به گزارش ذاکرنیوز، رمضان نوری: استان ایلام در غرب ایران یکی از قطبهای کشاورزی و دامداری در کشور شناخته میشود به طوری که سالانه بیش از یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در این استان برداشت میشود.
وجود ۲ میلیون و ۴۰۰ رأس دام سبک و سنگین و تولید سالانه ۲۷ هزار تن گوشت قرمز، موجب رونق در دامداری در این استان شده است.
در کنار ظرفیتهای بزرگ استان ایلام، متأسفانه مسئله فقر و مشکلات اقتصادی در استان نیز زیاد مشاهده میشود و طبق آمارها بیش از یک پنجم جمعیت استان ۶۰۰ هزار نفری ایلام تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند.
تعداد بالای جمعیت افراد آسیب پذیر و نیازمند در استان ایلام باعث شده نهادهای حمایتی در خدمات رسانی به همه اقشار نیازمند، دچار مشکلات و چالشهای بزرگی باشند.
با توجه به ظرفیتهای بزرگ بخش کشاورزی و دامداری در استان و از طرف دیگر وجود اقشار آسیب پذیر متعدد در استان، پرداخت زکات و ترویج این فریضه الهی میتواند بخشی از مشکلات و کمک به نیازمندان را رفع کند.
متأسفانه تاکنون پرداخت زکات در استان ایلام به خوبی فرهنگ سازی نشده و از ظرفیتهای بزرگ این فریضه الهی برای فقرزدایی در استان به خوبی استفاده نشده است.
فعالیت شورای زکات در همه مناطق استان ایلام
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: زکات یکی از واجبات الهی است که در آیات و روایتهای زیادی از آن اسم برده شده و ترویج زکات آثار بسیار مشهودی در جامعه خواهد داشت.
رضا طاهری بیان کرد: در حال حاضر شورای زکات استان و همه شهرستانهای استان فعال است و حتی در ۲۰۰ روستای استان شورای زکات تشکیل شده است.
وی با اشاره به اینکه استان ایلام ظرفیتهای بزرگی در پرداخت زکات دارد، افزود: زکات یکی از عناصر تشکیل دهنده اسلام است و همه افرادی که در نظام جمهوری اسلامی مسئولیت دارند میتوانند در احیای زکات نقش داشته باشند.
لزوم هدایت زکات به سوی فقرا
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام عنوان کرد: اولین و مهمترین نکته در پرداخت زکات، هدایت زکاتهای جمع آوری شده به سوی فقرا و نیازمندان است، و عایدات زکات باید نصیب این اقشار شود.
طاهری تصریح کرد: بر همین اساس ۸۰ درصد زکات جمع آوری شده در استان ایلام به سمت افراد نیازمند و فقرا هدایت میشود و مابقی صرف کارهای عام المنفعه میشود.
وی با اشاره به اینکه در واقع زکات باید برای رفع نیاز نیازمندان باشد، افزود: کشاورزان و دامداران اقشار اصلی پرداخت کننده زکات در استان هستند و باید از این ظرفیت بزرگ بیشتر برای حل مشکلات نیازمندان در استان استفاده شود.
شفافیت عملکرد پرداخت زکات
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین نکات در بحث زکات، شفافیت در بحث جمع آوری و پرداخت است که این مسئله توسط افراد خیر و نظارت افراد عضو شورای زکات انجام میشود.
طاهری بیان کرد: بعضی از مواقع افراد خیر خود تعیین میکنند مبلغ زکات در کدام بخش و در چه زمینهای هزینه شود با به طور مثال در یک روستا شورای زکات روستا و افراد خیر منطقه تصمیم میگیرند، زکات جمع آوری شده برای ساخت مسجد هزینه شود.
کارکردهای اجتماعی زکات
وی با اشاره به کارکردهای اجتماعی زکات، اظهار کرد: کارکردهای اجتماعی زکات علاوه بر اینکه باعث خیر و برکت در زندگی زکات دهنده میشود، در کاهش آسیبهای اجتماعی، عدالت و کاهش فقر اقتصادی بسیار مؤثر است.
طاهری عنوان کرد: متأسفانه بسیاری از آسیبهای اجتماعی نشأت گرفته از مشکلات اقتصادی است و اگر این مشکلات اقتصادی و فقر کمتر شود، به طور قطع آسیبهای اجتماعی کاهش خواهد یافت.
وی گفت: زکات میتواند یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه باشد.
وضعیت پرداخت زکات در استان ایلام
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام گفت: مردم نیکوکار این استان از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۶۳ میلیارد ریال زکات پرداخت کردهاند که البته روند جمع آوری زکات همچنان ادامه دارد.
طاهری بیان کرد: از این میزان زکات ۴۵ میلیارد ریال زکات فطریه، ۸ میلیارد ریال زکات غلات، ۹.۵ میلیارد ریال زکات انعام و دام و ۱.۵ میلیارد ریال نیز زکات پروژه بوده است.
وی همچنین گفت: در بین شهرستانهای تابعه استان، مردم شهرستانهای ایلام، آبدانان، دهلران و چرداول به ترتیب بیشترین زکات را پرداخت کردهاند.
دبیر شورای زکات استان ایلام با اعلام اینکه مردم نیکوکار استان تاکنون بیش از ۴۰۰ رأس دام به عنوان زکات اهداء کردهاند، گفت: پیش بینی میشود این میزان تا پایان سال به بیش از هزار رأس برسد.
طاهری با عنوان اینکه عمده دامهای جمع آوری شده در راستای اشتغال و توانمندسازی خانوادههای مددجو و نیازمند بین این قشر توزیع شدهاند گفت: امسال تاکنون از محل زکات دام ۲۳ طرح اشتغال زایی دامداری برای مددجویان اجراء شده است و تلاش ما این است سهم اشتغال آفرینی برای نیازمندان از محل زکات بیشتر شود.
لزوم فرهنگ سازی زکات در استان ایلام
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام در ادامه با اشاره به اینکه زکات در استان ایلام نیازمند همکاری همه دستگاههای اجرایی است، افزود: کارگروه تبلیغ و فرهنگ سازی در شورای زکات استان شکل گرفته و انتظار است رسانهها در این زمینه کمک کنند.
وی گفت: به طور قطع پرداخت زکات و فرهنگ سازی در این زمینه میتواند آثار بسیار زیادی بر استان داشته باشد، البته این مهم نیازمند مشارکت همگانی است.
ظرفیتهای بخش کشاورزی برای پرداخت زکات
رئیس جهاد کشاورزی استان ایلام نیز اظهار کرد: ظرفیتهای مختلفی در بخش کشاورزی و دامداری در استان ایلام برای پرداخت زکات وجود دارد و جهاد کشاورزی آماده همکاری با کمیته امداد استان برای جمع آوری زکات است.
آذرنوش عموزاده بیان کرد: ۳۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان ایلام وجود دارد که پیش بینی میشود در بخش گندم، جو و کلزا امسال بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درآمد نصیب کشاورزان استان شود.
اقدامات تبلیغات اسلامی ایلام برای فرهنگ سازی در زمینه زکات
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تبلیغات اسلامی استان ایلام به عنوان مسئول کارگروه تبلیغ در شورای زکات انتخاب شده است.
حجت الاسلام محمدعلی نجفی با اشاره به اینکه از همه ظرفیتهای ادارات تبلیغات و روحانیون برای فرهنگ سازی و تبلیغ زکات استفاده میشود، افزود: تاکنون تبلیغات محیطی در سطح شهر و روستا در زمینه زکات توسط تبلیغات استان انجام شده است.
وی گفت: یکی از مهمترین اقدامات دیگر در حوزه تبلیغات اسلامی استان، تبلیغ چهره به چهره توسط روحانیون تبلیغی مستقر و طرح هجرت در زمینه زکات بوده است.
نجفی با اشاره به تهیه محتوای تبلیغی لازم در خصوص فریضه زکات، افزود: گزارش مستند از فعالیتهای روحانیون زکات توسط صدا و سیما پخش شده است.
وی عنوان کرد: دهیاریها و شهرداری نیز برای فضاسازی تبلیغی و محیطی با موضوع زکات با تبلیغات اسلامی استان همکاری کردهاند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی ایلام با اشاره به اینکه در مصرف زکات فقرا و نیازمندان اصلی ترین دریافت کنندگان هستند، بیان کرد: ائمه جمعه و جماعات و رسانهها نقش مهمی در زمینه تبیین زکات در بین مردم دارند.
ظرفیت زکات به درستی در ایلام مورد استفاده قرار نگرفته است
با وجود همه ظرفیتهای بخش کشاورزی و دامداری در استان ایلام، متأسفانه هنوز از ظرفیت برای جمع آوری زکات در استان ایلام به خوبی استفاده نمیشود، این مهم نیازمند فرهنگ سازی، مشارکت مردم و ترویج زکات در استان است.
فقر اقتصادی امروز مشکلات بی شماری در استان ایلام ایجاد کرده است، علاوه بر این اقشار نیازمند در بخش مسکن، جهیزیه، تحصیل و… دچار مشکلات بی شماری هستند، قطعاً پرداخت زکات میتواند بخش زیادی از این مشکلات را حل کند.
با توجه به اینکه در فصل برداشت محصولات کشاورزی در استان ایلام قرار داریم، نیاز است از هم اکنون گروههای مختلف و نهادهای فرهنگی در زمینه فرهنگ سازی پرداخت زکات در استان ورود کنند.