به گزارش ذاکرنیوز به نقل از سعودی لیکس، رقابت اقتصادی، سیاسی و منطقهای میان دو کشور اصلی حوزه خلیج فارس(عربستان سعودی) و همسایه کوچک آن (امارات) تحت حکومت شاهزادگان در حال تشدید است.
بر اساس گزارش منابع وابسته به کاخ پادشاهی عربستان مذاکرات محرمانه بین ریاض و ابوظبی با توجه به رقابت شدید وارد مرحله پرتنشی شده است.
طی هفتههای گذشته روابط امارات و عربستان سعودی بر سر منافع متضاد متشنج شده است. این تنشها حتی قبل از اختلاف نظر اخیر این دو کشور بر سر تولید نفت وجود داشت.
اما با توجه به تنش موجود ، عربستان سعودی ابزارهایی را برای مقابله با امارات دارد و این سوال مطرح میشود که آیا «محمد بن سلمان » ولیعهد سعودی میتواند از این ابزارها علیه امارات استفاده کند؟
از جمله این ابزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. آزادی زندانیان سیاسی و آشتی با اخوان المسلمین
2.عربستان سعودی در راستای رقابت مستقیم با امارات و دبی که بیشتر شرکتهای بزرگ خارجی در آنجا نمایندگی دارند به دنبال ایجاد فضای جذاب برای شرکتهای بزرگ بینالمللی و آسان سازی راهاندازی شعبههای آنها در این کشور است.
3. احیای روابط با ترکیه و گشایش تجارت با این کشور از ابزارهای عربستان علیه امارات است؛ چراکه در سالیان اخیر ترکیه و امارات متحده عربی در مورد مسائل منطقهای، همواره کشمکش داشتهاند. پرونده سوریه، مسئله قطر و موضوع لیبی از جمله موضوعاتی است که دو کشور درباره آنها اختلاف نظر دارند.
4. لغو قراردادهای بلند مدت با ابوظبی، مانند قرارداد بهره برداری از بندر جده.
5. حمایت از دولت مستعفی یمن برای بازگرداندن آن به کشور.
6. بستن بندر «جبل علی» و کاهش مبادلات تجاری.
7. تقویت روابط دوجانبه با سلطنت عمان و کمرنگ شدن جایگاه امارات در سیاست خارجی عربستان . به طور مثال جاده زمینی که اخیراً میان عربستان سعودی و عمان احداث شده است با نادیده گرفتن امارات، چشماندازی برای هماهنگیهای مسقط و ریاض ایجاد کرده است. این جاده یک گزینه جایگزین برای عمان به شمار میرود که باعث میشود در صورت بروز تنش با ابوظبی این کشور از آن بهره بگیرد و از سوی دیگر، عمان را به عنوان یک مقصد گردشگری برای سعودیها تثبیت میکند.
8. توسعه روابط دوجانبه با قطر. عربستان سعودی، امارات و بحرین در سال 2017 قطر را تحت محاصره اقتصادی قرار داده و 13 مطالبه از جمله قطع روابط دیپلماتیک با ایران، تعطیلی دفتر شبکه الجزیره و اخراج نیروهای ترکیه از خاک قطر را از این کشور مطرح کردند. آشتی کردن عربستان با قطر همچون صاعقه بر سر امارات فرود آمد.توسعه روابط عربستان با قطر موجب رکود روابط امارات و عربستان خواهد شد.
9. لغو حمایت مالی از «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر و ابزارهای ضد انقلاب.
10. بهبود ورابط خود با کشورهای اسلامی دیگر.
ناظران معتقدند که تشدید اختلاف سیاسی میان بن سلمان و« محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی یک گام مهم در اصلاح پروندههای داخلی و خارجی عربستان است که شهرت وی تحت فرمانروایی جوان رو به زوال رفته است.
اندیشکده استراتفور در گزارشی نوشت که به نظر میرسد روابط سعودی و اماراتی با ظهور رقابت اقتصادی و اختلافات استراتژیک در مورد تعدادی از مسائل منطقه از جمله جنگ در یمن، به پایان میرسد.
فهرست طویل اختلافات میان دو کشور مسائلی مانند جنگ در یمن، سرعت آشتیجویی با قطر بعد از سه سال و نیم تنش، عادیسازی روابط با اسرائیل و توافقات ابراهیم، روابط با ترکیه، سهم تولید اوپک، راهبردها در قبال ایران و تجارت برون مرزی را شامل میشود.
به نظر میرسد ریاض و ابوظبی در دنیای اقتصادی، خود را برای رقابت طولانی مدت آماده میکنند و هر دوطرف ضمن تلاش برای استفاده از نقاط ضعف نسبی یکدیگر، سیاستهای خود را تغییر داده و انگیزههایی برای جذب مشاغل و گردشگران ایجاد میکنند. به طور خلاصه میتوان گفت علیرغم روابطی که دو کشور در مورد موضوعات مهم استراتژیک دارند، رقابت و اختلاف آنها در دهه آینده ادامه خواهد داشت و این موضوع منجر به قطع روابط دو طرف در آینده خواهد شد.