به گزارش ذاکرنیوز ، اسحاق ابراهیمی ظهر امروز در نشست خبری با اشاره به اینکه برای چهارمین بار است که یک جشنواره هنری را در سطح ملی در استان فارس برگزار میشود، اظهار داشت: فارس در برگزاری جشنوارههای استانی پیشرو بوده و 15 جشنواره استانی تا سال 1401 برگزار شده است و گروهها بعد از پایان جشنواره سراسری برای شانزدهمین جشنواره تئاتر زندانهای استان خود را آماده میکنند.
وی با بیان اینکه صحنه تئاتر صحنه تمرین زندگی سالم و بازگشت سعادتمندانه است، افزود: تجربه دو دهه کار تئاتر در زندانهای کشور به ما ثابت کرده است که کسانی که در زندان با تئاتر آشنا میشوند کمتر بازگشت به زندان داشتهاند.
ابراهیمی با بیان اینکه تئاتر کسب مهارتهای زندگی و اجتماعی است و زندانی عزت نفس خود را در این صحنه به دست میآورد، گفت: از همین رو در زندانهای فارس بیش از 42 گروه هنری فعال هستند و در طول سال به صورت مستمر به اجرای فعالیت میپردازند.
مدیرکل زندانهای استان فارس این تعداد گروه نمایش و تعداد آثار نمایشی تولید شده در زندانهای استان در کشور را بینظیر دانست و عنوان کرد: استان فارس رتبه اول را از این حیث دارد و دلیل میزبانی بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای کشور به فارس نیز از همین جهت است.
وی ادامه داد: در جشنواره استانی سال 1401 تعداد 42 گروه با هم به رقابت پرداختند که با رای هیئت داوران تعداد 7 اثر به ستاد مرکزی جشنواره معرفی شد و براساس رای هیئت داوران 5 اثر استان فارس برای حضور در بیستمین جشنواره تئاتر زندانیان کشور انتخاب شدند.
ابراهیمی با بیان اینکه از تعداد گروههای فعال در زندانهای استان 8 گروه متعلق به خانمها و 34 گروه متعلق به آقایان است، گفت: گروهها در بخشهای صحنهای، خیابانی، نمایشنامهخوانی و عروسکی آثار خود را خلق و ارائه کردهاند.
اولویتهای سازمان زندانها توسعه تئاتر است
وی با اشاره به اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی تنها نظامی است که در در زندان بانی هم بحث حقوق انسانی افراد و هم توانمندسازی برای بازگشت سعادتمندانه آنها به آغوش جامعه را مد نظر دارد، یادآور شد: برای آن که اهداف تعالی در زمینه زندان بانی محقق شود فرآیندهای اصلاحی و تربیتی از جنبههای گوناگون برنامه ریزی و هر ساله ابلاغ میشود.
ابراهیمی ادامه داد: این فرآیندها در زمینه مهارتهای اساسی زندگی، توسعه آموزههای دینی، آموزشی، فرهنگی، مهارت آموزی، اشتغال، خانوادههای در معرض آسیب زندانیان و هنر که یکی از موارد برجسته در اصلاح و تربیت افراد به خطا رفته است؛ دسته بندی میشود.
مدیرکل زندانهای استان فارس خاطرنشان کرد: در همه جوامع بشری وقتی از زندانی نام برده میشود هدف تنبیه فرد است، اما در نظام جمهوری اسلامی هدف قانون گذار از اجرای مجازات حبس، اصلاح افراد و مجرمین است که در این راستا برنامه ریزیهای متعددی در فرآیند خاص تعریف میشود تا افراد بتوانند با توانمندسازی خود به آغوش خانواده و جامعه بازگردند.
وی گفت: هنر تئاتر در زندان هنر تعالی افراد است و در فرآیند رسیدن از منظر قانونی زندانی است، اما سعی داریم در فرآیند اصلاح و تربیت خود را امانت دار بدانیم و زندانی را امانت که این اقدامات همواره از لحظه ورود افراد به زندان تا روزی که پایان حبس آن رقم میخورد؛ ادامه خواهد داشت.
ابراهیمی یکی از اولویتهای سازمان زندانها در سال جاری را توسعه تئاتر در زندانهای کشور دانست و عنوان کرد: امیدواریم با افزایش تعداد گروهها و زندانیان فعال بتوانیم آثار فاخر بیشتری داشته باشیم و در جشنوارههای بیشتری حضور داشته باشیم.
مدیرکل زندانهای فارس افزود: باید از ظرفیتهای همه دستگاههای متولی فرهنگ و هنر در استان و حتی گروههای جهادی دارند استفاده کنیم که در این زمینه همراهی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی متمایز و ضرورت بیشتری دارد.
معاون دفتر امور فرهنگی و تربیتی سازمان زندانهای کشور نیز با بیان اینکه فعالیت بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور از مهرماه سال 1401 آغاز شد، گفت: برای اولین بار در کشور طی سال 1401 همه استانها الزام به برگزاری جشنواره تئاتر استانی شدند که باعث رشد قابل توجهی در گروههای نمایش زندانهای کشور شد.
حمیدرضا جهانگیری با بیان اینکه در جشنواره نوزدهم 82 اثر از کل کشور به دبیرخانه ارسال شد، اما در سال 1401 به دلیل برگزاری جشنواره استانی با 227 گروه و اثر نمایشی در حوزههای مختلف روبرو بودیم که به نسبت سال 1400 بالای 190 درصد در سطح زندانهای کشور رشد داشتیم.
دبیر بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور با اشاره به اینکه هدفمان گسترش تئاتر در یه قالب هنری است که ظرفیت زیادی برای انتقال مفاهیم در خود زندان را دارد؛ بیان کرد: سعی شده تا تئاتر در همه بندها، خوابگاهها و اندرزگاهها نمایش داده شود؛ از همین رو در سال 1400 کل افرادی که در گروههای نمایشی فعالیت داشتند حدود 80 گروه و 110 نفر بود در حالی که طی سال 1401 ،227 گروه و یک هزار و ده نفر در آثار نمایشی شرکت کردند.
وی ادامه داد: هیئت داوران جشنواره استانی مجموعا 86 اثر از جشنواره استانی را به جشنواره کشوری و به دبیرخانه مرکزی معرفی کردند که از این تعداد 24 اثر برای بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای کشور از 16 استان و تعداد 150 هنرمند انتخاب شدند.
جهانگیری گفت: از 24 اثر انتخاب شده 11 اثر صحنه ای، 2 نمایش عروسکی، 6 تئاتر خیابانی و 7 مورد نمایشنامه خوانی است.
معاون دفتر امور فرهنگی و تربیتی سازمان زندانهای کشور بیان کرد: از 30 اردیبهشت کار بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور آغاز و تا سوم خرداد ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: از 227 گروهی که از سراسر کشور در این جشنواره شرکت کردند 124 اثر مربوط به نمایش صحنهای بوده است که 21 گروه خانمها و 103 گروه آقایان بودند؛ 36 نمایش خیابانی که 3 گروه آن را خانمها و 33 گروه را آقایان تشکیل میدادند؛ 10 نمایش عروسکی که 5 گروه متعلق به آقایان و 5 گروه خانم بودند و همچنین 57 اثر نمایش نامه خوانی که 13 گروه مربوط به خانمها و 44 گروه آقا بود.
جهانگیری افزود: در مجموع از سراسر کشور در حوزه نمایش 42 گروه از خانمها و 185 گروه آقایان در این جشنواره شرکت کردند.
وی با اشاره به اینکه بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور در سه سالن تالار آزادی، تالار فجر و سالن استاد هودی اجرا خواهد شد، یادآور شد: شهرام زرگر، حمید کاکاسلطانی و خانم شهره سلطانی سه عضو هیئت دواران بیستمین جشنواره تئاتر زندانهای سراسر کشور هستند.
معاون دفتر امور فرهنگی و تربیتی سازمان زندانهای کشور گفت: در زندانهای کشور بخش هنری طرفداران زیادی دارد و بررسیها نشان میدهد کمتر از 2 درصد کسانی که در فعالیت هنری شرکت کرده اند به زندان بازگشت داشتهاند.
وی افزود: گروههای نمایشی زندانها معمولا صفر تا صد آثار را خودشان کارگردانی، نویسندگی و طراحی کرده و درصدی هم مربیان از بیرون به آنها کمک میکنند که در واقع میتوان گفت 70 درصد آثار توسط خود زندانیان و 30 درصد توسط مربیان افتخاری و مربیان دیگر به اجرا در میآید.
جهانگیری از همه هنرمندان کشور خواست تا در جشنوارههای مختلف زندانها به خصوص حوزه نمایش حضور پیدا کنند چرا که حضور آنها باعث دلگرمی و انگیزه هر چه بیشتر زندانیان و کمتر شدن آسیبهای اجتماعی میشود.