به گزارش ذاکرنیوز، از چندین سال گذشته تاکنون شرکتهای دانشبنیان فعالیتهای خود را به طور رسمی بر اساس لایحه حمایت از مؤسسات دانشبنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز کردهاند اما در این مسیر با موانع و مشکلات بسیاری رو به رو شدهاند.
مشکلات بانکی به ویژه در زمینه تضامین و سردرگمی شرکتهای دانشبنیان در پیچ و تاب بروکراسی اداری، عدم آشنایی با ساختارهای اقتصادی و بازار و عدم اعتماد سرمایهگذاران به شرکتدهای نوپا و دانبنیان از مهمترین معضلات این شرکتها به شمار میرود.
این در حالی است که این شرکتها در اقتصاد کشور به ویژه استان کرمانشاه به عنوان رکوردار بیکاری بسیار مؤثر هستند و تولیدات برخی از این شرکتها در کشور منحصر به فرد هستند و تا قبل از این محصولاتشان از خارج از کشور وارد میشد.
سیامک آزادی رئیس پارک علم و فناوری استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: شرکت دانشبنیان به شرکتی اطلاق میشود که محصول خود را براساس تحقیق و توسعه ایجاد کرده باشد، از پیچیدگی لازم برخوردار باشد و ارزش افزوده قابل توجهی را ایجاد کرده باشد.
وی با بیان اینکه محصول این شرکتها به دلیل پیچیدگی فناوری ارزش افزوده بالایی دارند عنوان کرد: شرکتهایی که حداقل نمونه اولیه محصول خود را تولید کرده باشند نوپا و شرکتهایی که حداقل 25 درصد از اظهارنامه مالیاتی را قبل فروش کالا و خدمات ارائه داده باشند شرکت دانشبنیان تولیدی محسوب میشوند.
آزادی گفت: شرکت دانشبنیان برای تحقیق و توسعه هزینه میکند و با وجود حمایتهای انجام شده اما هنوز هم جای کار وجود دارد گفت: به دنبال این هستیم اقتصاد دانش بنیان سهم ویژهای در اقتصاد و توسعه کشور داشته باشد.
وی با بیان اینکه بیش از 70 درصد بازار شرکتهای دانش بنیان وابسته به دولت است و همین موضوع میطلبد بخش دولتی بیش از پیش توجه داشته باشد افزود: در استان کرمانشاه حداقل 15 محصول وجود دارد که یا تنها تولیدکننده هستند یا در بالاترین سطح، تولید میکنند.
آزادی بیان کرد: تا زمانی که در زمینه تأمین مالی تأکید بر داراییهای فیزیکی است و سیستم بانکی هنوز برای پرداخت تسهیلات به دارایی فیزیکی تأکید دارد، نتوانستهایم در حمایت از شرکتهای دانشبنیان موفق باشیم.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات واحدهای تولیدی دانشبنیان و صاحبان ایده کشوری و مربوط به تأمین منابع مالی است گفت: با وجود اینکه واحدهای نوپا ظرفیت بالایی برای جذب منابع جهت توسعه محصولات خود دارند اما نمیتوانند ضمانتنامههای مورد نظر بانک را تأمین کنند.
رئیس پارک علم و فناوری استان کرمانشاه با اشاره به ضرورت سرمایهگذاری در حوزه دانش بنیان عنوان کرد: از 400 تا 450 ایده مطرح شده در سال حدود 50 تا 60 مورد پذیرفته میشود و این نشان دهنده چکشکاری ایدهها برای تجاریسازی است.
وی با بیان اینکه صندوق پژوهش و فناوری زاگرس در استان راه اندازی شده است عنوان کرد: چنانچه قانون جهش تولید دانش بنیان اجرا شود تحولی در حوزه اقتصاد دانش بنیان ایجاد میشود و این قانون به این صندوق اجازه میدهد ضمانتنامهای را برای شرکتها ایجاد کند که مسئله تضامین رفع شود.
محمدی سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: اصلیترین مشکل شرکتهای دانشبنیان چون در استان ما نوپا هستند، عدم آشنایی با ساختارهای اقتصادی است.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه در سالهای گذشته و به ویژه امسال در کشور اقدامات خوبی در حوزه شرکتهای دانشبنیان انجام شده است عنوان کرد: اولویت استان نیز همین است و کارگروهی با همین عنوان در استانداری تشکیل شده است و برای اعطای امتیازات این شرکتها در اولویت هستند.
محمدی با بیان اینکه در واگذاری خدمات در استان اولویت با شرکتهای داخلی به ویژه دانشبنیان بوده است گفت: اما ساختارها و ضوابط دست و پا گیری در حوزه خدمات وجود دارد و باید خرید از طریق سامانه انجام شود و سامانهای بودن خرید خدمات و کالاها مشکلاتی را ایجاد کرده است.
سهیلیآرا مدیرعامل واحد تولیدی دانشبنیان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: این شرکت از سال 91 در حوزه سیستمهای هوشمند اعلان حریق فعالیت دارد و 14 عنوان محصول دانش بنیان عرضه شده و تمامی محصولات به عنوان نخستین نمونه تولید داخل کشور محسوب میشوند.
وی عنوان کرد: نمونه تولید شده در داخل بسیار بهتر از نمونه وارداتی است و 30 تا 40 درصد بهبود عملکرد و حدود 70 تا 75 درصد نیز کاهش قیمت داشته است.
سهیلیآرا گفت: با توجه به محدودیتهای موجود ظرفیت تولید این شرکت پایین است اما امکان توسعه وجود دارد و نیاز به حمایت بخش دولتی دارد.
وی با اشاره به اینکه دشواری راه برای تمام شرکت ای نوپا وجود دارد افزود: متأسفانه در حوزه شرکتهای دولتی این مشکلات بیشتر است زیرا مدیران و مسئولان از قدرت تصمیم گیری مستقل خود استفاده نمیکنند و تابع قوانین هستند و قوانین نیز به روز نیست.
سهیلیآرا با اشاره به مشکلات سامانه تدارک الکترونیک دولت گفت: با توجه به قوانین برای مناقصات برند معرفی شده حتما باید از قبل وجود داشته باشد و این در حالی است که سیستمهای گذشته وارداتی بوده و هنوز هم بسیاری از دستگاهها محصولاتی با برندهای خارجی استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه بزرگترین چالش معرفی محصولات و حمایت دستگاه های دولتی و حمایتی است افزود: یکی از بزرگترین ضعفها در کنار مسائل مالی، حمایت از خرید و بازارسازی محصولات است.