به گزارش سایت خبری تحلیلی ذاکرنیوز به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «علیرضا مجیدی»، کارشناس مسائل غرب آسیا در ویدئویی تحلیلی در دو قسمت به تشریح نحوه تقسیم مناصب کلیدی توسط «ابومحمد الجولانی»، سرکرده تحریرالشام در سوریه پس از سرنگونی نظام بشار اسد، پرداخته است.
یکی از مسائلی که در روزهای اخیر به شدت توجه رسانههای منطقهای و بینالمللی را به خود جلب کرد اقدام ابومحمد الجولانی (احمد الشرع) در معرفی برخی از افراد در مناصب کلیدی سوریه بوده است. نحوه مهرهچینی و واگذاری مناصب و مسئولیتها توسط الجولانی میتواند به وضوح جهتگیری حکومت مدنظر وی را در ساختار سیاسی جدید سوریه آشکار سازد.
در میان فهرست اسامی افراد معرفی شده توسط الجولانی به منظور تشکیل ساختار سیاسی جدید سوریه 10 پست از اهمیت بیشتری برخوردار بودند که در بخش نخست این ویدئوی تحلیلی به بررسی 5 چهره مهم در دولت خودخوانده الجولانی میپردازیم.
1.اسعد حسن الشیبانی: وزیر امور خارجه
نام واقعی «اسعد حسن الشیبانی»، وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه، «زید العطار» است. وی در سالهای نخست فعالیتش در میان معارضین سوری با عنوان «ابوحسام الشافعی» شناخته میشد. الشیبانی به جهت تسلط بالا به زبان انگلیسی و همچنین سالها اشتغال به عنوان فعال رسانهای تحریرالشام از نظر الجولانی به عنوان فردی مناسب برای تکیه بر کرسی وزارت خارجه تشخیص داده شد.
الشیبانی در زمان مذاکرات بحران فوعه و کفریا به عنوان مذاکره کننده و نماینده مستقیم الجولانی در جبهه النصره ذیل جیش الفتح با طرفهای مقابل مذاکره کرد تا بدین شکل توانمندیاش را در مقام یک دیپلمات و مذاکرهکننده در میان معارضین سوری محک بزند.
2. ماهر الشرع: وزیر بهداشت
دومین چهره مهم در فهرست انتصابات الجولانی «ماهر الشرع» در مقام وزیر بهداشت است.
بسیاری از ماهر الشرع به عنوان برادر الجولانی یاد میکنند. اگرچه ماهر الشرع به جهت شباهت نام خانوادگی (الشرع) هرگونه نسبت خویشاوندی با ابومحمد الجولانی (احمد الشرع) را انکار کرده است، اما این شایعه حتی از سوی بسیاری از چهرههای مهم معارض سوری نیز مورد توجه قرار گرفته است.
3. حسن صوفان: استاندار لاذقیه
سومین چهره کلیدی «حسن صوفان» نام دارد که به عنوان استاندار لاذقیه معرفی شده است. وی در زمره برجستهترین چهره معارضین مسلح نظام بشار اسد در سالهای طولانی بحران سوریه قلمداد میشود. صوفان در سال 2005 توسط سرویس اطلاعاتی عربستان به اتهام ارتباط با القاعده بازداشت و به سوریه مسترد شد. وی در زمره اقلیت سنی مذهب شهر لاذقیه به شمار میرود.
حسن صوفان در سال 2016 در جریان توافق خروج معارضین سوری از حلب و در خلال عملیات تبادل زندانیان مخالفین و نظام سوریه از زندان صیدنایا آزاد شد و بلافاصله در سال 2017 به عنوان رهبر «احرارالشام» انتخاب شد.
از نکات جالب توجه آن است که در همین دوره الجولانی با حمله به مقر احرار الشام، کنترل و اداره ادلب را در دست میگیرد، اما حسن صوفان یک سال بعد به جمع یاران الجولانی ملحق میشود و بدون کسب مناصب مهم، تنها مسئولیت اداره ثبت مسکن و زمین در حکومت نجات در ادلب را عهده دار میشود. با گذشت یک هفته از انتصاب وی در سمت استاندار لاذقیه همگان بر تحرکات محتاطانه وی در این شهر واقف هستند.
4.عمار الشیخ: استاندار ریف دمشق
چهره کلیدی بعدی، «عمار الشیخ» است که به عنوان استاندار ریف دمشق انتخاب شده است. الشیخ که اصالتا به همین منطقه تعلق دارد، در زمره نفرات برجسته احرارالشام به شمار میرفت. الشیخ فرماندهی این گروهک در درعا و قنیطره را در دست داشت. پس از انتقال حوزه عملیاتی احرارالشام به شمال سوریه، وی فرماندهی یگانهای نظامی در عفرین را عهدهدار شد.
با تشکیل اتاق عملیات گروههای تروریستی تحت عنوان «فتح المبین» عمار الشیخ به دومین چهره کلیدی در اتاق عملیات «درع العدوان» مبدل شد.
با توجه به نقش کلیدی وی در عملیات مزبور که به سرنگونی نظام بشار اسد در سوریه منجر شد انتظار میرفت که وی مسئولیت مهمتری را عهدهدار شود اما در نهایت به قبول عنوان کرسی استانداری ریف دمشق اکتفا کرد.
5. فواز هلال: فرماندار شهر حلب
«فواز هلال» از سوی سرکرده تحریرالشام به عنوان فرماندار شهر حلب انتخاب شد. با توجه به اشغال بسیاری از مناطق این استان توسط نظامیان ارتش ترکیه، به نظر میرسد الجولانی در اقدامی هوشمندانه فواز هلال را تنها به عنوان فرماندار شهر حلب برگزید تا بدین شکل از هرگونه اصطکاک و درگیری مستقیم احتمالی با آنکارا جلوگیری کند.
نقشه کشورهای عربی برای آینده سوریه چیست؟ دو پیام مهم اجلاس عقبه برای ابومحمد الجولانی
هلال از دسامبر 2018 تا دسامبر 2019 نخستوزیر و رئیس دولت نجات در ادلب بود. وی از چهرههای شناخته شده شهر حلب به شمار میرود و تحصیلات خود در مقطع کارشناسی (اقتصاد) و کارشناسی ارشد (روابط بین الملل) را نیز در دانشگاه همین شهر سپری کرده است. هلال از سال 2013 مدیریت بخش اقتصادی و اداری معارضین در شهر حلب را در دست داشت.