به گزارش ذاکرنیوز؛ محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بعد از اینکه طی سالهای گذشته خود را به تخت پادشاهی نزدیکتر کرد، تلاش گستردهای برای ارائه چهرهای اصلاحطلبانه از خود به کار گرفته و وانمود میکند که رویکردهای سنتی عربستان به پایان رسیده و مردم این کشور از این پس با آزادی بیان و عمل و رفتار بیشتری زندگی خواهند کرد. وی با توسعه نمونههای زندگی مدرن اروپایی در پروژههای کلان تلاش دارد خود را به عنوان یک نئولیبرال معرفی کند، فارغ از اینکه رویکردهای استبدادی با روحیه وی عجین شده است. رفتاری که طی سالهای گذشته نمودهای مختلف آن در ابعاد سرکوبهای داخلی، افزایش احکام صادره زندان و اعدام ضد مخالفان سیاسی، نقض گسترده آزادیهای اقلیت های دینی و مذهبی، مهاجران خارجی و نقض حقوق زنان و گسترش فساد شاهد آن هستیم.
از سوی دیگر مقامات ریاض سنگبنای سیاست خارجی خود را مبتنی بر جلب حمایت قدرتهای غربی برای بقای حاکمیت غیر دموکراتیک خود در عربستان قرار دادهاند، علاوه بر اینکه تلاش گستردهای در توسعه ایدئولوژی وهابی و تکفیری مبتنی بر این رویکرد در منطقه دنبال میکنند که منجر به مداخله گسترده این کشور در امور داخلی دولتهای دیگر منطقه و بینالملل و جنگ افروزی ضد برخی از آنها از جمله یمن شده است.
آنچه در این مجموعه مقالات بررسی خواهد شد، ابعاد سیاستهای متناقض حاکمیت سعودی در دو عرصه داخلی و بینالمللی و تشریح نقض گسترده مبانی انسانی در رفتارهای حاکمان سعودی است.
د: نقش عربستان در جنگافروزی در سوریه
بحران و جنگ داخلی در سوریه گرچه با مدیریت قطر و ترکیه آغاز شد، اما در ادامه پرونده بحران سوریه توسط سیاستگزاران آمریکایی از قطر گرفته و به عربستان سعودی سپرده شد تا آنها مدیریت گروههای تروریستی در این کشور را در دست بگیرند.
گزارشهای بینالمللی که اذعان به نقش محوری عربستان در بازتولید گروههای تروریستی دارند، کم نیستند و حتی اگر ادله دیگری مبنی بر مداخله عربستان در تنشزایی در سوریه وجود نداشته باشد، همین یک دلیل برای متهم دانستن مقامات ریاض در 11 سال جنگافروزی و کشتار مردم سوریه و ایجاد رعب و وحشت در این کشور کافی است.
حمایت از گروههای تروریستی
بر اساس یکی از این پژوهشها که در سایت کانادائی «گلوبال ریسرچ» منتشر شد آمده است که عربستان سعودی از مهمترین کشورهایی است که از گروه جنایتکار داعش حمایت می کند.بر اساس نتائج این مطالعات، عربستان سعودی در سال 2006 میلادی برای جلوگیری از هرگونه نزدیکی میان عراق و ایران، داعش را تاسیس کردو در ادامه از همه گروه های مسلح تندرو در سوریه از جمله تروریستهای شهر درعا، حمایت های مالی و تسلیحاتی کرده است.
در این پژوهش تاکید شده است: تامین مالی تروریسم از سوی عربستان سعودی امری مستند است و تلکس های وزارت خارجه عربستان این امر را تایید می کند.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز صحت این امر را تایید کرده است و مطابق یکی از همین اسناد، جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا به مسئله حمایت عربستان از تروریسم بدون هیچ شک و تردیدی واقف بود.
واقعیت این است که ریاض، حضور دمشق در محور مقاومت و روابط راهبردی آن با تهران را پیروزی رقیب منطقهای خود، یعنی جمهوری اسلامی ایران میدانست. از همینرو از سال 2012 به حمایت از گروههای سلفی جهادی فعال در سوریه بهویژه گروههای همسو با خود ازجمله: جیش الإسلام و أحرار الشام و جبهه اسلامی پرداخت؛ اما ناتوانی این گروهها در سرنگونی نظام سوریه موجب شد که عربستان سعودی به گروه نوظهور داعش روی آورد؛ گروهی که در طی سالهای 2014 و 2015 توانست بخش گستردهای از جغرافیای عراق و سوریه را تحت تصرف خود درآورد.
با پیشروی گسترده عناصر داعش در سوریه، سعودیها برای سرنگونی نظام بشار اسد لحظه شماری میکردند؛ اما زمانی که داعش تحت تأثیر شکستهای متوالی از ارتش سوریه و متحدان این کشور در مقاومت منطقهای تاکتیک خود را تغییر داد و بهجای مبارزه با ارتش سوریه به درگیری موازی با گروههای سلفی همکیش خود روی آورد، تمامی طرحها و نقشههای، عربستان سعودی نقش بر آب شد.
از آن زمان، داعش برای عربستان سعودی از یک فرصت به تهدید تبدیل شد. لذا سعودیها بهدلایلی نظیر: احساس خطر از جانب داعش، اقدامات تروریستی داعش در سرزمین عربستان سعودی و بازیابی چهره مخدوش خود نزد افکار عمومی، حمایتهای اولیه خود از داعش را کاهش دادهاند.
درهمینراستا، عربستان سعودی به ائتلاف بینالمللی علیه داعش به رهبری ایالات متحده آمریکا پیوست؛ اما ازآنجاییکه سرنگونی بشار اسد در اولویت ائتلاف نبود، ریاض نقش مثبتی در ائتلاف علیه داعش ایفا نکرده است.
عربستان سعودی همچنین پیشنهاد ورود ارتش مشترک تحت لوای مبارزه با تروریسم داعش در سوریه را مطرح نمود. درحالیکه هدف اصلی از آن سرنگونی نظام سوریه بود که این طرح بهدلیل مخالفتهای روسیه و جمهوری اسلامی ایران با شکست مواجه شد.
طرح «ب» ریاض برای سوریه
شبکه خبری المیادین در ابتدای تابستان سال جاری اعلام کرد که اطلاعات موجود نشان میدهد پروژهای برای حمایت مجدد از تروریستهای موسوم به « جیش مغاویر الثورة» با حمایت عربستان سعودی در جریان است و هدف از آن گسترش مناطق استقرار این تروریستها به سمت مناطق مورد اشغال نیروهای وابسته به آمریکا در شمال شرق سوریه است.
المیادین نوشت: اردوگاههای تروریستهای موسوم به مغاویر الثوره مورد حمایت آمریکا در «التنف» اخیرا اقداماتی از جمله انجام یک دوره آموزشی جدید و تمرینهای نظامی با گلوله جنگی با نظارت نیروهای موسوم به ائتلاف بینالمللی ضد داعش سپری کرده است.این اقدامات همزمان با اخباری مبنی بر تلاش آمریکا برای گسترش حضور این گروه در کنار دیگر گروههای مستقر در منطقه و استقرار بخشی از آنها در مناطق شمال و شرق سوریه که تحت اشغال نیروهای دموکراتیک سوریه « قسد» قرار دارد.
منابع آگاه اعلام کردند که فرمانده مغاویر الثوره حدود دو هفته پیش به عربستان سعودی رفته و با مقامات محلی در این کشور ملاقات کرده است.بر اساس گزارش این منابع اطلاعاتی در خصوص حمایت مجدد از مغاویر الثوره وجود دارد که هدف از آن گسترش مناطق استقرار این تروریستها به سمت مناطق مورد اشغال نیروهای وابسته به آمریکا در شمال شرق سوریه است. از سوی دیگر هدف حمایت از این گروه در برابر حملات سوریه یا روسیه است، به ویژه پس از آنکه روسیه برخی مواضع این گروهک را در التنف مورد هدف قرار داد.
گروهک «مغاویر الثوره» به طور مستقیم از سوی ارتش آمریکا و سی.آی.ای تشکیل شده و سازمان یافته است و مقر آن نیز در داخل پایگاه التنف قرار دارد.گذرگاه «التنف» نقطه مرزی مشترک بین سه کشور سوریه، عراق و اردن است که نخستین و مهمترین گذرگاه مرزی سوریه با عراق به شمار میآید.آمریکا و متحدانش طی سالهای اخیر همواره تلاش کردند کنترل این گذرگاه در اختیار ارتش سوریه و متحدانش قرار نگیرد.کنترل این گذرگاه تا شعاع 56 کیلومتری در اختیار نیروهای آمریکایی قرار دارد و واشنگتن حتی به نیروهای سوری نیز اجازه نزدیک شدن به گذرگاه التنف را نمیدهد.
ادامه دارد...