به گزارش ذاکرنیوز به نقل از بلومبرگ، بانک مرکزی ترکیه در بیانیهای در روز جمعه درمورد سیاست سالانه خود اعلام کرد ترکیه سهم سپردههای لیر در سیستم بانکی خود را تقویت و سیاستهایی با هدف متنوع کردن سپردهها و کنار گذاشتن ارزهای خارجی مانند دلار اتخاذ خواهد کرد.
این بانک اعلام کرد اولویت اول آن گسترش استفاده از لیر از طریق افزایش سهم آن در سپردههای بانکی تا 60 درصد طی نیمه اول سال آینده میلادی است. سهم لیر در یک سال گذشته برابر با 35 درصد بودهاست.
متوسط داخلی درحالحاضر 55 درصد است و بانک مرکزی ترکیه طی 2 ماه گذشته به بانکهایی که بالاتر است 50 درصد سپرده لیر داشتهاند پاداشهایی از طریق نادیده گرفتن برخی کمیسیونهای صنعتی اعطا کردهاست.
سیاست پولی و استراتژی استفاده از لیر در 2023 نشان میدهد بانک مرکزی ترکیه یک سیاست ترکیبی را در پیش گرفته که شهروندان را به پساندازهای لیر و بانکها را به نگهداری طولانیمدتتر از اوراق قرضه دولتی با پشتوانه ارز داخلی تشویق میکند. این ساختار به بانک مرکزی اجازه میدهد هزینه وامگیری را علیرغم تورم بالا پایین بیاورد.
برخی از مهمترین نکات بیانیهای که در وبسایت بانک مرکزی ترکیه منتشرشده عبارتاند از:
عملیاتهای بازار آزاد با عنوان OMO ابزار اصلی تأمین مالی بانک مرکزی در سال آینده میلادی خواهد بود، درحالیکه سهم مبادلات ارزی به لیر کاهش خواهد یافت. حجم عملیاتهای بازار آزاد 7 درصد از ترازنامه بانک مرکزی خواهد بود. سقف این رقم در سال جاری 5 درصد بودهاست که احتمالاً باعث میشود بانکها اوراق قرضه بیشتری را با سررسید طولانیتر به لیر خریداری کنند. هدف رسمی تورم همان 5 درصد خواهد بود و ترکیه سیاست نرخ ارز شناور را حفظ میکند. بانک مرکزی همچنان بهدنبال قراردادهای جدید تبادل ارزی با همتایان جهانی خود است.
ارزش لیر تغییر چندانی پساز انتشار این بیانیه نداشت و با یک کاهش 0.1 درصدی به 18.7213 در هر دلار رسید.