خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود. در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم میکند. بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
آزمون انجمن خوشنویسان و حاشیههای آن در شهرهای ترکزبان
انتخاب غیرمعمول متن در یکی از آزمونهای عالی کتابت انجمن خوشنویسان ایران، از سوی برخی هموطنان آذری و ترک زبان، انتقادهایی را در فضای مجازی به همراه داشت که منجر به عذرخواهی این انجمن و لغو آن آزمون شد.
انجمن خوشنویسان ایران در بیانیهای اعلام کرد؛ در پی اشتباه رخ داده در طراحی موضوع آزمون کتابت دوره عالی انجمن خوشنویسان ایران که منجر به عذرخواهی شورای ارزشیابی هیئت مدیره و مدیر عامل انجمن خوشنویسان ایران شد، ضمن پوزش مجدد از هممیهنان ترک زبان، به اطلاع میرساند آزمون کتابت دوره عالی مورد ارزشیابی قرار نخواهد گرفت و متعاقباً با اطلاع رسانی قبلی در تمامی شعب انجمن خوشنویسان ایران برگزار خواهد شد.
در متن عذرخواهی این انجمن آمده است:
«به نام خداوند جان و خرد
انّا خَلَقناکُم من ذَکَرٍ وَ اُنثی و جَعَلناکُم شُعوباً و قبائلَ لِتَعارَفوا
در پی طراحی متن کتابت دوره عالی آزمون های انجمن خوشنویسان که به دلیل سهو در گزینش متن مذکور، موجبات نگرانی و رنجش هموطنان ترکزبان را فراهم آورده بود، انجمن خوشنویسان ایران، اعضای شورای ارزشیابی و هیئت مدیره و مدیر عامل از هموطنان ارجمند پوزش طلبیده امید که این سهو را ببخشایند.
فرهنگ ایرانزمین سرشار از تنوع، تکثر و رنگارنگی بوده و تعدد زبانها و گویشها در طول قرون متمادی نتوانسته موجب افتراق و انشعاب گردد. جامعه ایرانی به مشاهیر بزرگ ترک زبان ادای دین نموده، قدر و منزلت چنین هموطنانی را ارج مینهد.
مشاهیری نظیر خوارزمی، فارابی، سهروردی، خاقانی، شبستری، علامه طباطبایی، علامه جعفری، پروین اعتصامی، ستارخان، باقرخان و هزاران شهید دوران دفاع مقدس، موجب فخر و مباهات میهن عزیزمان بوده نام و یادشان تا ابد بر تارک فرهنگ غنی ایران و جهان اسلام خواهد درخشید.»
انتقاد از موز ۶ میلیون دلاری که اثر هنری نامیده شد!
نمایشگاه نگارگری «نقش نهان» با آثاری از حسین حبیبی هنرمند نگارگر در گالری عالی حوزه هنری برقرار است. در این نمایشگاه ۹ اثر نگارگری با موضوعات معنوی و مذهبی از حسین حبیبی به مناسبت همزمانی با ماه رجب و شعبان روی دیوار رفته است که تا ۶ بهمن ادامه خواهد داشت.
در هفته گذشته نشست نقد و بررسی آثار این نمایشگاه در گالری عالی برگزار شد که ارسطو جنیدی استاد دانشگاه در رشته زبان و ادبیات فارسی، عبدالله افراسیابی مدرس و پژوهشگر تاریخ و فلسفه، حسین حبیبی هنرمند نگارگر و جمعی از هنرمندان و علاقهمندان حضور داشتند.
ارسطو جنیدی استاد دانشگاه در رشته ادبیات، با تاکید بر تاثیر معنویت بر هنرمند واقعی، هنر را گزارش کاری دانست که هنرمند را به معراج میبرد و افزود: این گزارش کاری است که تبدیل به آثاری همچون آثار نگارگری حسین حبیبی میشود. هنرمندانی که نقش معراجگونه میزنند همانهایی هستند که خاطراتشان را از بهشت فراموش نکردهاند.
وی در ادامه به تعاریف مختلف از هنر اشاره کرد و سپس گفت: تعریف دیگری از هنر وجود دارد که شستشوی روح است؛ نه اینکه موز را با لنت روی دیوار بچسبانند و بگویند هنر است! این هنر نیست بلکه سفاهت و حماقت است! این چیزی که هنر میگویند، در واقع هنر پوچگرایانه انسانهای منکر و افسرده است، چراکه این هنر، انسان را ماده میبیند. در حالی که حتی فلاسفه معروف هم معتقد به این هستند که انسان عالم و روح قدوسی دارد. حتی افلاطون بسیار تحت تأثیر اندیشه ایرانی بوده است. به راستی ما در ایران سرزمین هنر هستیم اما در عین حال به هنر سرزمینهای دیگر ارج میگذاریم!
پایان غائله موزه امام علی (ع) با انتشار تصاویری از آثار هنری
هفته آخر شهریور بود که خبری در فضای مجازی مبنی بر فروش یا ناپدید شدن ۳۰ تابلوی ارزشمند هنری که متعلق به موزه هنرهای دینی امام علی (ع) است، منتشر شد. اما پس از آن، در جلسه دویست و شصت و پنجم شورای اسلامی شهر تهران، علیرضا نادعلی سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران عنوان کرد: بقیه تابلوهایی که از موزه هنرهای دینی امام علی علیه السلام خارج شده بودند، به جز ۲ اثری که فروش رفته، به این موزه بازگردانده شدهاند. و با این سخنان غائلهها ختم شد.
پیرو خبر بازگشت آثار به موزه امام علی (ع)، هفته گذشته، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران از موزه امام علی (ع) و ۲۸ تابلوی بازگردانده شده این موزه که چندی پیش جهت شرکت در نمایشگاه دائمی در دبی ارسال شده بود، بازدید کرد.
معدنیپور در حاشیه این بازدید گفت: با توجه به تذکرات اعضای شورا و توضیحات رئیس سازمان فرهنگی و هنری و به دنبال آن پیگیریها و بررسیهای کارشناسی کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و کمیته هنری شورا مبنی بر ارسال ۳۰ اثر به خارج از کشور برای نمایش و فروش، سازمان فرهنگی و هنری اعلام کرد که تنها ۲ اثر از هانیبال الخاص به فروش رسیده و مابقی آثار تنها به نمایش گذاشته شده و به سازمان و موزه امام علی (ع) بازگشته است.
از افتتاح «هنر گمنامی» تا مطالبه مدیرعامل کانون از تجسمیها
از دیگر اتفاقاتی که در حوزه هنرهای تجسمی در هفته گذشته افتاد، میتوان به معرفی مدیران هنری «سرزمین من» هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، برگزاری دور دوم مجمع عمومی انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی، مطالبه مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از اساتید هنرهای تجسمی و افتتاح رویداد تجسمی «هنر گمنامی» که جلوهای از خلاقیت هنرمندان ایرانی در اصفهان است، اشاره کرد.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاه «معبد موقت کالی» و «بی گذشته، بی حال، بی آینده» در گالری اُ، نمایشگاه آثار پانتهآ سیروس در گالری آرتیبیشن، نمایشگاه «نقشواره» در گالری ویستا، نمایشگاه «خورشیدگرفتگی» در گالری نگر، نمایشگاهی از انتخاب و بازتولید نسخه محدود از کارهای قباد شیوا در گالری «۹۸۲۱»، نمایشگاه «رد» در گالری شریف، نمایشگاه «درنگ در زمان، بی بند در مکان» در گالری جاوید و نمایشگاه «محفل نارسیستها» در گالری احسان، از جمله نمایشگاههایی است که عصر جمعه ۵ بهمن ماه افتتاح میشوند.