به گزارش ذاکرنیوز به نقل از خبرگزاری «تاس»، وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان و ایالات متحده نسبت به تهدیدات علیه تاسیسات هستهای غیرنظامی در اوکراین ابراز نگرانی کردهاند. این مسئله در بیانیه مشترکی که بامداد امروز، شنبه، از سوی دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه ایالات متحده منتشره شده، آمده است. در این سند بر وضعیت پیرامون نیروگاه اتمی زاپروژیا تاکید شده است.
در بیانیه مشترک وزرای خارجه آمریکا، آلمان و فرانسه آمده است: «ما می خواهیم نگرانی جدی خود را در خصوص تهدیدات جدی موجود برای ایمنی و امنیت تأسیسات هستهای که صرفاً برای مقاصد صلح آمیز در اوکراین در نظر گرفته شده، ابراز کنیم. چرا که ادامه این وضعیت و درگیری نظامی در اطراف این نیروگاه، خطر بروز یک حادثه هستهای را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.»
همانطور که در این سند یادآوری شده، به همین منظور این کشورها در نظر دارند تا به حمایت خود از ادامه اقدامات آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) برای اجرای اصول هفتگانه امنیت هستهای که توسط رافائل گروسی، مدیرکل این سازمان اعلام شده است، ادامه دهند و در این راستا این کشورها بر حفظ حضور دائمی کارشناسان آژانس در نیروگاه هستهای زاپروژیا تاکید دارند.
فهرست هفت پایه ضروری ایمنی هسته ای شامل تضمین یکپارچگی فیزیکی تاسیسات هستهای، سلامت کلیه سیستم ها و تجهیزات، تامین مطمئن انرژی، تداوم زنجیره تامین سوخت، اثربخشی سیستمهای نظارت و عملکرد درست پرسنل آن است.
در عین حال امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه شب گذشته در مصاحبه با شبکه سیانان یادآور شد که آمادهسازی توافقنامهای بین آژانس انرژی اتمی با دو طرف روسی و اوکراینی که امنیت و عملکرد نیروگاه اتمی زاپروژیا را تضمین میکند، در حال تکمیل است. ماکرون گفت: «ما امیدواریم یک توافق بسیار مهم برای تأمین امنیت این نیروگاه هستهای بدست آید و بدین ترتیب بتوانیم به سمت غیرنظامیسازی این تاسیسات حرکت کنیم تا حداقل مطمئن شویم که تسلیحات نظامی در منطقه استقرار آن وجود ندارد».
پیش از این گزارش شد که رافائل گروسی روز جمعه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، مذاکراتی را با نمایندگان روسیه و اوکراین در خصوص پارامترهای مورد نظر برای تامین امنیت منطقه اطراف نیروگاه هستهای زاپروژیه آغاز کرده است. به گفته وی، هر دو طرف مذاکرات علاقه مند به حل و فصل این وضعیت هستند.
نیروگاه زاپروژیه که بزرگترین نیروگاه اتمی در قاره اروپا از نظر تعداد واحدها و ظرفیت آن است، از ماه مارس تحت کنترل نیروهای نظامی روسیه قرار دارد، ولی بطور مداوم مورد گلوله باران نیروهای نظامی اوکراینی قرار گرفته است. البته غرب روسیه را مسئول این گلوله باران معرفی کرده است. این تاسیسات در اوایل ماه سپتامبر توسط کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بازرسی قرار گرفت که همراه با کشورهای غربی خواستار غیرنظامی کردن منطقه پیرامون آن هستند.