به گزارش ذاکرنیوز، روزنامه "تاگس سایتونگ" آلمان در گزارشی به بحران برق در کشور سوئد پرداخته و نوشت: روزنامه سوئدی Aftonbladet روز سه شنبه به خوانندگان خود درباره قطعی برق ناشی از کمبودها هشدار داد. این روزنامه به این ترتیب در حال واکنش به هشداری بود که نیکلاس دامسگارد، استراتژیست ارشد شرکت شبکه دولتی Svenska kraftnät، روز قبل از آن در مصاحبهای بیان کرده بود. وی در این باره گفته بود: ما با یک وضعیت جدی در بازار انرژی اروپا روبرو هستیم که این در حال سرایت به سوئد است. به گفته وی به منظور جلوگیری از فروپاشی شبکه برق کشور، ممکن است لازم باشد در پاییز یا زمستان برای اولین بار در تاریخ کشور، برق برخی از مصرف کنندگان یا کل مناطق به طور موقت قطع شود.
شرکت Svenska kraftnät سوئد شبکه های ملی توزیع برق کشور را مدیریت می کند و مسئولیت تضمین تامین برق را بر عهده دارد. به گفته دامسگارد، استراتژیست ارشد این شرکت دولتی، جامعه می تواند به سادگی مناطق خاصی را از منبع تغذیه جدا کند و این کار را بسیار سریع و بدون هشدار انجام دهد. به این ترتیب وی از قبل سوئدی ها را برای بحران آماده کرد. بر اساس ارزیابی وی، بیشترین خطر در جنوبی ترین نقطه کشور است، جایی که مشکل می تواند در درجه اول در ساعات اولیه صبح و اواخر بعد از ظهر در زمانی که مصرف برق به طور منظم در بالاترین حد خود است رخ دهد.
رئیس شرکت شبکه توزیع برق در این کشور به منظور کاهش خطر خاموشی از شهروندان خواست که عادات مصرف خود را بر این اساس تنظیم کنند. وی تاکید کرد که به عنوان مثال، دیگر نباید خودروی الکترونیکی را بین ساعت 7 تا 9 صبح شارژ کنید.
این هشدار نتیجه شبیه سازی جریان بار است که Svenska kraftnät به طور منظم انجام می دهد. خشایار فرمانبر، وزیر انرژی و دیجیتالی سازی سوئد در این باره توضیح داد که در شش درصد از این شبیه سازی های عرضه و تقاضای برق، قطع بار ضروری بود. از زمان بحران انرژی در این کشور در دهه 1970 تا کنون چنین نرخ ریسک بالایی وجود نداشته است. "فرمانبر"، جنگ انرژی روسیه با اروپا و تهاجم این کشور به اوکراین را عامل این وضعیت جدی دانست. وی تاکید کرد: اینکه چقدر خطر قطع برق واقعی می شود نیز عمدتاً به ادامه تحولات در این مناقشات بستگی دارد.
تاگس سایتونگ در ادامه این گزارش نوشت: اما این در بهترین حالت نیمی از حقیقت است. اگرچه کاهش تحویل گاز و توقف تحویل برق روسیه به فنلاند و کشورهای بالتیک به طور غیرمستقیم بر سوئد تأثیر می گذارد - اما به هیچ وجه این آسیب ها مثلا به شدت آلمان نیست. سالانه حدود 10 تراوات ساعت گاز طبیعی در سوئد مصرف می شود که تنها 3 درصد از ترکیب انرژی را تشکیل می دهد. اما در جایی که گاز به صورت منطقهای هم در فرآیندهای صنعتی و هم برای تولید گرما استفاده می شود، تا 20 درصد از عرضه انرژی را پوشش می دهد. حدود 30 هزار آپارتمان به گازرسانی وابسته هستند. در جنوب غربی سوئد یک شبکه انتقال گاز به طول حدود 600 کیلومتر وجود دارد که از طریق دانمارک به شبکه آلمان و اروپا متصل است. همچنین یک پایانه گاز مایع در گوتنبرگ و استکهلم وجود دارد.
اگر عرضه گاز در این کشور کاهش یابد و افزایش استفاده از برق جایگزین آن شود، ممکن است اوضاع در جنوب سوئد سخت شود. زیرا در سراسر سوئد به اندازه کافی برق تولید می شود – 10 تا 15 درصد تولید هر سال صادر می شود – اما در ظرفیت های انتقال از شمال به جنوب سوئد تنگنا وجود دارد.
درحال حاضر افزایش قیمت ها توسط مصرف کنندگان احساس می شود . این کشور به چهار منطقه تعرفه برق تقسیم شده است که منعکس کننده عرضه و تقاضای منطقهای مربوطه است. برای شمال سوئد، یعنی جایی که نه تنها نیروگاههای برق آبی بزرگ که بیش از نیمی از تولید برق را تامین میکنند، بلکه بزرگترین نیروگاههای بادی نیز واقع شدهاند، قیمتها در بازار نقطهای اخیراً بین 0.5 تا 1 یورو سنت در هر کیلووات افزایش داشته است. جنوبی ترین منطقه این کشور اما قیمت ها چندین برابر شده ست.
سال هاست که این کمبود ظرفیت خط، یک موضوع مورد بحث در این کشور بوده است. در ماه ژوئن، دولت سوسیال دمکراتیک سوئد تصمیم به ساخت نیروگاهی گرفت که هدف اصلی آن ترویج تولید انرژی های تجدیدپذیر و توزیع بهتر برق در سراسر کشور است. روز دوشنبه هم دولت میلیاردها دلار سرمایه گذاری جدید در شبکه توزیع برق را اعلام کرد. اما سال ها طول می کشد تا چنین اقداماتی عملی شود.
انتخابات پارلمانی سوئد حدود شش هفته دیگر برگزار می شود و قیمت برق که از سال 2020 به طور متوسط بین 4 تا 5 برابر افزایش یافته است، به موضوع مهمی در مبارزات انتخاباتی تبدیل می شود. همه طرف ها سعی می کنند خود را با دستور العمل های خاص متمایز کنند. در این میان بخصوص اپوزیسیون جناح راست متشکل از محافظهکاران، دموکراتهای مسیحی و دموکراتهای سوئد، که میخواهند دولت بعدی را تشکیل دهند، موضوعی را از چمدان بیرون آوردهاند که در آلمان نیز بحث های پوچی را به راه انداخته و آن انرژی هستهای است. بزرگترین وعده تبلیغاتی آنها از نظر مالی، سرمایه گذاری تاریخی در انرژی هسته ای جدید است. قرار است 400 میلیارد کرون، معادل 40 میلیارد یورو، به عنوان ضمانت های دولت سبز در دسترس قرار گیرد - با این استدلال که این بهترین سیاست آب و هوایی است.
مشکل این طرح نه تنها این است که هنوز هیچ بازیگر اقتصادی که حاضر باشد ریسک سرمایه گذاری در انرژی هسته ای جدید را بپذیرد، پیدا نشده است، همچنین این برنامه برای حل بحران انرژی کنونی طرفدار زیادی ندارد. تجربه فنلاند نشان داده است که ساخت رآکتورها چقدر طول می کشد. به همین دلیل است که لیبرال های دست راستی در این کشور خواهان راه اندازی مجدد راکتورهای 1 و 2 نیروگاه هستهای رینگالز هستند که پس از 44 سال فعالیت در سال های 2019 و 2020 متوقف شدند.