به گزارش ذاکرنیوز، در استان همدان 117 هزار کشاورز فعالیت دارند که 17 هزار نفر از آن ها با جهاد کشاورزی قرارداد تغییر الگوی کشت منعقد کرده اند.
مشکلات آبی که در استان همدان امسال به دلیل کاهش بارندگی و کاهش میزان آب های سطحی و زیرزمینی در همدان پیش آمد باعث شد تا ضرورت تغییر الگوی کشت در استان بیشتر از گذشته احساس می شود.
کشاورزی به عنوان اصلی ترین صنعت پویای استان همدان شناخته می شود که سهم 90 درصدی از مصرف منابع آبی را در همدان دارد و شغل اصلی اکثر مردم همدان، کشاورزی محسوب می شود که امسال به دلیل کمبود منابع آبی دچار چالش های اساسی شده است.
در این شرایط کشاورزان نیز گلایهمندند که کمبود آب کیفیت بهره برداری محصولاتشان را تحت تاثیر قرار داده و باعث شده امسال به نسبت سال های گذشته محصول کمتری را کشت کنند.
بر همین اساس است که مسئولان استان راه حل را در تغییر الگوی کشت دنبال کرده اند و معتقدند با این ترفند در کنار مدیریت منابع مصرف آب می شود محصولات بهتری نیز تولید کرد.
در همین راستا جهاد کشاورزی استان همدان با 17 هزار کشاورز در استان قرارداد تغییر الگوی کشت منعقد کرده است.
اما این تمام ماجرا نیست چرا که در مجموع استان همدان 117هزار کشاورز دارد که برخی از آنها معتقدند چرا مسئولان نباید اجازه دهند تا آنها محصولات پر درآمد کشت کنند و این اقدام را قابل قبول نمی دانند چرا که منابع درآمدزایی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
برخی از این کشاورزان با توجیه اینکه ما منبع درآمد دیگری به غیر از کشاورزی نداریم و چه کسی میخواهد شکم زن و فرزندانمان را سیر کند همچنان از اجرای این طرح خودداری می کنند.
آنان معتقدند همه ما کشاورزان خوب میدانیم بارشها کم شده و کشاورزی و سطح تولیدات نیز با توجه به دیم بودن اراضی کمتر شده ولی این دلیل نمیشود ما کشتی نداشته باشیم. آیا راهحل اساسی برای این موضوع اتخاذ شده تا کشاورزان نیز از آن بهرهمند شوند.
بیش از 17 هزار کشاورز همدانی پای کار تغییر الگوی کشت هستند
در همین راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: تاکنون 17 هزار کشاورز با ما قرارداد تغییر الگوی کشت منعقد کرده اند.
رضا بهراملو اظهار داشت: در استان همدان 117 هزار کشاورز فعالیت دارند که بخشی از آن ها در کشاورزی آبی و بخشی در کشت دیم فعالند که این 17 هزار نفر از مجموعه کشاورزان آبی کار همدان هستند.
وی با اشاره به اینکه روند توسعه کشت محصولات کم آب بر در همدان کند است، تاکید کرد: البته باید بازار آن ها مهیا باشد تا کشاورز از لحاظ اقتصادی با مشکل مواجه نشود اما هنوز تا اصلاح واقعی الگوی کشت فاصله زیادی داریم.
این مقام مسئول افزود: در هر منطقه ای باید بر اساس پتانسیل موجود سیاست های توسعه ای را اجرایی کرد اما آنچه در طی سال های اخیر به بهره برداری بیش از حد منابع آب کشور منتج شد عدم توجه به پتانسیل های هر منطقه است.
توسعه برخی کشت ها با آمایش سرزمینی همخوانی ندارد
بهراملو با اشاره به اینکه توسعه و حمایت از برخی کشت ها که با آمایش سرزمین یک منطقه همخوانی ندارد حتی موجب برداشت بیش از حد منابع آب زیرزمینی شده است، تاکید کرد: این اتفاق خسارت جبران ناپذیری دارد به همین دلیل باید دنبال راهکارهایی باشیم که بتواند این عقب افتادگی ها را جبران کند و تغییر در الگوی کشت یکی از مهم ترین این راهکارها است.
وی تاکید کرد: یکی از راهکارها برای تغییر الگوی کشت و مقابله با بحران کم آبی، سوق دادن بسیاری از کشت ها به سمت کشت محصولات پاییزه است چراکه بارندگی پاییز و زمستان برای کشت محصولات پاییزه کافی است و نیازی به آبیاری ندارند و شهرهایی که با کمبود منابع آبی مواجه هستند بیشتر به کشت محصولات پاییزه باید حرکت کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان افزود: در دو دهه گذشته بیش از 100 هزار هکتار در استان همدان تبدیل به دیم شده و شوری در برخی دشت ها از جمله قهاوند و کبودراهنگ افزایش پیدا کرده است که در بلند مدت همدان را با پدیده بیابان زائی مواجه خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه گفته می شود همدان سهم بالایی در تولیدات کشاورزی دارد اما سال ها است تولیدات این استان 8.4 میلیون تن است، عنوان کرد: این شرایط در حالی بوده که وضعیت آبی همدان مانند امروز نبوده و آب به اندازه کافی موجود بوده است بر همین اساس پیش بینی می شود با وضعیت کنونی آب و بارش های گذشته محصولات کشاورزی هم افت کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه 159 هکتار تغییر کاربری گلخانه در مزارع کشاورزی استان همدان صورت گرفته، عنوان کرد: برای آن که بتوانیم در تغییر الگوی کشت موفق شویم در کنار آموزش نیاز داریم تولید را با پتانسیلهای مختلف استان در بخش کشاورزی متناسب کنیم.
وی در خصوص طرحهای تشوفی برای تغییر در الگوی کشت نیز گفت: کشاورزانی که بندهای الگوی کشت را رعایت کنند و برای محصولات نامبرده اقدام انجام دهند از مزایایی مانند اعطای تسهیلات کمبهره، بخشش بخشی از آب بها و برق بها، تضمین خرید محصول و اعطای نهادهها بهره کند می شوند.
بهراملو تاکید کرد: کشتهایی که وارد قرارداد الگوی کشت میشوند جزو خریدهای تضمینی قرار می گیرند تا ریسک انجام این تغییر را بپذیرند.
همدان ناگزیر به اجرای تغییر الگوی کشت است
رئیس خانه کشاورز استان همدان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان گفت: استان همدان با مشکل کمآبی موجود باید خواه ناخواه الگوی کشت محصولات محوری چون هندوانه و سیبزمینی را تغییر دهد.
ابوالقاسم سوزنچی اظهار داشت: از آنجا که میزان مصرف آب محصولات زراعی چهار برابر محصولات باغی می باشد میتوانیم با تغییر در الگوی کشت برخی اراضی زراعی را تبدیل به باغهایی چون انگور، بادام و گردو کنیم.
وی با بیان اینکه کشاورزان برای تغییر در الگوی کشت نیازمند داشتن انگیزه هستند، تاکید کرد: متاسفانه مشوق های دولتی چندان که باید نتوانسته کشاورز همدانی را به تغییر در الگوی کشت مجاب کند.
این نماینده کشاورزان بینه صندوق کشاورزی را برای تغییر الگوی کشت یک انگیزه ضروری خواند و عنوان کرد: متأسفانه بیمه کشاورزی در شرایط حاضر همچون بیمه شخص ثالث عمل میکند، در حالی که با توجه به ماهیت تولید محصولات کشاورزی، بیمه آن نیز باید متفاوت باشد.
سوزنچی با بیان اینکه جهاد کشاورزی باید تصمیماتی اتخاذ کند که با آموزش ایجاد انگیزه برای تغییر در الگو و روش کشت کشاورزان را فراهم کند، بیان کرد: هر ساله با نزدیک شدن فصل زراعی جدید کلاس های آموزشی در زمینه تغییر الگوی کشت به کشاورزان لازم است برگزار شود تا از این طریق بسیاری از مشکلات و چالش های بحران کم آبی را در استان کاهش یابد.
هنوز الگوی مشخصی برای تغییر کشت در همدان وجود ندارد
وی با بیان اینکه متاسفانه در همدان الگوی کشت مناسب با اقلیم وجود ندارد گفت: ما از کشاورزان درخواست تغییر و اصلاح کشت را داریم در حالی که هنوز الگوی مشخصی برای کشت محصولات در همدان نداریم در نتیجه نمی توانیم اقتصاد کشاورزان را تامین کنیم و انگیزه لازم را برای ورود آنان به میدان تغییر و تحول ایجاد کنیم.
رئیس خانه کشاورز استان همدان همچنین با بیان اینکه سیب زمینی و یونجه در کنار گندم و جو پر کشت ترین محصولات کشاورزی همدان است ، افزود: این بحث باید در استان تغییر کند و به سمت کشت محصولات کم آب بر مانند زعفران، کلزا، رازیانه و غیره برود تا میزان بهره وری ارتقا و میزان مصرف آب کاهشی باشد.