روند رشد پول متوقف شد/ افزایش نرخ سود بانکی یکی از عوامل کشیدن ترمز رشد پول

اگرچه بانک مرکزی توانسته با اتخاذ سیاست افزایش نرخ بهره ، روند صعودی تبدیل پول به شبه پول را تا حدودی کنترل کند، اما کنترل تورم نیازمند اتخاذ تصمیمات جدی تری از سوی سیاست گذار پولی کشور است.

به گزارش ذاکرنیوز، بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی رشد نقدینگی در بهمن 1401 به 32درصد رسیده که در مقایسه با ابتدای دولت سیزدهم در شهریور 1400 کاهش 8.5 واحد درصدی را داشته است. نکته ای که باید به آن توجه داشت، رشد پول به عنوان وسیله ی تقاضای کالاها و خدمات است که اگر چه در دی ماه حدود 70 درصد بوده و در بهمن ماه با کاهش 2 درصدی همراه شده است، اما همچنان نسبت به روند ابتدای سال، عدد بالایی است که نشان از بالا بودن انتظارت تورمی دارد.

ارقام یاد شده از گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد در بهمن ماه 1401 سرعت رشد نقدینگی و همچنین جزء سیال آن یعنی پول، روندی نزولی داشته است. البته روند نزولی برای نقدینگی ماه هاست ادامه داشته اما نزولی شدن سرعت رشد پول پس از ماه‌ها صعود، اتفاق جدیدی است. رشد نقطه به نقطه حجم پول که در دی ماه سال گذشته به 70.5 هم رسیده بود، در بهمن ماه به 68.7 درصد کاهش یافت که هرچند هنوز رقم بسیار بالایی است اما نزولی شدن آن نکته مثبتی به شمار می‌رود. نکته ای که اشاره به آن ضروری است این است که سرعت گردش نقدینگی و روند سهم پول به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده ی ترکیب نقدینگی است که مشخصا نشان دهنده ی انتظارات تورمی است.

نکته ای که از آخرین گزارش بانک مرکزی برداشت می شود این است که اگرچه سیاست گذار پولی توانسته رشد نقدینگی را کاهش دهد، اما این کاهش نقدینگی به واسطه ی کاهش رشد شبه پول بوده و روند رشد پول همچنان نگران کننده است.

افزایش نرخ سود بانکی یکی از عوامل کشیدن ترمز رشد پول در نقدینگی

همانطور که در سلسله گزارشاتی که در خصوص لزوم کنترل روند تبدیل شبه پول به پول نوشته شد، به کررات به لزوم کنترل روند صعودی تبدیل شبه پول به پول اشاره شد و همانطور که بررسی نمودار بالا و آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان می دهد، استفاده از ابزار افزایش نرخ سود سپرده ها توانسته تا حدودی مقابل موج سنگین تبدیل شبه پول به پول موفق عمل کند و همانطور که در دو ماه پایانی سال گذشته مشخص است، روند صعودی تبدیل پول به شبه پول تا حدودی متوقف شده است.

بنابراین سیاست گذار پولی کشور می تواند با استفاده از تجربه ی استفاده از این سیاست، تصمیمات جدی تری برای کنترل رشد پول اتخاذ کند تا از تورمی که این نقدینگی سرگردان می تواند بر سر اقتصاد کشور آوار کند، جلوگیری کند.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار