رسانه انگلیسی در گزارشی نوشته است، دیپلماتهای اروپایی و ایرانی امروز (جمعه) با یکدیگر دیدار میکنند تا در مورد اینکه آیا میتوانند در هفتههای آینده برای کاهش تنشهای منطقهای پیش از بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، در گفتوگوهای جدی شرکت کنند یا خیر، صحبت کنند.
به گزارش سایت خبری تحلیلی ذاکرنیوز به نقل از رویترز، نشستها در شهر ژنو سوئیس، اولین دیدار پس از انتخابات اخیر ایالات متحده است و هدفشان این است که ببینند آیا میتوان پیش از ۲۰ ژانویه، زمانی که ترامپ تحلیف میشود، حرکتی ایجاد کرد.
مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه کشور و از مذاکرهکنندگان هستهای ایران امروز با دیپلماتهای ارشد بریتانیا، آلمان و فرانسه موسوم به «تروئیکای اروپایی» دیدار میکند و شامگاه پنجشنبه نیز با هماهنگکننده ارشد اتحادیه اروپا دیدار داشت.
در این رابطه «کاظم غریب آبادی» معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز جمعه در ارتباط با دیدار روز گذشته خود و مجید تختروانچی با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: «با انریکه مورا گفتوگوی صریحی در مورد طیفی از موضوعات و همچنین چشمانداز مذاکرات هستهای و رفع تحریم در پرتو تحولات جدید داشتیم.»
خبرگزاری رویترز در این رابطه گزارش میدهد: «سطح بیاعتمادی بین هر ۲ طرف زمانی برجسته شد که کشورهای تروئیکای اروپایی در ۲۱ نوامبر قطعنامهای علیه ایران را پیش بردند که ناظر اتمی سازمان ملل را موظف کرد تا یک گزارش "جامع" درباره فعالیتهای هستهای ایران تا بهار ۲۰۲۵ تهیه کند.»
دیپلماتهای اروپایی گفتند که این باعث میشود جلسات ژنو بیشتر یک «جلسه همفکری» متمرکز بر نگرانیهای متقابل آنها در مورد نحوه رسیدگی ترامپ به پرونده ایران باشد.
طرفهای اروپایی قرارداد ۲۰۱۵ (برجام)، در ماههای اخیر موضع سختتری در قبال ایران اتخاذ کردهاند، بهویژه از زمان طرح ادعاهایی درباره حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین. با این حال، رویترز گزارش میدهد آنها همیشه تاکید کردهاند که میخواهند آنچه را که «سیاست فشار و گفتوگو» مینامند، حفظ کنند.
سه مقام ایرانی گفتند که هدف اصلی تهران یافتن راههایی برای «تضمین لغو تحریمهای» اعمال شده از سال ۲۰۱۸، پس از نقض توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی توسط ترامپ است.
یکی از این سه مقام گفت: «هدف، استفاده از نشست ژنو برای یافتن زمینه مشترک است و اگر پیشرفت کنیم، واشنگتن میتواند در مرحله بعدی به آن بپیوندد.»
یک مقام اروپایی گفت که هدف اصلی این است که توافق بر سر یک جدول زمانی تقویمی و چارچوبی برای آغاز مذاکرات حسننیت صورت گیرد تا تعهد روشنی از سوی ایرانیها برای آغاز گفتوگو درباره چیزی مشخص قبل از آمدن ترامپ وجود داشته باشد.
در حالی که بازگشت ترامپ به قدرت سوالات زیادی را ایجاد میکند، چهار دیپلمات اروپایی گفتند که کشورهای تروئیکای اروپایی احساس میکنند که «اکنون تعامل حیاتی است، زیرا زمان در حال اتمام است.»
براساس گزارش رویترز، قدرتهای غربی امیدوارند ایران تصمیم بگیرد که مذاکرات درباره محدودیتهای جدید در فعالیتهای هستهای خود را آغاز کند. این محدودیتهای پیشنهادی، نسبت به محدودیتهایی که در توافق هستهای ۲۰۱۵ ایجاد شد، جامعتر نخواهند بود. هدف از این مذاکرات رسیدن به توافق تا تابستان است.
در عوض، تحریمها برداشته میشوند، اگرچه مضرترین تحریمها برای اقتصاد ایران از سوی واشنگتن است. مشخص نیست که آیا ترامپ از گفتوگوها با هدف تعیین محدودیتهای جدید قبل از لغو محدودیتهای توافق ۲۰۱۵ در اکتبر سال آینده حمایت میکند یا خیر.
منبع: ایسنا