به گزارش ذاکرنیوز، کاخ موزه باغچه جوق ماکو بعد از کاخهای معروف ایران نظیر کاخ موزه سعد آباد، نیاوران، گلستان، چهل ستون و هشت بهشت اصفهان و عمارت کلاه فرنگی شیراز از قصرهای باشکوه و اعیانی تاریخی ایران محسوب میشود و همه ساله توجه خیل عظیمی از علاقه مندان به ویژه گردشگران و مسافران نوروزی را به خود جلب میکند.
کاخ موزه باغچه جوق ماکو در دو کیلومتری جاده ماکو- بازرگان و در روستای «باغچه جوق» قرار دارد. در جوار این روستا بر دامنه کوه مرتفعی در داخل باغ نسبتاً بزرگی، ساختمان مجلل و تاریخی قصر سردار ماکو - از آثار با ارزش و منحصر به فرد شمال غرب کشور - قرار دارد. قصر باغچه جوق ماکو توسط اقبال السلطنه ماکویی از حکام مقتدر اواخر دوره قاجاریه و یکی از سرداران مظفرالدین شاه قاجار احداث شده است.
قصر تاریخی باغچه جوق که از یک ساختمان دو طبقه تشکیل شده در داخل محوطه باغی به مساحت ۱۱ هکتار قراردارد، معماری کاخ تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و غربی، به ویژه معماری روسیه اواخر سده نوزدهم است.
زندگی خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در کاخ موره باغچه جوق
خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در این کاخ زندگی میکردند و پس از مرمت و بازسازی محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۵۸ به منظور بازدید عموم افتتاح شد. این کاخ موزه در سال ۱۳۶۶ در اختیار میراث فرهنگی کشور قرار گرفت.
روستای باغچه جوق (در زبان ارمنی یعنی ده) در فاصله ۶ کیلومتری شهر ماکو و حدود ۲ کیلومتری از سمت غرب جاده اصلی بازرگان قرار دارد، این روستا از غرب و جنوب به دامنه کوه چرکین و چشمهای به نام کلیسه منتهی میشود.
در بخش جنوب شرقی روستای باغچه جوق، ساختمان مجلل و تاریخی قصر باغچه جوق قرار دارد که مربوط به اواخر دوره قاجاریه است، بانی آن تیمور تیموری معروف به اقبال السلطنه ماکوئی یکی از حکام مقتدر وقت و از سرداران مظفرالدین شاه است.
این قصر به علت ویژگیهای ممتاز معماری و هنری در سال ۱۳۵۳ توسط دولت خریداری شد و بعد از انجام تعمیرات ضروری و رفع خطر از آن به علت علاقه مردم منطقه و جاذبههای قوی فرهنگی با موافقت سازمان میراث فرهنگی و تهیه مقدمات لازم، برای بازدید عموم آماده شد و عنوان کاخ موزه باغچه جوق ماکو مورد بهره برداری قرار گرفت.
کاخ موزه باغچه جوق تلفیق معماری ایرانی - غربی
گچ بری ساختمان توسط اساتید ایرانی انجام گرفت و آئینهکاری و گچ بری ساختمان در سطح عالی است در بالای عمارت دور تا دور گلدانها و مجسمهها وجود دارد که اغلب جای گل و چراغ است.
پایه ستونها و گلدانها از سنگ خارا است و خوب حجاری شده است. اولین گرامافونی که به ایران وارد شده در این عمارت به چشم میخورد که طول بوق آن ۶۰ سانتیمتر و ارتفاع پایهاش بیش از یک متر است.
پردههای زربفت، مبلهای بی نظیر، تختخوابهای متعدد با تشکهای پر قو، کاغذ دیواریها و رنگآمیزی سالنها و نقاشی سقف اتاقها، ظروف چینی اعلا و لوسترهای کریستال، فضای حیاط با گلکاری و درختان میوه و اشجار زینتی و حوضهای وسیع بازدید کنندگان را به یاد کاخهای افسانهای میاندازد.
بخشی از باغ در پیرامون کاخ اصلی دارای طرحی از پیش اندیشیده و تقریباً منظم و محصور است. این محوطه توسط نردههای چدنی زیبایی از سایر بخشهای باغ جدا شده که تقریباً نقشی همچون اندرونی ایفا میکند. در بخشهایی از محوطه، آثاری از کفسازی سنگی باقی مانده است و در سمت غربی کاخ نیز نمای اصلی ساختمان حوض بیضی شکل دیده میشود.
نمای خارجی بنا با مجسمههای گچی که سردرها و نردههای گچی لبه بام را زینت دادهاند، ساختمان سنگی یا آشپزخانه کاخ که با سنگهای صیقلی و تراش خورده ساخته شده است و استخر بزرگ باغ که جوی آبی از آن به قسمتهای مختلف باغ جاری است از دیگر دیدنیهای باغچه جوق به حساب میآید.
کاخ موزه باغچه جوق ماکو مخزن جاذبههای قوی هنری و فرهنگی
بنا به جاذبههای قوی هنری و فرهنگی، این مجموعه مورد علاقه و توجه مردم منطقه و مسافرین داخلی و خارجی کشور است. در حال حاضر این موزه شامل اشیا و لوازم زندگی سردار ماکو است که به لحاظ موقعیت و نفوذ قابل توجه ایشان در این خطه از کشور به ویژه در زمان حکومت پر آشوب مظفرالدین شاه اکثراً از طرف حکام و دربار روسیه برای ایشان ارسال شده بود.
این اشیا در نوع خود جالب توجه و دیدنی است. به همین جهت اسباب و اثاثیه مذکور در اتاقهای طبقات اول و دوم ساختمان مرکزی به شرح زیر در معرض تماشای بازدید کنندگان قرار داده شده است: انواع و اقسام مبلها و صندلیهای لوکس از جنس چوبهای جنگلی نی و خیزران، با تزئینات برجسته برنزی و رویه مخمل و نقوش کنده کاری شده که ساخت کشورهای لهستان، فرانسه، اتریش و روسیه هستند.
آئینههای سنگی با قابهای طلایی و استیل مشکی منبت کاری شده هم جلوهی دیگری به این قصر باشکوه بخشیده است.
پاروانی سه تکه از استیل طلایی با تزئینات ویژه و پارچه اطلسی و نقوش گل و بوته ساخت فرانسه، کاناپههای اطلسی، پردههای رنگین اطلسی، پشمی و توری زری با طرحهای مختلف شکوه هنر گذشته را به شدت به رخ میکشد.
دستشویی متحرک لگن دار از چینی اعلا و ملحقات استیل گل دار به رنگ طلایی ساخت روسیه، کمد و جالباسی از چوب گردو با منبت کاری و روکش اطلس ساخت اتریش و همچنین لوسترهای برنزی هجده شاخه ساخت فرانسه نیز علاقه و رغبت سردار ماکویی به استفاده از فرهنگ اروپایی را نشان میدهد.
قاب عکسهای خانوادگی سردار ماکو هم که در بخشی از این قصر قرار دارد اهالی زیسته در این کاخ زیبا و دلربا را معرفی میکند و بیان میدارد که افراد این کاخ در ایامی از گذشته ی نه چندان دور با فرهنگ و تمدن کهن پیشینیان، زندگی گذراندهاند.
تعدادی از اتاقهای طبقه همکف این کاخ هم در حال حاضر تبدیل به موزه اشیای تاریخی، مردم شناسی و نمایشگاه جاذبههای تاریخی شده است که چشم هر بازدید کنندهای را به خود جلب میکند.
دوستداران طبیعت و فرهنگ و تمدن، چنانچه به آذربایجان غربی سفر کردید پیشنهاد میشود در کنار بازدید از سایر جاذبههای گردشگری و آثار تاریخی فرهنگی این استان میهمان نواز و تاریخی از کاخ موزه باشکوه و اعیانی ماکو هم که به عنوان شاهکار معماری ایرانی معروف هست بازدید کنید.
۱۰ هزار مسافر نوروزی از کاخ موزه باغچه جوق ماکو بازدید کردند
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماکو گفت: ۱۰ هزار مسافر و گردشگر نوروزی از کاخ موزه باغچه جوق این شهرستان بازدید کردند.
علی خورابلو در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این تعداد گردشگر و مهمان نوروزی از ۲۵ اسفند سال گذشته تاکنون از این مکان تاریخی بازدید کردهاند.
وی ادامه داد: پیش بینی میشود تعداد بازدید کنندگان از این اثر تاریخی تا پایان تعطیلات نوروزی تا دو برابر این میزان افزایش یابد.
«کاخ موزه باغچه جوق» بنای تاریخی و باشکوه آذربایجانغربی است که قدمت آن به دوره قاجاریه میرسد و علاوه بر بنای کاخ و باغ ۱۱ هکتاری آن، لوازم شخصی سردار ماکو در این کاخ موزه در روستای «باغچه جوق» نگهداری میشود.
این بنای تاریخی یکی از رویایی ترین کاخهای ایران و از شاهکارهای معماری ایرانی فرنگی در شمال غربی کشور و در منطقه آزاد ماکو در روستای باغچه جوق و در دامنه دره زیبای «چرکین» و چشمهای به نام «کلیسه» قرار دارد.