به گزارش ذاکرنیوز، «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه در جریان نشست مجازی مشترک نهادهای هماهنگی سوریه و روسیه در کاخ کنفرانسهای دمشق به پرونده آوارگان سوری اشاره کرده و گفت، درهای کشور به روی آوارگانی که وطن خود را ترک کردهاند باز است.
وی با اشاره به اینکه صدور احکام عفو عمومی، بازگشت آوارگان به کشورشان را بدون هیچگونه مشکل قانونی تسهیل میکند گفت، دولت سوریه بر رویکرد آشتی ملی برای بازگشت اوضاع به وضعیت عادی تمرکز کرده است.
وزیر خارجه سوریه تاکید کرد، همه مقامات مربوطه در سوریه با همه توان خود برای استقبال از آوارگان و بازگرداندن آنها به کشور تلاش میکنند تا این شهروندان سوری به مکان زندگی خود که از شر تروریستها پاکسازی شده است برگردند. تلاشهای سوریه و کشورهای دوست در بحث بشردوستانه به طور کلی و موضوع بازگشت آوارگان به طور خاص ادامه دارد. این درحالی است که برخی کشورها و طرفها در فکر سوءاستفاده از پرونده آوارگان در راستای منافع سیاسی برای خود بوده و اقدامات آنها هیچ ربطی به تامین منافع مردم سوریه ندارد.
فیصل المقداد افزود، کمک واقعی به مردم سوریه مستلزم توقف حمایت از تروریسم، پایان دادن به اشغالگری خارجیها و متوقف کردن روند غارت ثروتهای سوریه از جمله نفت و گندم این کشور توسط آمریکا و مزدوران آن است.
وی تصریح کرد، غرب همه قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل را نقض میکند و این امر موجب به وجود آمدن نابسامانیها و عدم ثبات در جهان شده و آثار فاجعهباری بر همه کشورها از جمله افزایش شمار آوارگان و پناهجویان در سراسر جهان دارد. کشورهایی که واقعا نگران امور بشردوستانه هستند و نیز آژانسهای سازمان ملل متحد باید تلاش بیشتری در زمینه ایجاد شرایط مساعد برای بازگشت آوارگان انجام دهند و از تلاشهای سوریه در این زمینه حمایت کنند.
این درحالی است که طی ماههای گذشته هماهنگی زیادی میان سوریه و لبنان برای بازگرداندن آوارگان صورت گرفته است. عصام شرفالدین وزیر مهاجرت و امور پناهندگان در دولت موقت لبنان در این زمینه اعلام کرد، ما یک طرح قابل قبول برای بازگرداندن ماهانه 15000 آواره سوری به صورت داوطلبانه ترسیم کردهایم اما دولت سوریه اعلام کرد که توانایی استقبال از 18 هزار نفر را در هر ماه دارد و ما از این مسئله شگفتزده شدیم. ما در لبنان با وجود موانع بینالمللی زیاد شروع به تهیه مقرراتی برای سوریهایی که مایل به بازگشت داوطلبانه بودند، کردیم و در تمام مناطق لبنان هماهنگکنندههایی داشتیم. اما کشورهای غربی شروع به مداخله و از طریق تبلیغات رسانهای خود شروع به ترساندن آوارگان کرده و مدعی شدند که آنها در صورت بازگشت به سوریه دستگیر خواهد شد. اما ما برای تکمیل این مرحله بسیار جدی هستیم و تماسهای لازم و هر آنچه را که میتوانستیم انجام دادیم و حتی رویکرد قانونی را دنبال کردیم. لبنان و سوریه به عنوان دو کشور مستقل توانایی این را دارند که به دور از مداخلات بینالمللی مسائل خود را حل کنند.
وی در پاسخ به سوالی درباره ادعاهای سازمان ملل مبنی بر امن نبودن سوریه برای بازگشت آوارگان گفت که این ادعاها اصلا درست نیست. در واقع 80 درصد خاک سوریه امن است و ما آوارگانی را که متعلق به مناطق امن هستند برمیگردانیم. 20 درصد باقی مانده مربوط به مناطقی از سوریه است که آمریکاییها و ترکها به شکل غیرقانونی در آن حضور دارند و اینها مناطق ناامن سوریه محسوب میشوند که البته هیچ ارتباطی به روند بازگشت آوارگان ندارند. کسانی که از ادامه بحران آوارگان در لبنان سود میبرند مانند برخی انجمنها و سازمانهای بشردوستانه در داخل کشور، نمیخواهند که پناهجویان سوری به کشورشان برگردند. اما صادقانه بگویم هیچ عاملی مانع اراده ما برای اجرای طرح بازگشت آوارگان نمیشود.