به گزارش سایت خبری تحلیلی ذاکرنیوز به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، به دنبال اعلام تصمیم دولت گرجستان مبنی بر تعلیق مذاکرات الحاق به اتحادیه اروپا تا سال 2028، که بدلیل بیانیه تند اتحادیه اروپا علیه گرجستان رخ داد، اعتراضات گستردهای در تفلیس آغاز شد. این اعتراضات که از روز گذشته در پی اعلام نتایج بحثبرانگیز انتخابات پارلمانی آغاز شده بود، با اعلام این خبر شدت بیشتری یافت.
اتحادیه اروپا خواستار برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی در گرجستان و آزادی تعدادی از زندانیان سیاسی در این کشور است.
معترضان خشمگین از این تصمیم که آن را «خیانت به منافع ملی» و «نقض قانون اساسی» میدانند، در مقابل ساختمان پارلمان تجمع کردند. پلیس گرجستان با استفاده از ماشینهای آبپاش، گاز اشکآور، نارنجکهای صوتی و خشونت فیزیکی اقدام به متفرق کردن معترضان کرد. در این میان، خبرنگاران نیز هدف حملات پلیس قرار گرفتند و 15 خبرنگار زخمی شدند.
تعداد دقیق زخمیهای معترضان هنوز مشخص نیست، اما پلیس از زخمی شدن 30 مأمور پلیس و بازداشت بیش از 40 معترض خبر داده است.
دولت گرجستان علاوه بر اتهامات «اخلال در نظم عمومی»، پروندههای جنایی نیز برای برخی از معترضان تشکیل داده است.
«سالومه زورابیشویلی» رئیسجمهور گرجستان که دوره ریاستجمهوریاش کمتر از دو هفته دیگر به پایان میرسد، به جمع معترضان پیوست.
زورابیشویلی از حامیان سرسخت پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپاست و این اقدام دولت را محکوم کرده است.
«ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر گرجستان، با وجود اعلام تعلیق مذاکرات، بر تعهد دولت به هدف پیوستن به اتحادیه اروپا تأکید کرد.
این اقدام دولت گرجستان با واکنشهای متفاوتی مواجه شده است. پارلمان روسیه از «خردمندی» تفلیس در این تصمیم استقبال کرده، در حالی که سفیر اتحادیه اروپا در تفلیس از این تصمیم ابراز «ناامیدی شدید» کرده است.
نخستوزیر گرجستان ضمن تقدیر از پلیس برای «سرکوب خشونت و برقراری نظم و قانون»، حمله به خبرنگاران را «مایه تأسف» خواند.
تنش در روابط حزب «رویای گرجستان» با اتحادیه اروپا و پیامدهای آن
به نظر میرسد که در گرجستان، عدهای بر این باورند که تنها راه نجات کشور، روی کار آمدن مخالفان، عضویت در اتحادیه اروپا و دشمنی با روسیه است. این طرز تفکر که توسط رئیسجمهور زورابیشویلی که تابعیت فرانسه را دارد و ارتباطش با آژانسهای غربی دور از ذهن نیست، ترویج میشود، با واقعیتهای جامعه گرجستان همخوانی ندارد.
پس از آنکه پارلمان اروپا نتایج انتخابات پارلمانی گرجستان را به رسمیت نشناخت، تبدیل اعتراضات به ناآرامی در این کشور، سناریوی قابل پیشبینی بود. پیش از این، سازمانهای اطلاعاتی روسیه نسبت به برنامههای غرب برای ایجاد انقلاب در گرجستان هشدار داده بودند. غرب پس از مشاهده ناکامی جنبش اعتراضی مخالفان در انتخابات گذشته، تصمیم گرفت با «آتشافروزی» اوضاع را متشنج کند.
پارلمان اروپا با ادعای «عدم شفافیت» در انتخابات پارلمانی گرجستان، خواستار برگزاری مجدد انتخابات تحت نظارت بینالمللی شد. این درخواست به معنای عدم به رسمیت شناختن دولت قانونی و تحریک مردم به شورش است.
اتحادیه اروپا مدتهاست که حزب «رویای گرجستان» را با تهدید به قطع کمکهای مالی و لغو رژیم بدون ویزا، مورد باجگیری قرار میدهد.
تصمیم حزب «رویای گرجستان» برای تعلیق مذاکرات با اتحادیه اروپا تا سال 2028، در واکنش به این رفتار اتحادیه اروپا اتخاذ شده است.
بیانیه 50 نفر از کارکنان وزارت امور خارجه گرجستان علیه تصمیم دولت برای تعلیق همکاری با اتحادیه اروپا، نشاندهنده نفوذ غرب در بدنه دیپلماسی این کشور است.
گرجستان فاقد منابع طبیعی قابل توجه است و اقتصاد آن به گردشگری، ترانزیت انرژی و بنادر متکی است. با این حال، حزب «رویای گرجستان» به فساد و دزدی از بیتالمال متهم نمیشود، در غیر این صورت در انتخابات پیروز نمیشد.
یکی از عوامل جذابیت عضویت در اتحادیه اروپا برای گرجیها، امکان سفر و کار در کشورهای اروپایی بدون نیاز به ویزا است؛ اما لغو رژیم ویزا با گرجستان، مشکلاتی را نیز برای اتحادیه اروپا به وجود آورده است. افزایش فعالیت گروههای جنایتکار گرجی، از جمله تبهکاران اخراج شده از روسیه، منجر به افزایش جرم و جنایت در اروپا شده است.
تنش در روابط حزب «رویای گرجستان» با اتحادیه اروپا میتواند به لغو رژیم بدون ویزا منجر شود که این امر به ضرر گروههای تبهکار گرجی فعال در اروپا خواهد بود؛ بنابراین، احتمال حمایت مالی این گروهها از اعتراضات ضد دولتی در گرجستان وجود دارد.
گرجستان در آتش اختلاف: زور آزمایی قدرت میان دولت و اپوزیسیونغرب در پی انتقام از انتخاب مردم گرجستانانتخابات گرجستان: پیروزی صلح و توسعه یا آغاز بحران سیاسی؟