دست‌اندازهای پیش‌روی کشاورزان کرمانشاهی؛ از سایه شوم خشکسالی تا نابه‌سامانی توزیع ادوات کشاورزی

استان کرمانشاه در حالی به عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور محسوب می‌شود که کشاورزان آن با مشکلات بسیاری از جمله خشکسالی، افزایش هزینه‌های کود شیمیایی و نابه‌سامانی در توزیع ادوات کشاورزی رو به رو هستند.

به گزارش ذاکرنیوز ، کسب مقام اول و رکورد در عملکرد در واحد سطح گندم آبی کشور، رتبه اول تولید نخود، رتبه چهارم خرید محصول گندم، رتبه دوم در تولید جو، رتبه دوم تولید ذرت دانه‌ای، رتبه چهارم تولید چغندرقند، رتبه هفتم در تولید کلزا و گوجه‌فرنگی کافی است تا نشان دهد کرمانشاه از نظر تولید محصولات کشاورزی در چه جایگاه و اهمیتی در کشور قرار دارد.

با تمام این ظرفیت‌ها باید گفت این استان با توجه به شرایط خاص جغرافیایی و ظرفیت خارق‌العاده‌ در حوزه کشاورزی، نیازمند نگاه حمایتی و رسیدگی بیشتر است.همچنین با وجود داشتن چنین ظرفیت‌های با ارزشی هنوز هم استان کرمانشاه در احراز رتبه بیکاری از صدرنشین‌ها است.

مهمترین مشکلات بخش کشاورزی شامل عدم رعایت الگوی کشت متناسب با اقلیم کم‌آبی، مشکلات اقتصادی کشاورزان در کاشت، داشت و برداشت و در مرحله فروش محصولات است و چنانچه این چالش‌ها از پیش روی بخش کشاورزی برداشته شود می‌توانیم شاهد تحولات چشمگیری در میزان تولیدات سالانه استان و اقتصادی شدن هر چه بیشتر کشاورزی باشیم.

به گفته صاحب نظران کشاورزان با تنوع بخشی به کارهای خود که به سادگی هم امکان‌پذیر است نه تنها می‌توانند درآمدهای خود را به میزان چشمگیری افزایش دهند بلکه می‌توانند نقش مهمی در افزایش تولیدات بخش کشاورزی داشته باشند.

استان کرمانشاه می‌تواند زنجیره تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را در خود داشته باشد در این صورت زمینه صنعتی شدن بخش کشاورزی استان نیز فراهم می‌شود که خود می‌تواند نقش مهمی در اقتصادی شدن هر چه بیشتر بخش کشاورزی استان داشته باشد.

شمشیری از کشاورزان کرمانشاهی یکی از مشکلات عمده کشاورزان را افزایش قیمت کود شیمیایی عنوان کرد و اظهار داشت: چندی پیش به مدت 10 روز قیمت کود اوره یا کود سفید سه برابر شد و از طرف دیگر خشکسالی‌های اخیر، گرانی کود و سم کشاورزان را زمین‌گیر کرده است.

وی با بیان اینکه کشاورزان از طرف هیچ نهاد و دستگاهی مورد حمایت قرار نمی‌گیرند عنوان کرد: سه سال سایه شوم خشکسالی بر مزارع استان افتاده که سبب شده بسیاری از کشاورزان دیم‌کار از نظر مالی در مضیغه باشند.

شمشیری با اشاره به اینکه کود فسفات یا کود سیاه نیز اخیراَ بین کشاورزان توزیع نمی‌شود گفت: در فصل کاشت کمبود بذر بسیار مشهود است و به سختی بذر بوجاری شده یافت می‌شود.

وی با بیان اینکه بیمه کشاورزی نیز یکی از حادترین مشکلات کشاورزان است افزود: در فصل کاشت موضوع بیمه کشاورزی داغ می‌شود و پول هنگفتی بابت حق بیمه دریافت می‌شود اما متأسفانه در فصل برداشت کارشناس بیمه هیچ خسارتی را برای کشاورز در نظر نمی‌گیرد.

شمشیری با اشاره به اینکه تهیه ادوات کشاورزی به ویژه تراکتورهای نیمه سنگین از دیگر مشکلات کشاورزان است عنوان کرد: به هیچ عنوان خبری از ثبت‌نام برای این خودروها نیست و شاید سالانه سه چهار مورد سهمیه وجود داشته باشد و از طرفی افرادی هستند که با ارضی بسیار کم توانسته‌اند تراکتور 6 سیلندر را دریافت کنند.

بهرام احمدی از باغداران استان نیز اظهار داشت: از پنج سال گذشته باغات سرپل‌ذهاب درگیر نوعی از آفات شده که متأسفانه مسئولان کمتر به آن توجه می‌کنند؛ درخواست داریم از باغات این منطقه بازدید و مسئله شود.

وی عنوان کرد: باید یک کارشناس باغداری در منطقه وجود داشته باشند که بازدیدهای ماهانه یا هفتگی از باغات انجام دهد زیرا بیشتر باغات در حال نابودی هستند و به دلیل کم آبی شخم زده می‌شوند.

احمدی با اشاره به اینکه کمبود آب برای آبیاری از مهم‌ترین مشکلات ما است گفت: از مسئولان درخواست داریم سم، کود و قیچی به صورت یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار دهند.

این باغدار سرپل‌ذهابی بیان کرد: سم‌های مورد استفاده اصلی نیست و کیفیت مناسب را ندارند و حشرات موذی باغات را با خسارت جدی مواجه کرده است.

علی ‌چاله‌چاله سرپرست جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه استان کرمانشاه همچون سراسر کشور در چند سال گذشته با خشکسالی دست و پنجه نرم کرده است اظهار داشت: در رابطه با کاهش خسارات ناشی از خشکسالی اقداماتی انجام شده که کشاورزان کمتر متضرر شوند و مردم نیز برقراری امنیت غذایی را احساس کنند.

چاله‌چاله با بیان اینکه از گذشته تاکنون شیوه‌های نادرست آبیاری باغات و مزارع مرسوم شده بود عنوان کرد: در همین راستا دولت یارانه‌ای را برای اجرای سیستم‌های نوین آبیاری در نظر گرفته است که میزان راندمان آبیاری را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد و دولت در این طرح 85 درصد هزینه‌ها را متقبل می‌شود.

وی هدایت کشت به سمت شهرک‌های کشاورزی از جمله اقدامات برای مقابله با خشکسالی است گفت: توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در محیط‌های بسته و متراکم نیز یکی دیگر از راهکارها است و همچنین در حال دریافت منابعی برای امهال تسهیلات کشاورزی و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت هستیم که به زودی به کشاورزان خسارت دیده از خشکسالی پرداخت می‌شود.

سرپرست جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه عمده اراضی استان به بارش‌های جوی وابسته و دیم هستند افزود: امسال برای سومین سال طرحی با عنوان طرح جهش تولید دیم در دیمزارها توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در حال اجرا است و امتیازاتی نیز برای خرید ادوات کشاورزی و تخفیف بیمه به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

 وی عنوان کرد: از کشاورزان دیم‌کار درخواست می‌شود به مراکز خدمات کشاورزی دهستان‌ها مراجعه کنند و تخفیفاتی از نظر بیمه‌ای و نهاده‌ها برای آن‌ها پیش بینی شده است.

چاله‌چاله با بیان اینکه قیمت کود شیمیایی همچون بسیاری از کالاهای دیگر با حذف ارز ترجیحی افزایش پیدا کرد گفت: مصرف بی‌رویه کود شیمیایی مضراتی برای گیاه دارد به طوری که مضرات کاهش آن کمتر است و از کشاورزان درخواست می‌شود توصیه مروجان بخش کشاورزی را جدی بگیرند.

وی با اشاره به اینکه متناسب با نوع کشت سهمیه‌ای برای کود کشاورزان در نظر گرفته می‌شود افزود: این میزان از طریق سامانه ویژه توزیع شده و تاکنون مشکلات آنچنانی وجود نداشته است؛ در توزیع و حمل و نقل مشکلاتی وجود داشت که رفع شده و اکنون توزیع کود در حال انجام است.

سرپرست جهاد کشاورزی استان کرمانشاه بیان کرد: به جز چهار محصول اساسی گندم، جو، چغندر پاییزه و کلزا که یارانه دارند کود شیمیایی به صورت آزاد عرضه می‌شود و این موضوع کشوری است اما در هر صورت در حال پیگیری است.

چاله‌چاله گفت: هیچ محدودیتی در تأمین بذر در استان وجود ندارد و واحدهای تولیدکننده بذر گلایه دارند که کشاورزان برای تهیه بذر مراجعه نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه منکر مشکلات بیمه کشاورزی نیستیم عنوان کرد: بیمه انحصاری محصولات کشاورزی زیان ده است و رقیب ندارد و هر ساله دولت بخش قابل توجهی از منابع مورد نیاز این صندوق را از محل اعتبارات دولتی تأمین می‌کند و در اختیار صندوق بیمه قرار می‌دهد.

چاله‌چاله با اشاره به اینکه خسارات سال گذشته با تأخیر پرداخت شد و اکنون در حال انجام است افزود: تا یک هفته تا 10 روز آینده تمام خسارت کشاورزان پرداخت می‌شود و همچنین امتیازات ویژه‌ای در زمینه تعرفه‌های بیمه‌ای دیم‌زارها در نظر گرفته شده که بخشی از تعرفه توسط ستاد اجرایی پرداخت می‌شود.

وی گفت: برای ارزیابی خسارت همراه با کارگزار بیمه کارشناس جهاد کشاورزی نیز اعزام می‌شود که حقی از کشاورز ضایع نشود و متناسب با تعرفه بیمه کشاورز خسارت برآورد و پرداخت می‌شود.

چاله‌چاله با بیان اینکه اداوت کشاورزی به صورت آزاد در بازار توزیع می‌شود بیان کرد: در مقطعی از زمان از سوی وزارت جهاد کشاوزی سهمیه‌ای برای استان‌ها در نظر گرفته می‌شد و این سهمیه براساس ارزیابی‌ها و امتیازات بین کشاورزان توزیع می‌شد و اخیرا تسهیلات در سراسر کشور متوقف شده و چنانچه کشاورزی نیاز به ادوات داشته باشد به واحدهای فروش مراجعه می‌کنند تا زمان پرداخت تسهیلات به متقاضی پرداخت شود.

سرپرست جهاد کشاورزی استان کرمانشاه افزود: در استان توزیع اسب بخار تراکتور در سطح اراضی به صورت نرمال انجام نشده است اما در صورت تخصیص سهمیه با استان متناسب با امتیازبندی کشاورزان توزیع می‌شود.

چاله‌چاله با اشاره به اینکه هر پهنه اراضی و باغات در استان یک کارشناس ناظر دارد که کشاورزان از طریق این کارشناس مشکلات خود را رفع می‌کنند عنوان کرد: خشکسالی سبب کاهش منابع آبی نیز شده اما شهرستان سرپل‌ذهاب جزو شهرستان‌هایی است  که از سامانه گرمسیری بهره‌مند شده است و اگر منبع آبی غیر از سامانه وجود دارد که با افت مواجه شده کشاورزان تقاضا دهند که سیستم آبیاری نوین برای آن‌ها اختصاص دهند.

وی بیان کرد: کشاورزان ارضی خود را در اختیار کشاورزان مهاجر قرار ندهند زیرا محدودیت‌های ویژه‌ای برای دو طرف در نظر گرفته شده است و هیچگونه حمایتی از این افراد انجام نمی‌شود.

چاله‌چاله گفت: طرح اصلاح الگوی کشت به استان‌ها ابلاغ شده و مهمترین مزیت این طرح به نفع کشاورزان است و امید داریم کشاورزان ما را در اجرای این طرح یاری کنند زیرا تمام حمایت‌های دولتی متناسب با این نوع کشت انجام می شود.

وی افزود: این طرح در راستای حمایت از کشاورزان و افزایش ضریب امنیت غذایی طراحی شده و اگر کشاورزان تمکین نکنند خود آن‌ها متضرر می‌شوند زیرا تعرفه‌های سنگین صادراتی برای تولیدات مازاد در نظر گرفته می‌شود.

چاله‌چاله با بیان اینکه چنانچه محصولی پرآب‌بر در الگوی کشت محدود شده باشد و کشاورزان آن را رعایت نکنند در آینده بازار مصرفی نخواهند داشت گفت: کشت برنج در استان کرمانشاه ممنوع است و در صورت مشاهده امحا می‌شود.

وی گفت: با اجرای الگوی کشت میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی استان از 2.1 میلیارد مترمکعب به 1.7 میلیارد مترمعب کاهش پیدا می‌کند و این سبب افزایش راندمان آب می‌شود.


اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار