سازمان ملل طی یک نشست ویژه درباره اوکراین، قطعنامه ضد روسی را تصویب کرد. قطعنامه ای که توسط کشورهای غربی درباره «اصول زیربنای صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» تهیه شده بود، مورد حمایت نمایندگان 141 کشور قرار گرفت. هفت کشور روسیه، بلاروس، کره شمالی، سوریه، مالی، نیکاراگوئه و اریتره با این سند مخالفت کرده و 32 کشور از جمله چین و ایران به آن رای ممتنع دادند.
آمریکا اطمینان دارد که چین در حال بررسی امکان ارسال سلاح به روسیه است
ایالات متحده مطمئن است که رهبری جمهوری خلق چین در حال بررسی امکان ارسال تسلیحات نظامی به روسیه است و سعی دارد پکن را از انجام این کار باز دارد. این موضوع را ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سی.بی.اس که گزیده هایی از آن بامداد امروز، یکشنبه منتشر شده، بیان کرد.
برنز گفت: «ما مطمئن هستیم که رهبری چین در حال بررسی امکان تامین تجهیزات نظامی است. در عین حال، میبینیم که تصمیم نهایی در این باره هنوز گرفته نشده و شواهدی نمیبینیم که تحویل تجهیزات نظامی واقعاً انجام شده است».
به گفته وی، رهبری ایالات متحده "این موضوع را مهم تلقی می کنند که به وضوح به مقامات پکن پیامدهای چنین اقدامی را گوشزد کنند".
مجری تلویزیون از رئیس سیا پرسید: آیا این بدان معناست که هدف دولت آمریکا که تصمیم به افشای اطلاعات خود در این زمینه به صورت علنی گرفته، بازداشتن چین از این تصمیم است؟ او پاسخ داد: «بله، اقدامات ما برای جلوگیری از انجام این کار است، زیرا چنین شرط بندی (از سوی مقامات پکن) بسیار خطرناک و بیاحتیاطی خواهد بود.»
مجری از رئیس سیا پرسید که چرا به نظر او چین با عبور از این خط قرمز، روابط با آمریکا و اروپا را تخریب می کند؟ برنز گفت: «این سوال بسیار خوبی است. و این دلیلی است که من واقعاً امیدوارم که آنها دست به این کار نزنند. من فکر میکنم طرف چینی نیز تلاش میکند تا عواقب این کار را بسنجید و همچنین در صورت عبور از آن، با عواقب بسیار جدی مواجه خواهد شد و این چیزی است که ما سعی کردیم به وضوح به آنها گوشزد کنیم.»
رئیس سیا: داده های ارائه شده به ارتش اوکراین به روند جنگ کمک کرده است
ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) معتقد است که داده های ارائه شده توسط سازمان تحت رهبردی او به نیروهای مسلح اوکراین برای انجام عملیات نظامی علیه روسیه کمک کرده است. به گفته وی، داده های ارائه شده توسط سازمان سیا برای "کمک به رئیس جمهور اوکراین در راه حفاظت از کشورش است."
برنز این موضوع را در مصاحبه با شبکه تلویزیونی CBS فاش کرد، ولی جزییات بیشتری در این باره ارائه نکرد.
زاخارووا:تلاش غرب در حمایت از کییف در سالگرد آغاز جنگ علیه سازمان دهندگانش کار کرد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه معتقد است که اقدامات سازمان یافته در کشورهای غربی برای نشان دادن حمایت از کییف در سالگرد آغاز درگیری نظامی در اوکراین علیه هدف اصلی طراحان آنها انجام شد.
این دیپلمات بامداد امروز، یکشنبه، توجه خود را به انتشار ویدئوهایی از سوی سفارت روسیه در آلمان جلب کرد، جایی که به گفته آنها استقرار یک تانک آسیب دیده روسی در نزدیکی دیوارهای نمایندگی دیپلماتیک روسیه در برلین، با حمایت شهروندان آلمانی مواجه نشد، بلکه این کار به یک اعتراض گسترده علیه ارسال کمک نظامی به کییف تبدیل شد.
زاخارووا در کانال تلگرام خود نوشت: «آنگلوساکسونها و طرفداران حکومت فاشیست زلنسکی میلیونها دلار برای اقدامات در سراسر جهان در سالگرد آغاز عملیات ویژه هزینه کردند. بیشتر این پول به سرقت رفت و بقیه آن نیز بر خلاف هدف در نظر گرفته شده برای نشان دادن حمایت از کییف عمل کرد.»
زاخارووا به این پست اظهار نظر دیپلمات های سفارت روسیه در برلین را ضمیمه کرد که واکنش مردم ساکن برلین به تانک تخریب شده روسی را توصیف کرده و از قرار دادن 2 هزار گل سرخ برای نشان دادن همدردی با سربازان روسی کشته شده در جنگ تشکر کردند. شهروندان آلمانی در گفتگو با خبرنگاران، با اعتراض به برخورد دولت خود در پمپاژ سلاح به کییف، تاکید کردند که آنها بیش از 50 سال است که با روسیه و با اوکراین روابطی دوستانه داشتند و اکنون مایل هستند تا تلاش شود بین دو کشور صلح برقرار شود، نه آنکه به درگیری نظامی دامن زده شود.
روز جمعه، حامیان دولت اوکراین تانکی را در نزدیکی سفارت روسیه در برلین مستقر کردند که لوله آن را به سمت ساختمان نمایندگی دیپلماتیک نشانه گیری شده بود. این اقدام باعث واکنش غیرمنتظره شهروندان آلمانی برای سازمان دهندگان آن شد: روز بعد، شنبه، ساکنان شهر این تانک را با بیش از دو هزار گل رز به یاد سربازان کشته شده روسی تزیین کرده و خواستار تلاش برای پایان دادن به جنگ شدند.
دیپلمات سابق آمریکایی: واشنگتن آماده رویارویی با مسکو به خاطر اوکراین است
جیمز سوریانو، مقام سابق وزارت امور خارجه آمریکا روز شنبه در مقاله ای برای پرتال خبری American Thinker ابراز عقیده کرد که ایالات متحده آماده وارد شدن به رویارویی نظامی مستقیم با روسیه است. این کارشناس سیاسی این دیدگاه خود را با اشاره به اظهارات جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده در لهستان، مبنی بر اینکه ظاهراً درگیری اوکراین هرگز یک پیروزی برای روسیه نخواهد بود، توجیه کرد.
وی گفت: «این اظهارات بخشی از فهرست بلندبالایی از سخنان و اقدامات آمریکاست که نشان می دهد واشنگتن هیچ واهمه ای از این ندارد که بروز یک درگیری نظامی مستقیم با روسیه را به خطر بیندازد.»
به عقیده این دیپلمات سابق، سیاستمداران آمریکایی از صحبت درباره هدف خود برای "تحقیر روسیه" خجالت نمی کشند، چیزی که برای مقامات مسکو بسیار اهمیت دارد.
وزارت خارجه روسیه غرب را به اخلال در تصویب سند نشست وزیران گروه 20 متهم کرد
وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته، شنبه، در پیامی که در وب سایت رسمی این وزارتخانه منتشر شده، اعلام کرد که کشورهای غربی با باج خواهی و دیکته کردن دیدگاه خود و با تفسیرهای پوچ و نادرست از وضعیت اوکراین، اتخاذ تصمیمات جمعی در نشست وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی کشورهای گروه 20 در هند را مختل کردند.
طبق این اطلاعات، در نتیجه، متن کاملاً تأیید شده سند، به استثنای برخی عبارات مربوط به اوکراین، که به عنوان ارزیابی از بحث در نشست وزیران، چیزی است که واقعاً مورد بحث قرار نگرفته و به موضوع برخورد جمعی این گروه از کشورها مربوط نمی شود. در این بیانیه ابراز تأسف شده که کار گروه 20 همچنان توسط گروه کوچکی از کشورهای غربی هدایت شده و توسط آنها در جهت گیری ضدروسی مورد استفاده قرار میگیرد.
وزارت امور خارجه افزود: علیرغم موافقت تامین کنندگان مالی با طیف وسیعی از اقدامات مورد نیاز که برای ایجاد انگیزه بیشتر به اقتصاد جهانی و بازارهای مالی طراحی شده بود، نتایج این نشست وضعیت توافقی را دریافت نکرده است. فقط بیانیه وزارت دارایی هند در این خصوص منتشر شد. روسیه و چین اعتراض شدیدی را به این وضعیت اعلام کردند. وزارت امور خارجه روسیه افزود: بسیاری از هیئتهای دیگر نیز از چنین اقدامات باج خواهی از سوی ایالات متحده و متحدان اروپایی آنها که از کاشت دشمنی و نفرت دست بر نمی دارند، ناامید شدند.
نشست وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی کشورهای عضو گروه 20 از روز پنج شنبه تا شنبه، 23 تا 25 فوریه در بنگلور (استان کارناتاکا، هند) برگزار شد. هند در سند پایانی این نشست به وجود دیدگاه های متفاوتی در رابطه با وضعیت اوکراین در میان اعضای گروه 20 اشاره کرد. در آستانه این رویداد، خبرگزاری رویترز فاش کرد که هند علاقه ای به بحث یا حمایت از هرگونه تحریم اضافی علیه روسیه ندارد. علاوه بر این، مقامات هند هرگز آشکارا روسیه را به دلیل حمله نظامی به اوکراین مورد انتقاد قرار نداده و طرفین را به گفتگو و راه حل دیپلماسی دعوت کرده اند.
دولت مجارستان: ناتو می توانست از درگیری در اوکراین جلوگیری کند
گرگلی گویاش، رئیس دفتر نخست وزیر مجارستان روز شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد، اگر ناتو در واکنش به درخواست جدی روسیه تضمین میکرد که اوکراین را در این بلوک نخواهد پذیرفت، میتوانست از بروز درگیری نظامی در این کشور جلوگیری کند.
این مقام دولتی گفت: «اگر ناتو تضمین میکرد که اوکراین در درازمدت به این سازمان نمیپیوندد، میتوانست از شروع جنگ جلوگیری کند، ولی ترجیح داد چنین نکند.»
گویاش یادآور شد که بوداپست طرفدار حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه نظامی در اوکراین از طریق مذاکره است و در این رابطه از کشورهای دیگر می خواهد تا از ارسال سلاح به کییف خودداری کنند. به گفته وی، مجارستان از سوی کشورهایی که به اوکراین تسلیحات ارائه می دهند، تحت فشار زیادی قرار دارد، اما موضع خود را تغییر نخواهد داد.
معاون وزیر خارجه: غرب به کشورهای آفریقایی به دلیل روابط با روسیه فشار وارد میکند
میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری تاس که بامداد امروز، یکشنبه منتشر شده، یادآور شد از زمان آغاز درگیری نظامی روسیه با اوکراین، ایالات متحده و متحدانش به طور قابل توجهی فشار خود بر کشورهای آفریقایی را افزایش داده و تلاش می کنند تا نشست روسیه و آفریقا که قرار است در ماه جولای سال 2023 در سن پترزبورگ برگزار شود را مختل کنند.
این دیپلمات یادآور شد که غرب با تهدید به تحریم، قطع کمک های مالی و انسان دوستانه، کشورهای آفریقایی را تحت فشار زیادی قرار داده است. بوگدانوف افزود: آمریکایی ها هر روز اتهاماتی را علیه ما درباره مقصر بودن در قحطی قریب الوقوع، افزایش قیمت سوخت، کمبود غلات و کود و در نتیجه تشدید مشکلات اجتماعی و اقتصادی در قاره آفریقا جعل می کنند.
وی تاکید کرد که روسیه با در نظر گرفتن همه عوامل خارجی ممکن و همچنین قرار دادن منافع ملی خود و کشورهای دوست در رأس امور، به پیشبرد برنامه های خود در توسعه همکاریها با کشور آفریقایی ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه اوکراین: کییف حداقل با یک بند طرح صلح چین موافق نیست
دیمیتری کولهبا، وزیر امور خارجه اوکراین روز شنبه در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد که مقامات کییف حداقل با یکی از نکات طرح شده در سند پیشنهادی پکن برای حل و فصل مناقشه موافق نیست.
وی گفت: «حداقل یک بند این طرح صلح وجود دارد که ما با آن موافق نیستیم و آن «تحریم های یکجانبه» است. ما معتقدیم تحریم ها ابزار مهم و سازنده ای هستند. اما در مجموع، این یک سند جالب است. ما در حال مطالعه آن هستیم، باید آن را از ابتدا تا انتها بطور مطالعه کنیم و سپس نتیجه گیری خود را اعلام کنیم.»
کولهبا همچنین تاکید کرد که همه طرحهای پیشنهادی صلح باید با قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در خصوص اوکراین در تاریخ 23 فوریه مطابقت داشته باشد.
نظامی سابق آمریکایی در اوکراین کشته شد
یک سرباز سابق آمریکایی که قبلا در افغانستان خدمت کرده بود، به تازگی در جریان درگیری نظامی در اوکراین جان خود را از دست داد. این موضوع روز شنبه در یک برنامه رادیو (WPR) به نقل از خانواده وی مشخص شد.
اندرو پیترز، 28 ساله در اواسط ماه فوریه کشته شد. او به عنوان بخشی از لژیون بین المللی در جنگ با روسیه در کنار نیروهای مسلح اوکراین شرکت داشت. این نظامی سابق آمریکایی در طول سال 2014 الی 2016 در افغانستان خدمت کرده بود.
به گفته این ایستگاه رادیویی، خانواده پیترز در تماس با سفارت آمریکا در کییف است تا بتواند جسد این نظامی را به ایالات متحده منتقل کنند.
پیش از این، در اوایل ماه فوریه، نشریه ایندیپندنت از کشته شدن یک مزدور دیگر آمریکایی، پیت رید، کهنه سرباز آمریکایی در جریان درگیری نظامی در منطقه آرتیموفسک (نام اوکراینی - باخموت) خبر داده بود.