به گزارش ذاکرنیوز خورشید یک منبع انرژی نامتناهی بوده که امروزه بسیاری از کشورهای توسعه یافته به عنوان یک انرژی پاک و تجدید پذیر از این منبع انرژی استفاده میبرند.
ایران در زمینه بهرهگیری از انرژی خورشیدی در چند سال اخیر موفق عمل کرده و با توجه به اینکه بخش اعظمی از وسعت کشورمان را نواحی گرم و خشک تشکیل میدهند و اکثر روزهای این مناطق آفتابی بوده این انرژی میتواند در توسعه و رونق صنعتی کشور بسیار مؤثر باشد.
تبدیل انرژی خورشیدی با استفاده از پنلهای خورشیدی به انرژی برق یکی از موارد استفاده از این انرژی تجدید پذیر بوده که میتواند در تأمین نیروی برق خانگی، صنعتی و معدنی و همچنین کسب درآمد مفید فایده باشد.
خراسان جنوبی یکی از مناطق ایران بوده که روزهای آفتابی بسیار را در طول سال تجربه میکند بنابراین بهرهگیری از انرژی خورشیدی در این استان بسیار کارساز و مقرون به صرفه و همچنین موجب کسب درآمد است.
نکته حائز اهمیت در تولید برق خورشیدی کاهش مصرف آب و گاز و افزایش تأثیرات مثبت زیست محیطی آن است.
اتصال ۸۵ نیروگاه خورشیدی استان به شبکه سراسری
به گفته علی پوزشی، مجری طرح کاهش تلفات و انرژیهای نو شرکت توزیع برق خراسان جنوبی تعداد ۶۰۵ نیروگاه برق خورشیدی خانگی با مجموع ظرفیت ۷.۲ مگاوات در روستاها و شهرهای استان در حال بهره برداری است.
وی افزود: از این تعداد ۸۵ نیروگاه در یک سال گذشته به شبکه سراسری متصل شده است.
پوزشی اضافه کرد: نیروگاههای خانگی یا کوچک مقیاس استان در یک سال گذشته ۲۶ میلیارد تومان درآمد با تولید ۱۲ هزار و ۲۱۶ مگاوات ساعت برق کسب کردهاند که به مالکین این نیروگاهها پرداخت شده است.
تولید ۳۵ هزار مگاوات ساعت انرژی برق خورشیدی در خراسان جنوبی
وی با اشاره به اینکه از نیروگاههای خورشیدی میتوان در ایام تابستان که کمبود تولید در بخش نیروگاه برقابی محسوس بوده به تولید برق استان و کشور کمک کرد، یادآور شد: از ابتدای راه اندازی نیروگاههای خانگی برق خورشیدی در خراسان جنوبی تاکنون، ۳۵ هزار و ۱۴۸ مگاوات ساعت انرژی برق در استان تولید شده که ۶۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان درآمد نصیب مالکان این نیروگاهها کرده است.
مجری طرح کاهش تلفات و انرژیهای نو شرکت توزیع برق استان بیان کرد: از آغاز تولید برق خورشیدی در استان از ۶ سال گذشته تاکنون، در مصرف آب ۷.۷۳ میلیون لیتر و در مصرف گاز ۱۰ میلیون متر مکعب صرفهجویی و همچنین از انتشار ۲۲.۶۷ هزار تن گاز دی اکسید کربن جلوگیری شده است.
پوزشی اضافه کرد: علاوه بر نیروگاههای خورشیدی خانگی (کوچک مقیاس)، ۴ نیروگاه بزرگ خورشیدی نیز به ظرفیت ۱۸.۵ مگاوات در خراسان جنوبی فعال است.
وی خاطرنشان کرد: شرکت توزیع نیروی برق استان به نیابت از سازمان انرژیهای تجدید پذیر (ساتبا) آمادگی انعقاد قرارداد ۲۰ ساله خرید تضمینی برق برای مشترکینی که علاقهمند به نصب این نیروگاهها هستند را دارد.
۳۰۰ روز آفتابی در دو سوم مساحت خراسان جنوبی
مجتبی شریعتیفرد، مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری خراسان جنوبی در ادامه در گفتوگو با خبرنگار مهر در رابطه با ظرفیت استان در حوزه تولید انرژی خورشیدی با توجه به اهمیت استفاده از انرژیهای تجدید پذیر اظهار داشت: با توجه به محدودیت منابع سوخت فسیلی، زیانبار بودن و استفاده غیراصولی این گونه سوختها، استفاده از انرژیهای تجدید پذیر در دنیا از اهمیت ویژهای برخوردار شده است.
وی با بیان اینکه انرژی خورشیدی وسیعترین منبع انرژی در جهان و بسته به میزان تابش انرژی خورشیدی در نقاط مختلف متغیر بوده و به تبع آن تولید انرژی خورشیدی در نقاط پر تابش بیشتر است، تصریح کرد: استان خراسان جنوبی در منطقهای واقع شده که به لحاظ دریافت انرژی خورشیدی در بین سایر استانها اگر نگوییم بالاترین، در یکی از بالاترین ردهها قرار دارد.
شریعتیفرد ادامه داد: خراسان جنوبی با وجود متوسط ۳۰۰ روز آفتابی از مجموع ۳۶۵ روز سال در بیش از دو سوم مساحت استان و متوسط تابش ۵.۴ تا ۶ کیلووات ساعت بر متر مربع در روز از جمله استانهای کشور با پتانسیل بالا در حوزه انرژی خورشیدی بوده و بستر مناسبی برای احداث نیروگاه خورشیدی میباشد.
خراسان جنوبی استان ردیف اول کشور برای اجرای نیروگاههای خورشیدی بزرگ مقیاس
وی با اشاره به اقداماتی که برای شناسایی مکانهای مناسب برای احداث نیروگاههای خورشیدی بزرگ مقیاس در استان صورت گرفته گفت: با عنایت به اینکه شورای اقتصاد طی مورخ ۸/ ۱۲/ ۱۴۰۰ مبنی بر صدور مجوز سرمایه گذاری و احداث ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور، استان خراسان جنوبی به دلیل ظرفیتهای موجود از سوی سازمان انرژیهای تجدید پذیر (ساتبا) به عنوان استانهای ردیف اول کشور برای اجرای نیروگاههای خورشیدی بزرگ مقیاس در نظر گرفته شد.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری خراسان جنوبی یادآور شد: یکی اقداماتی که در این خصوص تاکنون در استان صورت پذیرفته شامل پتانسیل سنجی برای احداث ۱۲ نیروگاه تجدید پذیر خورشیدی در استان به ظرفیت ۲۹۲ مگاوات برای نیروگاههای بالای ۱۰ مگاوات انجام شده که در دو نوبت مناقصه به شرح ذیل شامل برگزاری مناقصه برای ۷ ساختگاه به قدرت ۹۰ مگاوات توسط ساتبا (مرحله اول): که در این خصوص برای ۳۵ مگاوات سرمایه گذار و برنده مناقصه مشخص شده و برگزاری مناقصه برای ۴ ساختگاه به قدرت ۵۵ مگاوات توسط ساتبا (مرحله دوم) بوده است.
شریعتی فرد پتانسیل سنجی برای احداث ۵۲ نیروگاه تجدید پذیر خورشیدی در استان به ظرفیت ۶۶ مگاوات برای نیروگاههای زیر ۱۰ مگاوات را از دیگر اقدامات صورت گرفته در این خصوص عنوان کرد و افزود: این طرح نیز در نوبت دوم مناقصه شامل برگزاری مناقصه برای ۸ ساختگاه به قدرت ۱۶.۵ مگاوات توسط ساتبا (مرحله دوم) انجام شده است.
اخذ مجوزها مهمترین مشکل سد راه سرمایه گذاران برای احداث نیروگاه خورشیدی در استان
وی با اشاره به مهمترین مشکلات سد راه برای سرمایه گذاری در این بخش در استان گفت: آنچه که بیشتر برای احداث نیروگاههای خورشیدی بزرگ مقیاس از سوی سرمایه گذاران به عنوان چالش جدی در گذشته مطرح میگردید، فرآیند زمان بر اخذ مجوزها و پاسخگویی به استعلامات بوده است.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: در همین راستا و به منظور به حداقل رساندن زمان پاسخگویی و شناسایی ساختگاه های انرژیهای خورشیدی با دستور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار جلساتی با دستگاههای اجرایی مرتبط برگزار و برای ۶۲۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی ساختگاه های مناسب شناسایی و موافقت مراجع صدور مجوز اخذ شد.
شریعتی فرد با بیان اینکه ایجاد نیروگاه خورشیدی عملاً اشتغال قابل توجهی به دنبال ندارد لیکن بهرهگیری از منابع تجدید پذیر به ویژه انرژی خورشیدی یکی از راههای مؤثر برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار اقتصادی، افزایش امنیت سرمایه گذاری و ارتقا سطح تولید خواهد بود، بیان داشت: لذا هرچه میزان سرمایه گذاری برای احداث نیروگاههای خورشیدی در استان افزایش یافته و واحدهای تولیدی استان استفاده از این منبع انرژی را در دستور کار خود قرار دهند در بازه زمانی پیک مصرف برق، اختلالات شبکه به تولید، اشتغال و سودآوری واحدها آسیب نخواهد رساند.
وی با اشاره به اینکه در همین راستا ایجاد شهرکهای خورشیدی از جمله اولویتهای حوزه اقتصادی استان بشمار میرود، خاطرنشان کرد: همچنین با عنایت به نیاز مبرم کشور افغانستان به نیروی برق استفاده از این ظرفیت فرصت و صادرات برق نیروگاههای تجدید پذیر استان به کشور همسایه همانند سایر کشورهای همسایه میتواند مد نظر سرمایه گذاران نیروگاههای تجدید پذیر در استان قرار گیرد.
پایان پذیر بودن منابع انرژیهای فسیلی و آلودگیهای محیط زیستی ناشی از آن، ضرورت استفاده از انرژیهای نو به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار را به خوبی آشکار میکند. همانگونه که در این گزارش خوانده اید در استان خراسان جنوبی، وجود زمینه مناسب اقلیمی و تابش آفتاب در بیشتر مناطق این استان در بیشتر فصول سال زمینه لازم و مناسبی را برای استفاده و گسترش انرژیهای نو و پاک فراهم آورده است. امیدواریم با توجه ویژه به این پتانسیل از سوی مسئولان امر بتوان از ظرفیتهای این حوزه بهره بیشتری برای توسعه استان برد.