به گزارش ذاکرنیوز، وزارت بهداشت به عنوان یک دستگاه خدمت رسان تلقی میشود که منبع درآمدی مثل برخی از وزارتخانهها ندارد. آنچه تحت عنوان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت محاسبه میشود، درآمدهای بیمارستانهای تابعه وزارتخانه است که البته میزان آن هرگز با هزینهها، همخوانی نداشته است. زیرا، تعرفههایی که برای ارائه خدمت درمانی مصوب میشود، به هیچ عنوان با هزینهها نمیخواند و همین موضوع، باعث میشود تا بیمارستانهای وزارت بهداشت همواره با کسری بودجه مواجه شوند.
از همین رو، سازمان برنامه و بودجه در هنگام تقسیم بندی بودجه کل کشور، نگاه ویژه ای به حوزه سلامت دارد. زیرا، هزینههای وزارت بهداشت تنها مختص بخش درمان نیست و سایر بخشها و حوزههای وزارتخانه را نیز در بر میگیرد. آموزش، پژوهش و بهداشت، سه بخش دیگری هستند که میبایست برای آنها، بودجه لازم دیده شود.
بودجه ۳۱۳ هزار میلیاردی حوزه سلامت
محمد اندرزی معاون مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بودجه حوزه سلامت در سال ۱۴۰۲ که سازمان برنامه و بودجه در لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس شورای اسلامی گنجانده است، رقمی بالغ بر ۳۱۳ هزار میلیارد تومان است که شامل منابع عمومی، درآمدهای اختصاصی، تملک دارایی سرمایهای و…، است.
وی با اشاره به حوزههای مختلف آموزش، پژوهش، بهداشت و درمان، افزود: دانشگاههای علوم پزشکی کشور، ارائه دهنده خدمات سلامت به آحاد مردم، بودجهای معادل ۱۰۸ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی را برای سال ۱۴۰۲ به خود اختصاص دادهاند که از رشد ۴۲ درصدی نسبت به بودجه ۱۴۰۱، برخوردار است.
اندرزی با عنوان این مطلب که سازمان برنامه و بودجه امسال برای اولین بار منابع عمومی را به صورت عملکردی دید، گفت: البته بودجه حاصل از منابع عمومی که همان ۱۰۸ هزار میلیارد تومان باشد، بابت حقوق و مزایای پرسنل صرف میشود و سایر هزینهها، دیده نشده است.
وی در توضیح سایر هزینهها، اظهار داشت: هزینههای آموزشی، حقوق رزیدنتها، نیروهای شرکتی و…، به عنوان سایر هزینهها تلقی میشود که سازمان برنامه و بودجه، هیچ اعتباری برای سایر هزینهها در نظر نگرفته و صفر است.
معاون مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت ادامه داد: متأسفانه دانشگاههای علوم پزشکی از این محل دچار کسری بودجه میشوند که از منابع دیگر، تأمین میشود.
درآمدهای اختصاصی و زیان انباشته بیمارستانها
اندرزی به درآمدهای اختصاصی وزارت بهداشت که از طریق خدمات بیمارستانها تأمین میشود، اشاره کرد و افزود: عددی که برای درآمدهای اختصاصی وزارت بهداشت در سال آینده پیش بینی شده، ۸۱ هزار میلیارد تومان است که حاصل و نتیجه فعالیتهای عملیاتی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی است.
وی ادامه داد: در واقع، درآمدهای اختصاصی شامل درآمد و هزینه است و درآمد نیز همواره کمتر از هزینههایی است که بیمارستانها متحمل میشوند.
اندرزی به دلایل افزایش هزینهها در مقایسه با درآمدهای اختصاصی اشاره کرد و گفت: سیاستهای حاکمیتی بر این اصل استوار است که پرداختی از جیب مردم کم باشد، اما با توجه به اینکه در چند سال اخیر؛ تعرفهها متناسب با هزینهها رشد نکرده و همین افزایش شکاف بین هزینهها و تعرفهها، باعث شده تا بیمارستانهای وزارت بهداشت، دچار زیان انباشته شوند.
سهم تعرفه پرستاری از بودجه سلامت
معاون مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت، بخش دیگر بودجه حوزه سلامت را مربوط به دستگاههای وابسته به وزارتخانه دانست و افزود: سازمان انتقال خون، سازمان غذا و دارو، اورژانس و سازمان بیمه سلامت، از جمله دستگاههایی هستند که ردیف بودجه دارند.
اندرزی تاکید کرد: بعضی از اعداد بودجه وزارت بهداشت، دوبل محاسبه میشود. یعنی هم در هزینه و هم در درآمد، لحاظ میشود که رقمی در حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان است.
وی به بودجه تعرفه پرستاری اشاره کرد و گفت: ۴,۸۰۰ میلیارد تومان در قالب یک ردیف بودجه به سازمان بیمه سلامت برای تعرفه پرستاری اختصاص یافته است.
بودجه طرح دارویاری
به دنبال حذف ارز ترجیحی و اختصاص مابه التفاوت ریالی آن به بیمهها برای حمایت از هزینههای دارویی مردم، شاهد اجرای طرح دارویاری از اواسط تابستان ۱۴۰۱ در کشور بودیم.
اجرای طرح دارویاری، با هدف واقعی شدن قیمت دارو برای صنعت داخلی کلید خورد و از سوی دیگر، برای اینکه مردم و بیماران از محل افزایش قیمت دارو دچار آسیب نشوند، قرار شد سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی را به بیمهها بدهند تا صرف پوشش هزینههای دارویی شود.
بر اساس آنچه در لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس شورای اسلامی، آمده است؛ بودجه طرح دارویاری در سال آینده ۶۹ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که به نظر میرسد کفاف لازم را نمیدهد.
معاون مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت، در خصوص بودجه طرح دارویاری که ۶۹ هزار میلیارد تومان برای سال آینده پیش بینی شده است، افزود: این اعتبار در بودجه ۳۱۳ هزار میلیاردی محاسبه نشده است. اما، پیش بینی وزارت بهداشت برای اجرای طرح دارویاری، رقم ۱۰۵ هزار میلیارد تومان است. زیرا، معتقدیم با توجه به افزایش هزینههای تولید دارو، بودجه ۶۹ هزار میلیاردی، جوابگو نخواهد بود.
وی ادامه داد: انتظار داریم که نمایندگان مجلس شورای اسلامی، توجه ویژهای به اعتبارات حوزه سلامت داشته باشند. زیرا، با توجه به وجود پروژههای آماده افتتاح و همچنین پروژههایی که در دست ساخت است، قطعاً نیاز است که اعتبارات حوزه سلامت، ویژهتر دیده شود.