رامین حسین آبادیان: «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق امروز یکشنبه عازم ایالات متحده آمریکا شد تا در چهارمین دور از مذاکرات و گفتگوهای راهبردی میان ایالات متحده آمریکا شرکت کند. نخستوزیر عراق بدون آنکه ضربالاجلی برای خروج نظامیان آمریکایی ارائه دهد، گفت: هیچ نیازی به نیروهای رزمی خارجی در خاک عراق نیست. وی درباره احتمال تغییر کاربری حضور آمریکا گفت عراق برای آموزش و جمعآوری اطلاعات نظامی از آمریکا درخواست همکاری خواهد کرد.
سفر نخست وزیر عراق به ایالات متحده آمریکا درحالی انجام میشود که عراق چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ اجتماعی در وضع مناسبی قرار ندارد. علیرغم اینکه مردم عراق خواستار بهبود اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود هستند، به نظر میرسد که مذاکرات و گفتگوهای راهبردی میان دولت بغداد با ایالات متحده آمریکا هیچیک از زمینههای مذکور را در بر نمیگیرد.
واقعیت این است که مصطفی الکاظمی اساساً با هدف اجرایی ساختن یک مأموریت واحد سکان قدرت در عراق را برعهده گرفت. مصطفی الکاظمی با این شرط توسط بیت شیعی برای سکانداری پست نخست وزیری انتخاب شد که زمینه لازم برای برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام را فراهم آورد مصطفی الکاظمی با این شرط توسط بیت شیعی برای سکانداری پست نخست وزیری انتخاب شد که زمینه لازم برای برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام را فراهم آورد.
با این حال، طی مدت زمان گذشته شاهد آن بودیم که زمان برگزاری انتخابات عراق به تعویق افتاد و اکنون نیز زمزمههایی پیرامون تعویق مجدد آن به گوش میرسد.
پیشتر دولت عراق اعلام کرده بود که انتخابات پارلمانی در تاریخ ۶ ژوئن (۱۶ خردادماه) برگزار میشود. با این حال، مقامات عراقی موعد تعیین شده برای برگزاری انتخابات را به تعویق انداخته و آن را به روز ۱۰ اکتبر (۱۸ مهرماه) موکول کردند. هر چند که اخبار ضد و نقیضی پیرامون احتمال تعویق مجدد زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق شنیده میشود اما تاکنون هیچگونه خبر رسمی پیرامون این مسأله شنیده نشده است. افزایش گمانهزنیها پیرامون تعویق قریبالوقوع زمان برگزاری انتخابات پارلمانی عراق واکنشهای زیادی را در صحنه سیاسی این کشور به دنبال داشته است.
بسیاری از شخصیتهای سیاسی عراق به این مسأله واکنش نشان داده و اعلام کردهاند که تحت هیچ شرایطی زیر بار تعویق زمان برگزاری انتخابات نخواهند رفت. در همین راستا، شیخ عبدالامیر التعیبان نماینده پارلمان عراق تصریح کرد: هرگونه تعویق زمان برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق به مثابه کودتا علیه اراده مردمی در این کشور است.
وی همچنین گفت: برخی گروههای صاحب نفوذ در ساختار دولت به دنبال این هستند تا برای مدت طولانیتری در پستهای تصمیم گیری کشور حضور داشته باشند. به همین دلیل آنها برای تعویق زمان برگزاری انتخابات تلاش میکنند.
اساساً اساساً موضوعی که الکاظمی از زمان تصدی پست نخست وزیری در عراق به آن توجه نکرده است، برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام است موضوعی که الکاظمی از زمان تصدی پست نخست وزیری در عراق به آن توجه نکرده است، برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام است. در همان زمان که الکاظمی به عنوان نخست وزیر عراق انتخاب گردید، اعلام شد که اصلی و اساسیترین مأموریت او تلاش برای فراهم کردن زمینه جهت برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام است. با تمامی اینها، نه تنها چنین اتفاقی نیفتاد بلکه شاهد آن هستیم که جریان صدر نیز ضمن اعلام انصراف از انتخابات به دنبال تعویق مجدد زمان آن است.
در همین ارتباط، احمد عبد الساده نویسنده، روزنامه نگار و فعال رسانهای عراقی به کناره گیری مقتدی صدر از شرکت در انتخابات واکنش نشان داد و گفت: اقدام برخی به اعلام کناره گیری خود از شرکت در انتخابات، مقدمهای است برای به تأخیر انداختن و چه بسا لغو برگزاری انتخابات!
بر اساس آنچه که گفته شد، به نظر میرسد که مصطفی الکاظمی به جای تلاش برای برگزاری انتخابات پارلمانی در موعد مقرر و فراهم کردن شرایطی برای رشد و شکوفایی اقتصاد عراق، در حال حاضر در قامت یک نخست وزیر تمام و کمال ظاهر شده است. وی در دوران ریاست جمهوری «ترامپ» در آمریکا نیز سفری به این کشور انجام داد اما این سفر هیچ دستاوردی برای عراق به دنبال نداشت.
الکاظمی در زمان ترامپ دستاوردی از سفر به آمریکا به دست نیاورد و اکنون نیز که تمام همّ و غم بایدن احیای داعش در عراق است، وی باز هم نخواهد توانست دستاوردی را محقق سازد اکنون نیز که الکاظمی عازم آمریکا شده است تا در چهارمین دور از مذاکرات و گفتگوهای راهبردی با واشنگتن شرکت کند، شاهد آن هستیم که این گفتگوها بیش از آنکه بر مباحث اقتصادی متمرکز باشند، بر مسأله بقای بیشتر طرف آمریکایی در خاک عراق و محاصره گروههای مقاومت در این کشور تمرکز دارند. همانطور که پیشتر گفته شد، الکاظمی در جریان سفر به آمریکا در دوره ترامپ دستاوردی به دست نیاورد و امروز امیدوار است که در سایه حکمرانی دولت بایدن موفقیتی را کسب کند؛ اتفاقی که بعید است رخ دهد.
سیاستهای جو بایدن از زمانی که بر کرسی قدرت در آمریکا تکیه زده است، نشان میدهد که او برای فعالسازی هستههای پنهان داعش در عراق تلاش میکند. از همین روی، نخست وزیر عراق در دوره بایدن نیز نخواهد توانست دستاوردی را محقق سازد. کارشناسان و تحلیلگران سیاسی عراق معتقدند که الکاظمی به جای متمرکز شدن بر مطالبات آمریکاییها و دیکته کردن این مطالبات به مردم و مقاومت عراق باید به حضور نظامیان آمریکایی در خاک این کشور پایان داده و از تداوم حمایتهای واشنگتن از داعش جلوگیری کند.
منبع مهر