به گزارش ذاکرنیوز، ساختمان معروف به گنجینه از موقوفات قادریه است که از دوره صفویه ساخته شد و در دوره پهلوی اول با کاربری بلدیه مورد بهرهبرداری قرار گرفت. اگر چه از قبل براساس وقفنامه ارائه شده در دادگاه متعلق به حوزه علمیه قادریه بود به موقوفات حوزه علمیه شهرستان بابل تعلق دارد.
اما چند سال اخیر به دلیل عدم پرداخت اجاره مکان از سوی میراث فرهنگی سبب شده است تا مسئولان حوزه علمیه نسبت به استیفا حق اقدام کنند و با اجرای حکم قضایی دستور به تخلیه و تحویل مدیریت حوزه علمیه شهرستان صادر شده است.
این ساختمان که گفته می شود حدود 26 سال در اختیار اداره میراث فرهنگی بابل بود به دلیل عدم پرداخت اجاره چندین ساله خود با دریافت حکم قضایی باید تخلیه شود و در این زمینه مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران در گفتگو با تسنیم اظهار داشت:ملک مربوط به موزه بابل از ابتدا وقفی بوده که در اختیار میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری بابل قرار گرفته است و در دوره آقای تقوی فرد ریاست حوزه در حوزه علمیه پیگیری ها صورت گرفت و چون قراردادهای اجاره ای خود را میراث فرهنگی تمدید نکرده اند و یا میراث فرهنگی در این خصوص همکاری لازم را نداشت در نهایت در خصوص احیای موقوفات حکم تخلیه گرفته شد.
حیدری جناسمی با بیان اینکه در گذشته تعامل و همکاری را از سوی میراث فرهنگی شاهد نبودیم خاطرنشان کرد:مدیر حوزه علمیه در این خصوص پیگیر ماجراست و ملک موقوفه بوده و اوقاف نیز حافظ میراث فرهنگی است و حفاظت از منابع تاریخی و میراثی در الویت قرار دارد ولی در حکم دادگاه که قانونی است به نفع حوزه علمیه صادر شد و امیدواریم در نشست مشترکی تصمیم گیری نهایی در خصوص مجموعه گنجینه بابل صورت پذیرد.
این بنا در دوره های قدیم برای مدتی به عنوان بلدیه استفاده می شد و گفته می شود کلیه آثار باستانی. نیز بناست از بابل به شهر های اطراف انتقال پیدا کند.
این ساختمان در سال 97 با ارائه مدارک واسناد از طرف حوزه علمیه بابل که ریاست آن را حجتالاسلام تقوی فرد رئیس کل داگستری وقت بعهده داشت رای به نفع حوزه علمیه صادر شد و از بلدیه خارج شد.
عابدینی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفتگو با" تسنیم" در خصوص جابجایی موزه بابل که در فضای مجازی خبر ساز شده است اظهار داشت:بلدیه بابل داستان چند صد ساله دارد و از دوره صفویه با گسترش مذهب شیعه بابل نیز یکی از مراکز تشییع بوده است و یکی از مراکز پرورش عالمان دینی به شمار می رفت که ساخت مدرسه علوم دینی در این شهرستان نیز در آن دوره قوت گرفت و یکی از مراکز مهم علوم دینی مدرسه قادریه در دوره صفوی بوده است .
عابدینی با بیان اینکه مدارس "روحیه" و "علامه" نیز در دوره صفویه ساخته شد افزود:این مدارس با تعداد کمی طلبه ساخته شده بود و در دوره پهلوی اول خیابان کشی جدید سبب شد مدرسه قادری مورد تخریب قرار گرفت و جاده سازی صورت می گیرد در نهایت در دهه 70 با کاربری فرهنگی, این مکان به میراث فرهنگی واگذار میشود.
عابدینی ادامه داد: در سفر مقام معظم رهبری به مازندران در دهه 70مسئولان استان درخواست می کنند در بابل موزه احداث شود که جزو مصوبات سفر رهبری می شود و تفاهم نامه بین شهرداری بابل و میراث فرهنگی به شرط کاربری فرهنگی بسته شد و نخستین موزه استان در گنجینه بابل شکل گرفت. وی ادامه داد: اوقاف و حوزه علمیه به تکاپو افتادند که موزه گنجینه بر روی مدرسه قادری ساخته شده و اعلام شد چون عرصه مربوط به حوزه علمیه است بنای اعیان نیز متعلق به ماست که در بسیاری از اراضی وقفی سالیانه تنها حق وقف پرداخت میشود .
عابدینی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مازندران با تاکید بر اینکه هنوز تاکنون اصل وقف نامه توسط حوزه علمیه ارائه نشده است تصریح کرد:حدود اربعه موقوفه همواره اعلام میشود ولی در این وقف نامه چیزی ندیدیم و اسناد و مدارک دوره قاجار و پهلوی نشان می دهد که مدرسه قادری در مکان چهارراه وجود داشت .
وی ادامه داد: در 14 فروردین 1402 حوزه علمیه حکم تخلیه و پلمپ مجموعه موزه بابل را گرفتند که با توجه به تبعات اجتماعی بالا و خواست مردم بابل در این زمینه تصمیم گیری باید صورت پذیرد.
عابدینی همچنین افزود:در جلسه پنجشنبه گذشته با حضور فرماندار, مدیرکل میراث فرهنگی و اعضای حوزه علمیه بنا شد از تخلیه و پلمپ موزه چشم پوشی کنند و حوزه علمیه مبلغ اجاره را اعلام کند که هنوز در این زمینه چیزی اعلام نشد و تا پنج شنبه این هفته براساس حکم قضایی مهلت پرداخت اجاره را داریم .
وی گفت:تاکنون مبلغ اجاره از سوی حوزه علمیه اعلام نشده و میراث فرهنگی نیز آمادگی پرداخت اجاره را دارد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری مازندران همچنین اظهار کرد:موزه بابل به عنوان موزه نخست استان مطالبه و خواسته مردم در شهر بابل بوده و حدود 3 هزار اشیاء تاریخی در این موزه وجود دارد که عملا کار انتقال آن ممکن نیست .
عابدینی افزود:تخصصی ترین موزه کتابشناسی استان و کشور در مجموعه گنجینه وجود دارد و امکان جابجایی در عمل وجود نخواهد داشت و میراث فرهنگی نیز سال ها در مرمت و نگهداری از این بنای تاریخی هزینه کرده است و قاضی پرونده نیز اقدام به صدور حکم کرد که فرمانداری بابل با توجه به تبعات اجتماعی بالای این مسئله صحبت کردند تا مبلغ اجاره اعلام شود و در این زمینه منتظر هستیم.