به گزارش ذاکرنیوز بهرام قربانپور: «جوانی جمعیت» این روزها به یک مطالبه و دغدغه ملی تبدیل شده، کلیدواژه ای هشداری که از سوی مقام معظم رهبری بارها و بارها گوشزد شده است. آنگونه که آمارها روایت میکند گیلان در ردیفهای پایانی «جوانی جمعیت» و فرزندآوری قرار دارد آماری که این استان را به پیرترین استان کشور تبدیل کرده است.
زنگ پیری جمعیت در گیلان مدت هاست که به صدا درآمده و این چالش بزرگ اجتماعی و فرهنگی به صورت چراغ خاموش، در حال روشن کردن آژیر زوال گیلان است. گیلان در حالی وارد چاله پرچالش، خطرناک و بحران آفرین جمعیتی شده که مسئولان و متولیان امر به آمارهای واهی در ستادها و نشستها دل خوش کردند اما غافل از آنکه در کف میدان مسئله چیز دیگری است.
کوتاهی در بخش جوانی جمعیت در جامعه پذیرفته نیست
«اسدالله عباسی» استاندار گیلان با تاکید بر حمایت از مادران چند فرزندی با بیان اینکه بستههای تشویقی و حمایتی برای خانوادهها و مادران چند فرزندی در اولویت قرار گیرد، اظهار کرد: پیوست علمی و پژوهشی در حوزه جوانی جمعیت لازم و ضروری است.
وی با بیان اینکه پیامدها و نتایج مثبت چند فرزندی به مردم گفته شود، بر لزوم شرایط ازدواج دانشجویی در دانشگاهها و مراکز آموزشی تأکید کرد و افزود: ازدواج در دانشگاهها منجر به سلامت اجتماعی و فردی میشود.
استاندار گیلان با تاکید بر اینکه کوتاهی در بخش جوانی جمعیت و ترغیب فرزندآوری در جامعه پذیرفته نیست، تصریح کرد: کمتر از دو ماه نتایج اقدامات و عملکردهای ادارات و دستگاهها در خصوص فرزندآوری و جوانی جمعیت مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
عباسی با تاکید بر اینکه آسیب شناسی و ریشه یابی مشکلات و چالشهای پیش روی جوانی جمعیت و فرزندآوری در اولویت قرار گیرد، گفت: با انسجام، همدلی و تعامل و با استفاده از ابزارهای مؤثر و کارآمد در حوزه جوانی جمعیت گام گذاری شود.
لزوم هدف گذاری و برنامه محوری در حوزه جمعیت
«محمدتقی آشوبی» رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این باره اظهار کرد: بررسی کارشناسانه و موشکافانه از علل و عوامل توفیقات دیگر کشورها در حوزه جوانی جمعیت بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه هدف گذاری و برنامه محوری در حوزه جمعیت جواب میدهد، افزود: برخی از کشورها با طراحی سیاستهای مهاجرت به داخل و بعضی از کشورها با در نظر گرفتن بستههای حمایتی و تشویقی به جمعیت مورد انتظار خود رسیدهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه این استان در آستانه ورود چاله جمعیتی قرار دارد، گفت: حمایت از مادران آبستن با در نظر گرفتن بستههای مالی و بیمهای یکی از راهکارهای موفق در حوزه جوانی جمعیت بوده که بستر اجرای آن در کشور فراهم است.
آشوبی از طراحی الگوی افزایش جمعیت با حمایت مالی و بیمهای از مادران خانهدار صاحب فرزند خبر داد و اضافه کرد: تعیین حقوق و بیمه برای مادران خانه دار به ازای هر فرزند و تناوب پرداخت این بسته حمایتی به تناسب هر فرزند پنج سال از کلیات طرح مطالعاتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان برای جوانی جمعیت و حمایت از خانواده است.
وی با بیان اینکه طرح پیشنهادی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در دست مطالعه بوده و نیازمند اعتبار برای اجرای آزمایشی است، افزود: با این طرح تا پنج سال آینده میزان متولدین از ۲۰ هزار نفر در سال به ۳۰ هزار نفر افزایش خواهد یافت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه جوانی جمعیت با همت همگانی محقق میشود، گفت: در حال حاضر در برخی از شهرهای استان از جمله رودبار و یا آستارا برخی از پزشکان متخصص وجود ندارد که در صورت کاهش جمعیت یقیناً نه تنها در مسئله بهداشت و درمان بلکه در آموزش، امنیت و اشتغال با چالشهای جدی مواجه خواهیم بود و دلخوش به واردات نیروی انسانی متخصص دور از انتظار نیست.
آشوبی با انتقاد از برخی شهرداران و بخشداران نسبت به غفلت در ترویج فرزندآوری و حمایت از خانواده اضافه کرد: در برخی شهرها هیچ اقدامی در حوزه ترویج و تبلیغ فرزندآوری در سطح شهرها و روستاهای استان دیده نمیشود.
بهره گیری از ظرفیت مردمی در حوزه جوانی جمعیت
«حجتالاسلام سعید مهدوی» مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با گلایه از عدم اجرای پیش شرطهای ابتدایی قانون حمایت از خانواده اظهار کرد: کارهای ابتدای و مقدمات تحقق جوانی جمعیت در گیلان نادیده گرفته شده است.
وی با اشاره به تکلیف قانونی شهرداریها نسبت به کارهای ترویجی در حوزه خانواده و جوانی جمعیت افزود: طبق قانون شهرداریها موظف به فضاسازی محیطی با محتوای امیدبخش در حوزه فرزندآوری هستند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان با بیان اینکه تبلیغات محیطی در تحقق جوانی جمعیت مؤثر است، گفت: تبلیغات رسانهای و فضاسازی محیطی در ترویج فرهنگ فرزندآوری مؤثر است.
مهدوی با تاکید بر لزوم بهره گیری از ظرفیت آحاد مردم در حوزه جوانی جمعیت اضافه کرد: نقش مشارکتی مردم و سازمانهای مردم نهاد در تحقق جوانی جمعیت بسیار حائز اهمیت است.
جوانی جمعیت در گیلان «نفس» میگیرد
«زهرا یعقوب نژاد» مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری گیلان نیز در این باره گفت: اجرای سیاستهای تشویقی و حمایتی از خانواده و فرزندآوری در اولویت قرار دارد.
وی با ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در حوزه جوانی جمعیت در گیلان افزود: ۵ مرکز مشاوره رایگان ویژه خانواده در ۵ شهرستان گیلان راه اندازی شده است.
مدیر کل دفتر امور زنان و خانواده استانداری گیلان از راه اندازی مجموعه «نفس» در استان خبر داد و اضافه کرد: این مجموعه در راستای ترغیب و جهت دهی خانوادهها به فرزند سوم به بالا تلاش میکند.
یعقوب نژاد به تشریح عملکرد دستگاهها در حوزه جوانی جمعیت در گیلان در ابعاد مختلف پرداخت و بیان کرد: برنامهها و عملکردهای دستگاهها در بخش ارتقای فرزندآوری و حمایت از خانواده زیر ذره بین قرار دارد.
در حالی نمودار عملکردی مسئولان استان گیلان در حوزه جوانی جمعیت در اوج قرار دارد که دامنه جمعیت این استان در سراشیبی سقوط حرکت میکند و این ناترازی عملکردها و نتایج در قبال جوانی جمعیت به نفع آینده گیلان نیست.