به گزارش ذاکرنیوز، "ینس استولتنبرگ" دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی شب گذشته، دوشنبه، در یک کنفرانس مطبوعاتی در بروکسل اعلام کرد که یک سال درگیری نظامی در اوکراین تغییر اساسی در مواضع ناتو به وجود نیاورده، برای اینکه ائتلاف از سال 2014 برای آن آماده شده است. به گفته وی، این درگیری ناتو را تغییر نداده، بلکه فقط اهمیت این اتحاد را نشان داد.
دبیرکل با اشاره به اینکه درگیری نظامی نه از فوریه سال 2022، بلکه در سال 2014 آغاز شد، تایید کرد: «و سپس انطباق ناتو با اوضاع آغاز شد و این ائتلاف از همان زمان، شروع به تقویت توان نظامی خود کرد. از سال 2014، این بلوک برای نخستین بار پس از سال ها تعداد نیروهای واکنش سریع، شمار مانورهای نظامی و هزینه های دفاعی را افزایش داد.»
استولتنبرگ همچنین گفت که پیمان آتلانتیک شمالی می تواند برای دادن تضمین به کییف و تبدیل شدن به بخشی از تصمیمات مربوط به مذاکرات درباره اوکراین تلاش کند. البته شکل ضمانت ها هنوز مشخص نشده، اما با اطمینان می توان گفت تمام تلاش های لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
وی همچنین افزود که مرحله کنونی درگیری در اوکراین به یک "جنگ لجستیکی" تبدیل شده و خواستار ارسال تجهیزات نظامی و مهمات به ارتش اوکراین در کوتاهترین زمان ممکن شد.
دبیرکل ناتو در عین حال معتقد نیست که تحویل هواپیما به کییف، ناتو را به یک طرف درگیری تبدیل خواهد کرد. البته به گفته وی، در حال حاضر اولویت در این زمینه تامین اوکراین نه با هواپیما، بلکه با تجهیزات نظامی وعده داده شده از جمله خودروهای زرهی است.
اخیراً تعدادی از کشورهای غربی به طور فعال امکان تأمین جنگندههای مدرن برای نیازهای نیروهای مسلح اوکراین را مطرح کرده اند. ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در جریان سفر هفته گذشته خود به لندن و طی سخنرانی در پارلمان انگلیس، خواستار تحویل هواپیماهای جنگی به کییف شد. به عقیده وی، این جنگندهها به "بالهای آزادی" برای اوکراین تبدیل خواهند شد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز سیصد و پنجاه و ششم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
دیپلمات روس: تقاضا برای منابع انرژی روسیه در اروپا همچنان ادامه دارد
یوری پیلیپسون، مدیر اداره چهارم اروپایی وزارت امور خارجه روسیه بامداد امروز، در مصاحبهای اعلام کرد که تقاضا برای منابع انرژی روسیه در اروپا همچنان بالاست و صحبت از بیرون راندن روسیه از بازارهای کشورهای اروپایی مطرح نیست.
پیلیپسون تاکید کرد: «اگر دولت بلغارستان مایل است به سرعت به افرادی پیام بدهد که گاز «روسی» دیگر وارد این کشور نمیشود، واقعیت این است که همان گاز با عنوان «گاز ترکیه» وارد بلغارستان میشود. در این صورت برای تغییر برچسب، آنها باید هزینه اضافی بپردازند که مسلماً با پول مالیات دهندگان پرداخت می شود.»
وی یادآور شد، بلغارستان دریافت گاز روسیه را به دلیل امتناع از پرداخت هزینه تحویل آن به روبل متوقف کرده و در همین راستا شرکت گازپروم تحویل گاز به این کشور را متوقف کرد. این دیپلمات در عین حال از انتخاب رهبری بلغارستان برای رفتن "در مسیری متفاوت" ابراز تاسف کرد.
روز گذشته، دوشنبه کمیسیون اروپایی پیش بینی کرد که در زمستان سال 2024 اروپا ممکن است بار دیگر با کمبود گاز و افزایش قیمت آن مواجه شود که این وضعیت تا حد زیادی به دلیل افزایش خرید گاز طبیعی مایع (LNG) است.
کاخ سفید قصد دارد بسته کمکی 10 میلیارد دلاری به اوکراین ارائه کند
روزنامه واشنگتن پست بامداد امروز، سه شنبه، گزارش داد که کاخ سفید در حال کار به روی تصویب بسته کمک جدیدی به ارزش 10 میلیارد دلار به اوکراین است.
به نوشته این نشریه، واشنگتن قرار است هفته آینده بسته کمک نظامی جدیدی را اعلام کند. دولت جو بایدن همچنین در حال همکاری با کنگره برای تصویب 10 میلیارد دلار کمک مستقیم بودجه ای به اوکراین است. علاوه بر این، کاخ سفید ممکن است بطور همزمان تحریم های بیشتری را علیه روسیه اعلام کند.
واشنگتن پست یادآور شد که این تصمیمات در رابطه با فرا رسیدن سالگرد آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین (24 فوریه، 5 اسفند ماه) اعلام خواهد شد.
این در حالی است که چند روز قبل، گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا قطعنامهای را ارائه کردند که در آن از دولت جو بایدن خواسته شده تا حمایت مالی و نظامی به کییف را متوقف کند. به گفته برخی نمایندگان کنگره، واشنگتن دهها میلیارد دلار برای اوکراین هزینه می کند تا درگیری نظامی در این کشور تشدید شود و چنین خط مشی منافع ملی ایالات متحده را برآورده نمی کند. به عقیده آنها، کاخ سفید هر روز "خط قرمزهای" خود را زیر پا گذاشته و تسلیحات سنگین و قوی تر و بیشتری را به کییف ارسال می کند.
کییف درباره آغاز مذاکرات تصمیم گیرنده نیست
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد شب گذشته، دوشنبه اعلام کرد که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، زمانی مذاکره خواهد کرد که غرب او را مجبور به انجام این کار کند.
نبنزیا همچنین یادآور شد که در اوکراین فرمانی به امضای زلنسکی وجود دارد که به موجب آن او خود را از هر گونه تماس با رهبری فعلی روسیه منع کرده است.
این دیپلمات در مصاحبه باشبکه تلویزیونی راشا تودی RT گفت: «هیچ تلاش جدی از سوی طرف اوکراینی برای آغاز مذاکرات صورت نمی گیرد. علاوه بر این، ما به خوبی می دانیم که آنها تصمیم گیرنده نیستند. کسانی که می توانند آنها را مجبور به وارد شدن به مذاکرات جدی کنند، افرادی هستند که در ایالات متحده آمریکا و جایی در اروپا و در یکی از جزایر آن سوی کانال مانش نشسته و به کییف دستور می دهند...».
وی یادآور شد که مسکو هیچ تمایلی در میان حامیان مقامات کییف برای ادامه مذاکرات جدی با روسیه ندیده است.
روز دوشنبه، اولگ سوسکین، مشاور سابق دو رئیس جمهوری اسبق اوکراین، گفت که ایالات متحده مانع از امضای توافقنامه صلح کییف با مسکو شده است. به عقیده وی، اوکراین یک کشور مستقل نیست، و به شدت طبق دستورات واشنگتن عمل می کند. وی تاکید کرد که اگر واشنگتن پول و تسلیحات نمی داد، اوکراین مدت ها قبل نوعی توافقنامه صلح با روسیه امضا کرده بود.
سیمور هرش: انفجار «نورد استریم» توسط آمریکا حماقتی غیرقابل تصور بود
سیمور هرش، محقق و روزنامه نگار معروف آمریکایی شب گذشته در برنامه پادکست War Nerd ابراز عقیده کرد که منفجر کردن خطوط لوله نورد استریم و نورد استریم 2 توسط نظامیان آمریکایی یک اقدام "بسیار احمقانه" از سوی واشنگتن بود.
هرش گفت: «بله، ما به پای خودمان شلیک کردیم. بله، این حماقت فراتر از حد تصور است. مسلماً این اقدام یک جرم است. و من فکر میکنم قطعاً در کاخ سفید درجهای از حماقت وجود دارد.»
این روزنامه نگار توضیح داد که در نتیجه این عملیات خرابکاری در خطوط لوله نورد استریم، کشورهای اروپایی در شرایطی قرار گرفتند که اکنون باید به دنبال جایگزینی در منابع انرژی تجدیدپذیر باشند.
هفته گذشته، سیمور هرش گزارشی را منتشر کرد که در آن به نقل از منابع آگاه، نشان داد که نظامیان غواص آمریکایی در جریان تمرینات ناتو مواد منفجره زیر خطوط لوله گاز کار گذاشته و نیروهای نروژی هم آن را فعال کردند. وی هدف از این اقدام را اینگونه توضیح داد که کاخ سفید قصد داشت آلمان را مجبور به ارائه حمایت نظامی و مالی از اوکراین کند.
ایتالیا از تشکیل دادگاه ویژه برای جنایات جنگی در اوکراین حمایت میکند
آنتونیو تایانی، معاون نخست وزیر ایتالیا و مسئول وزارت امور خارجه این کشور شب گذشته، دوشنبه، اعلام کرد که ایتالیا با تشکیل یک دادگاه ویژه برای بررسی جنایات جنگی ارتکابی در اوکراین مخالفت نخواهد کرد.
این سیاستمدار گفت: «کشتن گروهی از مردم غیرمسلح جنایت جنگی است و ما چگونگی مداخله در این امر را بررسی خواهیم کرد. اگر دادگاه ویژه ای وجود داشته باشد، ما مخالفتی با آن نخواهیم داشت.»
وی تاکید کرد که ایتالیا هرگز "به منظور حمله کردن به خاک روسیه" سلاح به اوکراین ارسال نکرده است. وی در عین حال یادآور شد: «ایالیا هرگز به روسیه اعلام جنگ نکرده است. ما با رهبری روسیه مشکل داریم، ولی با مردم آن مشکلی نداریم».
وزیر امور خارجه ایتالیا افزود: «اگر رهبری کشوری هنجارهای حقوق بین الملل را زیر پا بگذارد، ما فقط می توانیم یک موضع گیری را داشته باشیم: محکومیت نقض قوانین، جنایات جنگی، خشونت.»
در اواسط ماه ژانویه، پارلمان اروپا خواستار تشکیل دادگاهی برای رسیدگی به جنایات ادعایی علیه روسیه در اوکراین شد. 472 نماینده مجلس به آن رای موافق، 19 رای مخالف و 33 نفر رای ممتنع دادند.علاوه بر آن، این قطعنامه خواستار استفاده از دارایی های مسدود شده روسیه برای پرداخت غرامت به کییف شده است.
زاخارووا: هدف آمریکا و اتحادیه اروپا پیوستن صربستان به رژیم تحریمها علیه روسیه است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه یادآور شد که ایالات متحده و کشورهای اتحادیه اروپا تلاش زیادی می کنند تا به جای کمک به ثبات وضعیت در منطقه بالکان، رهبران صربستان را تحت فشار قرار داده و آنها را مجبور کنند که به سیاست تحریمی آنها علیه روسیه بپیوندد.
زاخارووا این مسئله را در پاسخ به سئوالی در مورد آمادگی احتمالی مقامات صربستان برای اعمال تحریم ها علیه روسیه در پس زمینه درگیری نظامی در اوکراین مطرح کرد. به عقیده وی، در حال حاضر،دولت الکساندر ووچیچ تحت فشار دائمی از سوی غرب است و این سبک رفتار ایالات متحده و اتحادیه اروپا را "پیچاندن دست" می نامند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که ادعای فشار ادعایی مسکو بر بلگراد، به ویژه در زمینه همکاری های انرژی و توسعه زیرساخت ها، تنها یک گمانه زنی بی اساس است. زاخارووا افزود: بدیهی است که غرب میخواهد روابط بینالمللی را بر اساس اصل معروف «هر کسی که با ما نیست علیه ماست» بنا کند و هیچ راه چاره ای برای کسانی که حداقل نمیخواهند اوضاع را تشدید کنند، باقی نمیگذارد.
پیش از این، الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان از اعمال قریب الوقوع تحریمها علیه روسیه در پی اعمال فشارهای غرب خبر داد.
نخست وزیر سابق مولداوی: کییف سعی دارد کیشینیف را به درگیری با روسیه بکشاند
یوون چیکو، نخست وزیر سابق جمهوری مولداوی شب گذشته، دوشنبه، در گفتگو با یک شبکه تلویزیونی این کشور اعلام کرد که اوکراین به هر طریق ممکن تلاش می کند تا مولداوی را نیز وارد درگیری نظامی با روسیه کند.
این سیاستمدار گفت: «توجه جامعه بینالمللی به مناقشه اوکراین رو به کاهش است و برای افزودن بنزین و مطرح کردن موضوعی برای سیاستمداران بلندپایه جهان، مقامات کییف نیاز به هر چه بیشتر طرفهای درگیر در این مناقشه دارند.»
پیش از این، آلکسی پولیشوک، مدیر اداره دوم کشورهای مستقل مشترک المنافع در وزارت خارجه روسیه، یادآور شد که کییف با حمایت غرب جمعی، کیشینیف را برای کنار گذاشتن اصل بی طرفی تحت فشار قرار داده است.
در عین حال، بخش قابل توجهی از شهروندان مولداوی طرفدار حفظ روابط نزدیک کشورشان با روسیه و سایر کشورهای مستقل مشترک المنافع هستند و کنار گذاشتن وضعیت بی طرفی را به معنای تضعیف امنیت ملی این کشور تلقی می کنند.
کانادا از شهروندان خود خواست از سفر به بلاروس خودداری کنند
وزارت امور خارجه کانادا از شهروندان این کشور خواسته است تا از سفر به بلاروس خودداری کنند.
در بیانیه منتشره در وب سایت رسمی وزارت امور خارجه کانادا آمده است: از هرگونه سفر به بلاروس به دلیل خطر اعمال خودسرانه قوانین محلی و درگیری مسلحانه بین روسیه و اوکراین خودداری کنید.
همچنین اشاره شده که توانایی سفارت کانادا در لهستان برای ارائه خدمات کنسولی در بلاروس محدود است. به گفته این وزارتخانه، به شهروندان کانادا توصیه می شود که بلاروس را از راههای زمینی ترک کنند.
وزارت خارجه فرانسه از شهروندان خود خواست فوراً بلاروس را ترک کنند
روز دوشنبه وزارت امور خارجه فرانسه از شهروندان این کشور خواست بلاروس را در ارتباط با وضعیت اوکراین ترک کنند. این مسئله در وب سایت این اداره گزارش شده است.
این وزارتخانه تاکید کرده که در پس زمینه اقدامات روسیه در اوکراین و بسته شدن حریم هوایی بلاروس، "هر گونه سفر به بلاروس اکیداً توصیه نمی شود". همچنین از فرانسویهایی که در کشور بلاروس هستند، تقاضا میشود بدون معطلی از طریق جادهای و از طریق مرزهای لیتوانی، لهستان یا لتونی خاک این کشور را ترک کنند.
پیش از این، روز گذشته، سفارت ایالات متحده در مسکو نیز از شهروندان آمریکایی خواسته بود تا سریعاً روسیه را ترک کنند و از سفر به این کشور خودداری کنند.
اوکراین می خواهد کنترل مناطق مرزی با بلاروس را تقویت کند
ویتالی کووال، رئیس اداره نظامی منطقهای راوننسکی اوکراین اعلام کرد که در خطوط مرزی با کشور بلاروس، یک سیستم امنیتی مدرن از دوربین های تصویربرداری حرارتی ابتکاری نصب خواهد شد که این امر کنترل منطقه مرزی را تقویت می کند.
کووال در کانال تلگرامی خود نوشت: ما به تقویت توان دفاعی منطقه ادامه می دهیم. برای شناسایی سریع دشمن در مرز بلاروس، ما یک سیستم امنیتی مدرن - شبکه ای از دوربین های تصویربرداری حرارتی نوآورانه با برد چند کیلومتری را نصب خواهیم کرد. بدین ترتیب هم آسمان و هم از منطقه مرزی محافظت می شود.
در ماه نوامبر سال 2022، کییف ساخت یک حصار دفاعی در مرز بلاروس را آغاز کرد. ارتفاع موانع کار گذاشته شده در فاصله 10-15 متری از مرز دولتی بلاروس حدود 3-4 متر است.
بلاروس و مجارستان از ارسال سلاح به اوکراین حمایت نمیکنند
سرگئی آلینیک، وزیر امور خارجه بلاروس روز دوشنبه، پس از مذاکره با همتای مجارستانی خود پیتر سییارتو، اعلام کرد که مینسک و بوداپست از پمپاژ تسلیحات نظامی اوکراین حمایت نمی کنند.
به گفته وی، بلاروس و مجارستان طرفدار حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه هستند و حاضرند به این روند کمک کنند. وی افزود: مینسک آماده است تا بار دیگر بستری برای مذاکرات بین مسکو و کییف فراهم کند.
سییارتو نیز به نوبه خود تاکید کرد که اوکراین به گفتگوی مسالمت آمیز برای حل و فصل مناقشه نیاز دارد، اما لفاظیهای نظامی در حال قوی تر شدن است که نمی تواند باعث نگرانی رهبران مجارستان نشود.
یک روز قبل، وزیر خارجه مجارستان گفت که بوداپست خواهان دستیابی به آتش بس فوری در اوکراین و آغاز مذاکرات صلح است.
نروژ روسیه را تهدید اصلی برای امنیت ملی خود نامید
روسیه تهدیدی واقعی هم برای امنیت ملی نروژ و هم برای امنیت کل اروپا است. این موضع گیری روز دوشنبه توسط بیورن آریلد گرام، وزیر دفاع این کشور، به عنوان بخشی از گزارش وی در مورد تجزیه و تحلیل تهدیدات علیه این پادشاهی بیان شده است.
وی گفت: «در حال حاضر روسیه بزرگترین تهدید برای امنیت نروژ و کل اروپا است. و رویارویی این کشور با غرب بسیار طولانی خواهد شد.»
به نوبه خود، لارس نوردرام، مشاور مدیر سرویس اطلاعاتی نروژ، یادآور شد که درگیری نظامی در اوکراین می تواند منجر به افزایش تنش در منطقه شمال اروپا شود، زیرا منابع حیاتی نروژ با وضعیت امنیت اروپا در ارتباط نزدیک است.
در اواخر ماه نوامبر سال 2022، وزیر دفاع نروژ گفته بود که این کشور تهدید نظامی مستقیمی از روسیه برای این کشور نمی بیند.با این حال، به عقیده وی، وضعیت بحرانی فعلی همچنان پیامدهای بلندمدتی خواهد داشت.
در اواخر ماه اکتبر، نخست وزیر نروژ، یوناس گهر استری، گفت که نیروهای مسلح این کشور در رابطه با اقدامات نظامی در خاک اوکراین، سطح آمادگی خود را افزایش خواهند داد. به گفته وی، درگیری نظامی در اوکراین همه کشورهای ناتو را مجبور به هوشیاری بیشتر در زمینه امنیتی کرده است.
مشاور سابق ترامپ، پوتین را یک فرد حرفهای خونسرد خواند
جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، معتقد است که ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه را یک حرفهای خونسرد است. او این مسئله را در مصاحبه ای در یوتیوب بیان کرد.
او گفت: "او (پوتین) یک فرد بسیار خونسرد است که همیشه احساس یک سیاستمدار حرفهای با اعتماد به نفس بالا را به طرف مقابل می دهد."
به گفته بولتون، شخصاً از اولین ملاقات خود با رئیس جمهوری روسیه در اواخر سال 2001 تا آخرین ملاقات در سال 2019، تغییر چندانی در رفتار ولادیمیر پوتین مشاهده نکرده است. به عقیده وی، پوتین احساس کرد که روسیه نقش مهمی در جهان ایفا می کند و می خواست این اعتماد به نفس را به همه جهان نشان دهد.
بولتون همچنین معتقد است که رهبر روسیه از قدرتی که در اختیار دارد آگاه است. وی افزود که رئیس جمهور روسیه و بسیاری از روسها هنوز فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را نامشروع می دانند و پوتین به همین دلیل می خواهد سرزمین بزرگ خود را احیا کند.
در همان روز، اسکات ریتر، افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی ایالات متحده گفت که علیرغم فشارهای شدید غرب، پوتین با موفقیت در حال دفاع از منافع کشورش بوده و به نتیجه هم رسیده است. به عقیده وی، رئیس جمهوری روسیه توانسته در برابر تلاش های کشورهای غربی برای شکست دادن این کشور مقاومت کند. علاوه بر این، انعطافپذیری مسکو به جهان نشان داد که ایالات متحده و اتحادیه اروپا دیگر نمیتوانند از تحریمها به عنوان یک ابزار فشار بر سایر کشورها برای دستیابی به اهداف خود استفاده کنند.