به گزارش خبرنگار ذاکرنیوز، تایمز این هفته مراکز کنترل و پیشگیری بیماریهای چین بزرگترین آنالیز از موارد عفونت ویروس کورونا تا به حال را منتشر کرد.
گرچه مردان و زنان تقریبا به میزان مساوی به عفونت دچار شده بودند، میزان مرگ در میان مردان ۲.۸ درصد و در میان زنان ۱.۴ درصد بود.در شیوعهای پیشین دو ویروس کورونای دیگر- یکی شیوع سارس (نشانگان شدید حاد تنفسی) در سالهای ۲۰۰۲-۲۰۰۳ و دیگری شیوع مرس (نشانگان تنفسی خاورمیانه) در سال ۲۰۱۲- هم شمار مرگ و میر در مردان بیشتر از زنان بود.در شیوع سارس در سال ۲۰۰۳ در هنگکنگ شمار بیشتری از زنان نسبت به مردان مبتلا شدند، اما میزان مرگومیر در میان مردان مبتلا ۵۰ درصد بیشتر بود.
در شیوع مرس، ۳۲ درصد مردان مبتلا درگذشتند، در حالیکه این رقم در زنان ۲۵.۸ درصد بود. حتی در همهگیری جهانی آنفلوانزا در سال ۱۹۱۸ نیز شمار مرگومیردر میان مران جوان بیشتر از زنان همسنشان بود.
دانشمندان میگویند عوامل گوناگونی ممکن است توضیحدهنده این تفاوت میان مردان وزنان باشد، از جمله تفاوتهای زیستشناختی و عوامل مربوط به سبک زندگی.مردان نسبت به زنان به طور کلی پاسخ ایمنی ضعیفتری نسبت به عفونتها نشان میدهند.کارشناسان میگویند این الگوی در بسیاری از عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی دیده شده است و مردان ممکن است دچار پیامدهای بدتری شوند.
زنان همچنین پس از واکسیناسیون پاسخ ایمنی قویتر ایجاد میکنند و «حافظه پاسخهای ایمنیشان» هم قویتر است. این به اصطلاح «حافظه ایمنی» باعث مصون ماندن در برابر عوامل بیماریزایی میشود که ما دوران کودکی در معرضشان بودهایم.این پاسخ ایمنی قویتردر زنان البته تاوانی هم دارد، زنان بسیار بیشتر از مردان دچار بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس میشوند.
در این بیماریها دستگاه ایمنی حالتی بیشفعال پیدا میکند و به اندامها و بافتهای خود بدن حمله میکند. حدود ۸۰ درصد از افراد دچار بیماری خودایمنی زن هستند.
کروناویروس جدید چقدر کُشنده است؟
محرز با بیان اینکه میزان کشندگی کروناویروس جدید دو درصد است، گفت: این درحالیست که میزان کشندگی بیماری سارس، ۱۰ درصد بود که طی دو الی سه ماه در دنیا متوقف شد و بیماری مِرس ۳۵ درصد مرگومیر داشت، اما این بیماری دو درصد مرگومیر دارد و افرادی هم که به دلیل ابتلا از این بیماری از بین رفتهاند، افرادی هستند که سن بالا داشته و مبتلا به بیماریهای قلبیعروقی و سایر بیماریهای زمینهای بودهاند. بنابراین افرادی که دارای بیماریهای زمینهای هستند، باید از رفتن به مکانهای پر ازدحام خودداری کنند و در تجمعات حضور نیابند. در عین حال با توجه به افزایش موارد بیماری، افرادی که با مترو و وسایل حملونقل عمومی رفتوآمد میکنند، توصیه میکنیم که ماسک استفاده کنند.
وی تاکید کرد: نکات مهم این است که افرادی که علائم از بیماری را دارند، در خانه بمانند و فرزندانشان را هم به مدرسه نفرستند تا دوره بیماری تمام شود.
محرز درباره درمان کرونا ویروس جدید نیز گفت: در حال حاضر در انواع شدید در حال بررسی یک درمان ترکیبی هستیم که اگر موثر بود، میتوانیم این دارو را به دنیا معرفی کنیم. در عین حال در تایلند و چین ترکیب داروی ضد ایدز و تامیفلو را امتحان کردند و در انواع شدید، نتیجه گرفتند. البته انواع شدید این بیماری نیاز به درمان اینچنینی دارد و در انواع خفیف و معمولی احتیاج به این درمانها ندارد.
محرز با تاکید بر اینکه مردم حتما بهداشت فردی را رعایت کنند، گفت: مردم قبل از خوردن چیزی یا دست زدن به چشم، حتما دستهایشان را بشویند.
کروناویروس جدید چقدر در محیط زنده میماند؟
وی درباره مدت زمان زنده ماندن کروناویروس جدید در محیط، ضمن نادرست خواندن برخی مطالب فضای مجازی مبنی بر زنده ماندن این ویروس بر روی سطوح تا ۹ روز، گفت: معمولا ویروسها برای زنده ماندن در محیط احتیاج به سلول دارند. بنابراین ویروسها به سرعت و در عرض چند ساعت در محیط از بین میروند. البته به طور دقیق درباره این ویروس نمیدانیم که چقدر در محیط زنده میماند، اما به طور کلی ویروسهای اینچنینی حداکثر ۴۸ ساعت در محیط زنده میمانند. ویروس احتیاج به سلول زنده دارد و بدون خون و سلول نمیتواند زنده بماند. حدس میزنیم که این ویروس حداکثر ۴۸ ساعت در محیط زنده میماند که با شستوشوی مرتب دستها مشکلی ایجاد نمیشود.
ابراهیم قنبری