به گزارش ذاکرنیوز، منابع دیپلماتیک در گفتوگو با رویترز مدعی شدهاند وزیران خارجه کشورهای گروه هفت از مذاکرات خود در ژاپن در هفته آینده برای ارزیابی راهبرد خود در منطقه غرب آسیا استفاده خواهند کرد.
خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشته این اتفاق در حالی رخ میدهد که قدرتهای غربی از تغییرهای راهبردی در منطقه غرب آسیا غافلگیر شدهاند و در حال تلاش برای کسب نفوذ در این منطقه هستند. رویترز به توافق ایران و عربستان سعودی با وساطت چین از جمله مهمترین نشانههای چنین تغییری نام برده است.
غافلگیری غرب
به نوشته این خبرگزاری، توافق ایران و عربستان سعودی در ماه مارس در پکن برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با یکدیگر بعد از رقابتهای شدیدی که 7 سال به طول انجامید غافلگیری آمریکا و متحدان اصلی این کشور در اروپا را در پی داشت.
این توافق موجی از عادیسازی روابط را در منطقه به همراه داشت. عربستان سعودی هماکنون در حال تلاش برای احیای روابط با دولت «بشار اسد»، رئیسجمهور سوریه است و در کنار برخی از دیگر کشورهای عربی در تلاش برای پایان دادن به انزوای یک دههای سوریه است.
مطابق گزارش خبرگزاری رویترز، یک منبع دیپلماتیک فرانسوی که به صورت رسمی با خبرنگاران گفتوگو میکرد اما خواسته نامش فاش نشود گفت: «نوعی بازآرایی [قدرت] در حال انجام است.»
بیانیه مشترک عربستان و سوریه برای از سرگیری روابط دیپلماتیکورود وزیر خارجه سوریه به عربستان برای اولین بار پس از12 سال+عکس
نشست گروه 7
وزیران خارجه فرانسه، بریتانیا، آلمان، ایتالیا، کانادا، آمریکا و ژاپن به عنوان هفت کشور صنعتی بزرگ جهان که گروه 7 یا جی7 را تشکیل میدهند قرار است بین روزهای 16 تا 18 آوریل (27 تا 29 فروردین) در ژاپن با یکدیگر دیدار برگزار کنند.
این دیپلمات فرانسوی گفته است: «خوه بحران برنامه هستهای ایران را در نظر بگیریم و خوه بازآرایی موازنههای ژئوپولیتیکی بعد از توافق ایران-عربستان-چین را، باید بگوییم منطقه در حال پشت سر گذاشتن دگرگونیهای جدی است. میتوانیم ببینیم که بعد از زلزله سوریه اتفاقاتی در حال وقوع است.»
خستگی از خاورمیانه
برخی از دیپلماتهای اروپایی از پدیدهای به نام «خستگی از خاورمیانه» در جهان غرب گلایه میکنند. این دیپلماتها معتقدند که پدیده مذکور بازیگران منطقه را به سمت بازنگری در روابطشان سوق داده و فضا را به سمتی سوق داده که قدرتهای دیگر در صدد پر کردن خلا قدرت در این منطقه باشند.
یک دیپلمات از یکی از کشورهای گروه 7 گفت: «توافق ایران-سعودی-چین نشانگر مشکلات ما است. هیچکس متوجه رخ دادن آن نشد، بنابراین لازم است ما مجددا دور هم جمع شویم.»
یک دیپلمات غربی دیگر به رویترز گفت وقت آن رسیده که گروه 7 پویاییهای جدید در منطقه را درک کند. وی گفت تلاشهای آغازشده به رهبری عربستان سعودی برای قطع کاهش تولید نفت در اوپک بر خلاف میل غرب نشانه دیگری از تغییرات در غرب آسیا است.