به گزارش ذاکرنیوز، از زمانی که دو دولت بر لیبی حاکم شده سازمان ملل با استناد به توافقهایی که لیبیاییها تحت نظارت این سازمان انجام دادهاند، از دولت غرب لیبی حمایت میکند و آن را دولت قانونی این کشور میداند اما مصر، عربستان ، امارات، یونان و برخی کشورهای دیگر دولت طرابلس را فاقد مشروعیت میدانند و از دولت شرق لیبی حمایت میکنند.
چندی قبل مقامات بلندپایه ترکیه با سفر به طرابلس دومین توافقنامه اکشتاف و بهره برداری از ذخایر نفت و گاز لیبی را امضاء کردند. از آنجایی که توافقنامه جدید شامل بهره برداری از منابع انرژی لیبی در دریای مدیترانه میشود، این توافقنامه با مخالفت مصر و یونان روبرو شده است.
قاهره و رم درباره ترسیم مرزهای دریایی با ترکیه اختلاف دارند و معتقدند توافقنامههایی که آنکارا با دولت طرابلس در رابطه با بهره برداری از ذخایر نفت و گاز دریای مدیترانه امضاء کرده بر خلاف قوانین بینالمللی است و با منافع ملی مصر و یونان مخالفت دارد و حقوق این کشورها در این زمینه رعایت نشده است.
وزیر امور خارجه مصر در نشست مشترک مطبوعاتی با همتای یونانی خود گفت: شایسته است دبیرکل سازمان ملل موضع روشن و شفافی درباره عدم مشروعیت دولت وحدت ملی لیبی اتخاذ کند.
در این نشست خبری که در ساختمان وزارت خارجه مصر در قاهره برگزار شد « سامح شکری» تصریح کرد: عمر قانونی دولت طرابلس به پایان رسیده و سازمان ملل باید موضعی روشن در قبال آن اتخاذ کند.
به نوشته پایگاه خبری « الوسط لیبیا» وزیر خارجه مصر تحولات منطقهای از جمله رخدادهای لیبی و محورهای مذاکرات خود با وزیر خارجه یونان را تشریح کرد و و اظهار داشت: در این مذاکرات بر ضرورت برگزاری هرچه سریع تر انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در لیبی تاکید شد و از اقدامات پارلمان این کشور در خصوص برگزاری انتخابات حمایت به عمل آمد.
شکری با اشاره به اقدامات مصر برای نزدیک کردن دیدگاههای لیبیاییها به یکدیگر گفت: اکنون رایزنی با حمایت قاهره برای تعیین اصول و چارچوب قانون انتخابات لیبی در جریان است. با برگزاری انتخابات سراسری در لیبی دوره انتقالی پایان مییابد و این کشور از ثبات و حاکمیت یکپارچه برخوردار میشود.
واکنش فرانسه، مصر و یونان به توافق هیدروکربنی ترکیه و لیبی
در این نشست مطبوعاتی وزیران خارجه مصر و یونان بر خروج مزدوران و نیروهای بیگانه از لیبی تاکید و تصریح کردند: دولت طرابلس که عمر قانونی آن خاتمه یافته است حق ندارد هیچ توافقنامه یا تفاهمنامه بینالمللی را امضاء کند.
سفر وزیر خارجه یونان به قاهره یک هفته بعد از امضای توافقنامه جدید نفت و گاز میان ترکیه و لیبی صورت گرفته است. مصر، یونان، قبرس، آلمان ، اتحادیه اروپا و پارلمان و دولت شرق لیبی مخالف امضای چنین توافقنامهای هستند.
امضای 11 توافقنامه میان الجزایر و فرانسه
نخست وزیر الجزایر از امضای 11 توافقنامه همکاری میان این کشور و فرانسه در زمینههای مختلف خبر داد.
نخست وزیر فرانسه 45 روز پس از دیدار رئیس جمهور این کشور از الجزایر شنبه هفته جاری در راس یک هیئت بلندپایه سیاسی اقتصادی وارد الجزیره شد و با مقامات الجزایری به گفتوگو نشست. در پایان این سفر دو روزه نخست وزیران فرانسه و الجزایر در یک نشست مطبوعاتی شرکت کردند.
به نوشته روزنامه الرای الیوم، در این نشست مطبوعاتی « ایمن عبدالرحمان » گفت: در سفر نخست وزیر فرانسه به الجزایر 11 توافقنامه همکاری میان پاریس- الجزیره امضاء شد که از جمله آنها میتوان به توافقنامههای صنعتی ، فنآوری، کشاورزی ، آموزش عالی ، تحقیقات علمی، کارآفرینی، گردشگری و صنایع دستی اشاره کرد.
نخست وزیر الجزیر با بیان اینکه 11 توافقنامه مزبور در سایه برگزاری پنجمین نشست کمیته مشترک وزارتی میان دو کشور حاصل شده است، تصریح کرد: این نشست در راستای تداوم بهبودی روابط الجزایر با فرانسه برگزار شده است.
چهارمین نشست کمیته مشترک وزارتی میان فرانسه و الجزایر در سال 2017 برگزار شد. این سلسله از نشستها به دلیل تنش میان پاریس و الجزیره درخصوص پرونده استعمار و مهاجرت غیرقانونی متوقف شد.
رئیس جمهور فرانسه گفته بود که پیش از تسلط پاریس بر الجزایر ملتی به این نام وجود نداشت. این سخن خشم مقامات الجزایری را برانگیخت و الجزیره سفیر خود را از پاریس فراخواند و حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای نظامی فرانسه بست. این اقدامات سبب شد تا پاریس در مواضع خود در قبال الجزایر بازنگری کند لذا سفیر الجزایر به پاریس بازگشت و روابط دو کشور به سمت عادی شدن حرکت کرد به گونهای که رئیس جمهور فرانسه شهریور ماه گذشته به الجزیره رفت و با همتای الجزایری خود درباره بهبود روابط میان دوکشور به توافق رسید.
کارشناسان ناظر بر تحولات شمال آفریقا معتقدند که جنگ اوکراین و نیاز اروپا از جمله فرانسه به گاز نقش موثری در بهبودی روابط پاریس – الجزیره داشته چراکه الجزایر یکی از صادرکنندگان مهم گاز به اروپاست.