به گزارش ذاکرنیوز، مجموعه آزمایشگاههای تحقیقاتی-تولیدی فناوریهای ایزوتوپی تحتعنوان پروژه کیمیا با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در مجتمع هستهای خنداب آغاز بهکار کرد.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در آئین افتتاح این پروژه پژوهشی ـ تولیدی که محل تجمع نخبگان علمی کشور است، با اشاره به اختصاص بودجه این پروژه از محل درآمد مجتمع هستهای آبسنگین خنداب، ابراز امیدواری کرد در سه تا چهار سال آینده دیگر محصولات مهم این حوزه به تولید انبوه برسد.
علیاکبر صالحی ضمن تقدیر از مسئولان و متخصصان و کارکنان دلسوز، خالص و گمنام مجتمع هستهای خنداب (اراک)، این سایت را نمونه، اقتدارآفرین و ارزشآفرین خواند و گفت: این پروژه عظیم فعالیتهای علمی، تحقیقاتی و تولیدی حوزه تکنولوژی خانواده سازمان انرژی اتمی ایران و حوزه سلامت که با فناوری هستهای ممزوج میشود را در بر میگیرد.
وی با اشاره به چند ابرپروژه سازمان انرژی اتمی از جمله مرکز ملی یوندرمانی و تولید رادیودارو گفت: مراکز علمی که در کشور ایجاد میشود، باید الگو باشد.
صالحی در ادامه با تقدیر از همکاری و همراهی مسئولان استانی و شهرستانی و تاکید بر تاریخ عمیق و اهمیت استان مرکزی تصریح کرد: این پروژه صدها نخبه را به خود جذب میکند و اینجا تبدیل به مرکز نوآوری و ابتکار خواهد شد؛ آنها در این منطقه میمانند و در رونق آن اثرگذار خواهند بود.
در مجموعه واحد زیست فناوری ایزوتوپی مجتمع هستهای خنداب(اراک) که با هدف جلوگیری از خامفروشی آب سنگین و تامین نیازهای حوزه پزشکی و تشخیص پزشکی راهاندازی شده است، با کشت جلبک و مهندسی محیط کشت آن، دیواره سلولی جلبکها را باز کرده و آنها را وادار میکنند همچون یک کارخانه کوچک سلولی محصولات مورد نظر را بسازند که محصولاتی نشاندار هستند.
از جمله ترکیبات تولید شده در این روش پیشتاز میتوان به، تولید انواع کیتهای غربالگری برای تشخیص بیماری نوزادان (با گرفتن خون از کف پای نوزادان سه روزه حدود 50 بیماری تشخیص زودهنگام داده میشود)، کیت تشخیص بیماریهای مادران باردار و امراض بالقوه معتادان، استفاده در استانداردهای پزشکی، ترکیبات پیشتاز ویتامین و مکملهای غذایی پزشکی از جمله برای ویتامین K و A (از محیط رشد جلبک استخراج میشود)، تولید قندهای ایزوتوپی نشاندار برای استفاده در آنالیز Pet Scan یا گلوکزی که به عنوان استاندارد در تعیین قند و کنترل بیماریهای متابولیکی استفاده میشود، تولید ترکیب DMI (تصویربرداری متابولیک بر مبنای دوتریوم) که پیشتاز تکنولوژیهای جدید میباشد و در تشخیص پیش هنگام سرطان بهکار میرود، نام برد.
لازم به توضیح است، بذر این جلبکها در محیطی کاملاً آزمایشگاهی تحت استانداردهای کنترل GMP، با فیلتراسیون هوا و استریل با اتوکلاو و اشعه یو وی کشت شده و با محیط آب سنگین سازگار میشوند؛ در نهایت پس از کنترل های میکروبی وارد راکتورهای کاملا بسته جلبک رفته و محصول نهایی جلبک تولید خواهد شد و این تولید برای مراحل سنتز میرود.